29.12.09

Kadang-kadang..

Kadang-kadang.
Kita tengok orang lain susah.
Kita nak tolong.
Pernah tak fikir yang ada antara ahli keluarga kita yang susah jugak?
Pernah nak tolong tak?

Tapi masalahnya, kalau family, dorang macam payah nak terima pertolongan kita.
Lepas tu, bila ada duit sikit, belanja sampai habis.
YearEndSale kan.
Bila takda duit, habis anak tak cukup makan.
Si anak pula, dah terdidik dgn cara ibu bapa yang tak mau kalah.
Beg sekolah nak sama dgn orang ni, kasut nak sama dgn orang tu.
Ibu bapa pun meng'iya'kan je lah permintaan anak.

Ye, kadang-kadang makcik pakcik pun nak membantu.
Tapi ape cerita bila lepas dibantu, apa yang kita tolong tu dikomen pulak.

Yang mendengar tu diam diri je la.
Takkan nak cerita kat mak pulak.
Tak pasal bergaduh.
Tak mau la di cop batu api mcm Sarah dalam Nur Kasih tu.

Manusia.Manusia.

Today is...


My hero's birthday!
Happy 21st Birthday Sayang!


28.12.09

Pengakuan Terhebat

Hypopocrito.
Aku rasa semua org hypocrite, maybe tak byk, sikit je. Tapi siapa kita nak judge diri org tu hypocrite atau tak bila kita sendiri tak tau diri kita mcm mana kan. Aku pun mcm tu jgk, seriously. Kadang-kadang writing aku bukan lah mcm diri aku in real life. Aku seorang yang payah nak bercakap, dalam blog mcm bagi nasihat, but depan-depan lidah aku diam je. I am so not a cool person. Aku ada curfew. Balik before 10, tu pun baru tahun ni je I am allowed. Sebelum ni before maghrib aku dah kena ada kat rumah. And aku tak boleh lepak tengah-tengah malam mcm orang lain. Kawan-kawan aku tak ramai, tapi biar lah, senang aku nak handle. So far, aku happy dengan life yg macam ni. Parents yg strict, tapi sekurang-kurangnya dorang buat aku rasa awkward bila masuk club. Yeah, satu kali je aku pernah masuk club, dekat The Zon, Stulang Laut. Sumpah aku tak tau nak buat apa. Nak joget pun tak reti. Tapi ye lah, parents strict tak semestinya anak tak mcm setan. Aku ni someone yang susah nak dgr nasihat. Macam parents aku suruh pakai tudung, aku degil jgk. Last-last dorang tak larat nak tegur. Aku bukannya pakai minis, super short dress ke apa, everyday wear aku just jeans and shirts. Aku pernah jugak dikutuk tak hot and gemuk. And perempuan yg cakap aku mcm tu pun apa kurangnya. Haha paling-paling aku tinggi dari dia. Ketuk kang baru tauuu. Ada jugak kwn aku yang serkap jarang, tiba-tiba tuduh benda yang aku tak buat. Dah lah ckp belakang-belakang. Benda tu aku tak boleh terima, but I learn to forgive and forget. Still now, SHE hasn't contacted any one of us. Kalau tak masa cuti, sibuk nak suruh orang teman pergi shopping. Sorry entri hari ni macam kesyaitanan sikit. I guess I am so bored of trying to be cool. Of trying to write something cool. Kau tengok, kadang-kadang kan aku cakap 'saya awak'. Terms ni aku guna bila aku tgh gaduh dgn bf aku, aku je lah guna, dia guna 'kau aku'. Aku ni lemah sebenarnya, lemah dgn diri aku sendiri. Sampai sekarang aku tak tau apa yang aku minat. Aku nak sangat diri aku ni rajin. PLEASE AINA, BUAT DIRI KAU RAJIN BEFORE KAU SAMBUNG DEGREE NEXT YEAR. Aku menganggur je sejak habis diploma hari tu. Nak cari kerja, malas. Nak cari pun dah malas, apatah lagi nak buat kerja. After balik dari kampung hari tu, aku tak kemas bilik pun. Perempuan pemalas. Aku takde bibik okeh. Habiskan duit parents aku je kalau nak hire satu. Bibik aka adik aku ada lah. Tapi sekarang dah pandai melawan. Tak seronok dah. Biar lah, tahun depan masuk sekolah Ta'ayah. Aku sorang-sorang kat rumah. Yay! Yay ke? Bosan kot. Takda geng nak gadoh, jerit-jerit. Gelak tawe dgn manja je la kat rumah. Btw, abang aku bila nak kahwin? Hari ni dia dah 25 tau, aku jealous je tgk org lain ada anak saudara, aku bilaaaaaaaaaaa? *sigh* Ada jodoh nanti dia kawhin lah, kau sibuk je, ntah-ntah kau kahwin dulu. Jeng jeng jengggggg. Noo wayy, 5 6 7 8 tahun lagi. Hehee. Urmm. Apa kau nampak bila tgk cermin? Kalau aku, aku nampak Aina yang bermata kecik, Aina yang berambut tak lawa, tapi aku tak boleh deny lah senyuman aku ni manis like sugarrrrrr. Serius la weh, aku tgk cermin mula-mula mcm annoyed, once aku start senyum, aku terjatuh cinta pulak. Apa-apa pun bersyukur dgn anugerah yg Allah dah bagi. See see, tgk menasihati orang lagi. Kalau bersyukur, kau tak ubah kening kau la dodol. Kalau bersyukur, kau tak pergi buat waxing. Aku sendiri malu bila adik aku tegur. Apa yang betul-betul aku nasihat ialah, KAU JGN START. Bila kau start buat, kau kena continuosly buat. Ok? Okay. Lagi apa pengakuan aku nak buat, urmmm okay aku tak reti masak. Try masak tapi tak sedap. Adoi. Mcm mana nak berbini ni. *berlaki la gila!* Aku balik kampung, masak lauk orang sakit utk tok aku, dia boleh comment pulak tak taruk asam keping. Chett mak jang aku lupa nak letak tu dlm resipi.

Kesimpulannya, aku pemalas, aku tak reti masak, aku hypocrite jugaa.



Tapi aku tau, diri aku mcm ni, masih ada yang sayang.



Don't try to be cool, unless you really are.



I know when you're being yourself, ada yang membenci.



Just ignore them.



Hypocrite ada dalam diri sesiapa pun.

15.12.09

Kau ada sleepover malam ni, tgk movies and ada seorang kawan kau ni lupa nak bawak coke or pepsi or apa-apa je lah snack yang dia promise nak bawak. Then dia peluk kau lepas tu cakap "Oopss" sambil buat muka paling comel kau pernah nampak. Mesti la kau nak maafkan dia kan? Tapi kalau dia buat something macam:

She's slack about staying in touch
Tak kira lah dia penat, stress atau busy macam mana sekalipun, dia tak ada alasan utk tidak call kau balik (okay, fine, i did this sometimes, sorry Huda) dan ini seterusnya akan buat kau rasa macam kau tak penting dalam hidup dia (Huda, kau rasa mcm ni tak, sorry!). Macam mana nak deal dgn benda ni, bila dia call kau, cuba kau lambat-lambat response. Nanti lama-lama dia akan rasa mcm kau tak perlu dia lepas tu nanti dia akan ckp yg kau dah tak nak kawan dgn dia. Then korang discuss,heart-to-heart talk, tapi kalau dia still takda effort, it could be time to phase her out of your life.

She spilled your secret
Dia dah janji dgn kau yang dia takkan cerita kau bercinta dgn Dato' K atau kau dah ehem ehem atau kau terfikir nak break dgn boyfriend kau. Lepas tu kawan kau yang lain cakap yang bestie kau dah cerita segala benda. Macam mana? Okay, sebelum kau menggelabah mencarut tak tentu pasal kat dia, kau check la dulu masa dia bocorkan rahsia kau tu, dia tengah mabuk-mabuk ke, atau masa tu dia tgh mamai-mamai mengigau ke kan. Ni akan elak dia dari buat lame excuses, lepas tu kau ajak la dia lepak kopitiam, kau cakap terus terang apa yang kau rasa, contoh mcm kau rasa tak nak kawan dgn dia dah, atau kau rasa marah sgt. Ye lah, biggest secret kau kan. Kau cakap la kau nak dia explain and mintak maaf. Dah kau 'nak', lepas tu kau kena la maafkan. Kawan mcm biasa, pergilah camwhore macam selalu.


She never pays back money
Okay, bila kau tambah-tambah semua wang yang dia pinjam, total dia kau boleh beli LV satu. Time ni kau patut mintak balik. Kau lagi patut bila dia show-off handbag baru. Aik kata takda duit, tapi sewenangnya dia bali bag baru. Lepas tu dia takda duit lagi, bila kau keluar dgn dia, dia mintak kau bayarkan dulu. Bila kau kata "Tak boleh", nanti dia cakap kau tak percaya dia pulak. So, macam mana? Lepas ni kalau dia mintak duit, kau cakap kau ada byk lagi benda lain nak bayar, mcm lepas ni korang pergi makan ramai-ramai dgn gfs, and dia tak dpt nak mintak duit dari parents atau bf dia, dia patut dtg minum kopi je. Kau bukan bank dia, sedangkan parents pun ckp "Ingat mak ni cop duit ke", apatah lagi setakat kawan. Then kau teruskan memintak sebab duit tu kau nak guna utk byr benda lain, memang la tebal muka, tapi lama-lama nanti dia paham.

She flirts with your boyfriend
Woh wohh gatainya kawan hang ni. Kawan kau ni bukannya apa, dia nak prove yang dia tu hot je, boleh dapat semua laki. She's just proving that she's desirable. Kau tgk dia batt eyelashes dgn bf kau, kau rasa macam nak tarik je bulu mata palsu dia tu kan. Kawan kau tu siap komen bf kau hensem, gagah perkasa, yg boleh buat laki kau rasa "Awww" (gatai jugak laki hang pi layan). Bila ada kawan mcm ni, kau buat tak layan je la sebab kalau kau layan, nanti dia rasa macam kau sedang compete dgn dia, lepas tu nanti kau rendah diri, bukan sebab kau tak sebagus dia, tapi sebab otak kau dah set mcm tu. Cuba kau cakap "Sorry la syg kalau ****** tu macam tergilakan you je. Dia kena buktikan dia sexy, tapi some men find it really off-putting and try hard. Also, girls find this incredibly rude and frustrating". Lepas ni laki kau dgn kawan kau tu akan tahu yang kau dah sedar. So lepas ni kalau dia tak stop flirting, kau kahwin je la dgn laki kau and call dia,kau cakap "kalau kau tak insaf jugak, aku tak mau kwn kau lagi, wekk"


ps: Haha ni article dalam CLEO, aku rasa interesting utk dishare, so apa salahnya aku ambil buat entri.



10.12.09

2 orang yang aku adore senyap-senyap.














2 Minggu Derita

Dua minggu lah gila duk kat kg ni. Permatang Binjai@Permatang Kuala@Penaga. Hari-hari terpaksa dgr budak-budak menjerit, bergaduh. Main kejar-kejar lepas tu hempas-hempas pintu bilik sampai nak pecah. Lari-lari atas rumah sampai nak runtuh. Tarik-tarik telinga sampai nak tercabut. Memang tak makan saman punya budak. Risau gila kalau dah besar masuk henry gurney. Haih haihhh. Nak bukak PC pun kena time 2 jantan tu takda, kalau tak sibuk nak main game lepas tu gaduh lagi. Hingaq. Ketegaq sungguh. Malam-malam kena lawan dgn nyamuk pulak. Paling suka tgk nyamuk mabuk. Nikmatnyaaaa. Haha. Ok lah, bye, belum mandi lagi ni. :)


Tak sabar tunggu Alvin and The Chipmunks 2!

8.12.09

Oh, I never meant to.

12969.) i hate the way you are. you're so controlling. i am not allowed to do anything. you treat me as if i were a dog. you dont understand, you think this is normal. sometimes i think that i'm the weird one for thinking that this is wrong, but im not! i want to have a normal relationship. we're going on a year and a half and sometimes, you're amazing. then it goes back to the same old shit. and the funny thing is, that no matter how much you disgust me with your way of being. there is no way i will ever leave you. i love you.

p/s: hope he feels this way. i am so sorry for everything.

6.12.09

theeheehee the lover

believe it or not, this is the type of song that he sang to me when we were in bus, and I can be dead sleep listening to them. Seriously lah gila. And I miss him singing, that's why I posted it here, so I can watch it repeatedly. Kitorang kan jauh gilaaa, so bagi la saya peluang nak beromantika dalam 2 3 4 5 entri nii. Haha. This is him. Luaran macam ni, dalaman, err biar saya je lah tahuu. He loves love me butch(local) and loads of international hardcore bands. Haihh. Too many. He's spontaneous. He's outspoken. He less care bout people, except his family, me and friends. I have some sort of jealousy, but he's not. He never waits when something bothering his mind. He will try finding the solution. I love when he worked at Ibu(warung dekat UiTM Segamat), that time we were broke, it was short sem people, where we have to struggle finding foods, entertainment while everyone else were having a blast at home enjoying their hols. The story is, he gave me his earnings for me to buy food. awww. :') but the working thing only lasted for less than 5days I guess, hehee, our Abah and Ayah dah bank in lah lepas tu. Tapi still he wanted to stand on his own feet. Sekarang pun sama, he's working hard, and I know he wants to buy me something for my next year birthday. Oh alamak, 29 Dec is the date, I still haven't look for his prezzie. I guess 'skull shirt' will be good. Haih I want to be next to him when its 12am. Like last year, I wished earlier, afraid that his friends will sms faster. Theeehee last year was the best. He's the best. :)

Dilated Cardiomyopathy Part 2

So i was changing wards for three times. From surgical ward - medical ward - first class ward when my condition was a bit stable. Staying i...