16.2.10

Dari aku untuk aku.

DON'T STOP BELIEVING

.tak ada istilah anak yang sempurna.

Hai, sekarang, merujuk kepada jam laptop aku pukul 10:16pm. Malam masih muda lagi sebenarnya. Tapi sebenarnya, FYI baru sekali aku lepak dgn kawan dari kul 9 till 12pm. Dan aku akan laju je pulang ke rumah sebab takut abah aku marah. Padahal kawan-kawan aku yang lain boleh balik rumah dgn relax, tak perlu rush nak sampai rumah or fikir nak bagi alasan apa.
Justify Full
Well, people, my life is different. kalau korang tgk aku ramai kawan dkt facebook, and i'd love to hang out with every single of them, but i couldn't. Sebab, pertama, most of them melepak malam-malam. Biasa lah, teenage kan. Tak remaja lah kalau lepak siang-siang. Humm memang lah aku tak remaja, tgk muka aku pun korang akan cakap aku matured.

My life's sucks. Sucks dari segi sosial. Aku nak tanya, kenapa perempuan lain boleh balik lewat sedangkan aku tak boleh? Apa kesalahan aku? Aku tak pernah minum, aku tak pernah smoke, i have very good friends, with different attitudes, tapi that are just them being themselves. They never imitate to be someone better. They're just them. but my parents doesn't see that. I am a grown up girl, yang akan berusia 21 tahun tak lama je lagi.

I just want my parents, to atleast, bagi peluang utk aku membuat kesalahan dalam hidup. Bagi aku belajar betapa kesalahan itu akan mengajar aku menjadi manusia in the future. Bukan semua yang nampak sempurna dpn ibu bapa itu real. Some are fake. They're being nice in front, belakang kau tikam parents kau. Sebab tu lah terjadi macam-macam kes, buang anak, khalwat sana sini. Kenapa? Ibu bapa tak nak paham apa yang anak nak. hanya paham apa yang mereka nak. Apa yang mereka nak anak jadi. Lepas tu anak depressed. Bila jauh dgn family, mula buat bukan-bukan.


Ada jugak yang sanggup tak mahu anak belajar jauh. Okay. sayang anak. Last-last anak kau jadi lost in life. Tak pernah tahu ni, tak pernah tahu tu. Jakun sana sini.

GIVE YOUR CHILDREN CHANCES TO DO MISTAKE.

Macam bila buat homework, salah, lepas tu kena buat correction. Benda tu yang akan melekat dalam kepala otak sampai bila-bila. Bukan benda yang sentiasa betul. Jawapan yang betul kau takkan ingat pun berbanding dgn jawapan yang salah.


Sekarang, beritahu aku mcm mana nak luahkan semua ni kat mak abah aku.


9.2.10

Opera Klasik & RadiusOne

Familiar tak dgn title aku? Okay, kalau korang ni jenis menonton drama Meleis (gaya Obe sikit), korang akan tahu la. Okay, Opera Klasik ni diterajui oleh Rashid Sibir dan Radiusone ni oleh Shahrulezad. Bagi aku, dua pengarah ni memang menonjolkan dua genre drama yang berbeza. Kalau nak tahu cerita tu cerita Rashbir, kau tgk je pelakon dia. Selalunya ada Norlia Ghani, Fauziah Nawi, Vanidah Imran, Amyza Adnan, Nasir Bilal Khan,Azizah Mahzan. Kalau dulu-dulu dia selalu ambil Rosyam Nor, Nasha Aziz, Erma Fatima. Ingat tak Laila Isabella? Tapi sekarang pun Rosyam Nor dgn Erma Fatima dah ada dorang punya own production. Maybe sebab ada influence sikit, kita boleh tgk antara drama Rashbir & Rosyam Nor ada similarities, especially dari jalan cerita and latar belakang lagu. Kalau drama 2 jam Rashbir, memang lah tak sah kalau tak menangis. Pondok Buruk, Rumah Tengah Sawah. Time nak raya memang kau tak sabar nak tunggu what's new from Rashbir. Jalan cerita hampir sama, tapi hairan kenapa aku menangis jugak kadang-kadang. Maybe sgt-sgt memberi keinsafan. Kalau kau tgk, memang kau mintak simpang tak nak jadi anak yang tak mengenang budi, or maybe kau menangis sebab dosa dgn mak abah aku banyak. Yang aku tahu, memang senang untuk aku teka drama siapa, macam "Haa kakak tahu ni mesti Rashbir kan"

Okay, bila Shahrulezad punya cerita pulak, mesti ada Wan Sharmila (dia ni wajib ada aku rasa coz dia ex-wife Shahrulezad), Sharifah Amani, Isma Yusof, Bront Palarae. Apa yang best Shahrulezad ni, dia memperkenalkan pelakon baru, macam dlm cerita Tari Tirana tu, Shahz Jazle, Ammar Alfian Aziz. Tapi aku suka Emil Emilda, gantingan Aaron Aziz and Sharifah Amani, awww, romantik tau. Tapi sorry to say, for 2hours drama, Shahrulezad failed. Macam drama "Antara Garisan", jalan cerita quite okay, tapi aku mcm berfikir, kenapa Ustaz tu sgt lemah, I mean, sgt-sgt. Okay, aku percaya memang manusia ni lemah, but why he can't even think? Duduk serumah dgn Ayu? Ohoi, kau ni, pergi lah letak Ayu tu kat rumah orang perempuan.



ps: Hidup menganggur ni memang buat aku duduk rumah goyang kaki tgk tv je, bosan!

8.2.10

I loath the 8th days


Today is 8th of February 2010, our 21st months of ups and downs relationship.
I don't wanna waste every seconds with you in my mind.
iloveyounowandalwaysandforeverandeverandever

Ayna Aadnan ♥ Farhan Esa

5.2.10

Tak payah cakap lahh.

Okay. before aku tulis entri ni, aku nakk bercakap pasal sesetengah orang yang suka mention brand dlm entri. Kau pakai apa brand pun orang talak kesah punya laa.

Contoh macam ni;
"I was about to use his Macbook since Mama's HP Pavilion cant be connected to the net."

Oh kau ni eh, memanjangkan cerita engkau aje. Lain lah kalau kau memang berniat nak beritahu orang. Maksud aku berniat tu macam kau listkan mak kau punya laptop apa, pakcik kau punya hp apa. Macam tu. Ni konon macam kau tak nak bagitahu orang, tapi kau 'ter'bagitahu pulak.

And aku jugak tak paham dgn orang yang membangga diri dalam blog. Orang nak cakap kau chinese look ke apa, diam je lah. Lagipun muka kau tu melayu, sama mcm nama kau.

Entri aku ni pun salah jugak sebenarnya. Menghentam orang. Padahal nanti orang akan cakap "Blog aku, suka hati aku". Bhahaha. Memang la. Aku pun nak cakap mcm tu jugak, blog aku suka hati aku lah.

Aku tak menghina mana-mana agama or bangsa.
Aku just tak paham, kenapa lahh perlu mention semua benda mcm tu.

4.2.10

Tension!

Ntah ke mana degree aku. *sigh* I missed important dates, lagi!

Long-term Planning

Bila aku kata long-term, it does mean long okay. Okay. Aku sebenarnya bercita-cita nak bukak business sendiri. Nak bukak cafe. A boutique cafe with performances. Amacam? Okay tak? Mcm dekat Ipoh ni, memang lah ada a few cafes yang ada live performance semua tu, but utk budak-budak memang kurang sgt. So, aku ingat nak bukak cafe mcm Lepaq Cafe tu kat Ipoh. Ada one day tu aku lepak dkt vanggey, ada org dtg main gitar. So, mcm mengganggu orang lain lah kan. Tak appropriate kalau tiba-tiba dtg main lagu tepi orang tgh sedap makan nasi. This idea comes up bila semalam I was having a chat with my besties, Nad. She knows music well, and memang ramai contact. Plus we intend to sell vintage stuffs. At least orang-orang seni kat Ipoh ni ada tempat nak melepak. Share idea, bagi kritikan membina untuk new songwriter kan. Tapi mcm aku cakap, LONG-TERM. Ni just cakap-cakap remaja baru nak masuk umur 21 tahun, tapi tak salah rasanya cita-cita ni. It takes time and knowledge. Aku nak kena study lebih utk buat proposal for loan semua tu. Tapi kalau jadi, memang bahagia sgt becoz this is one of my interest. Art. Vintage. Simple foods.

art cafe in Dubai

As for the theme, biar lah ia oriental. More to our culture kan. Oh please make my dream comes true. For those investors yang ada terbaca blog aku ni, please contact me if you want to invest. I'll prepare the proposal. Thanks.

3.2.10

Lara Hati

Yang tersisa
Hanya gambarmu
Di meja kamarku
Diiringi dua puisi
Tentang lara hati

Engkau adalah
Yang terindah sepanjang hidupku
Luka meruah
Semua telah berlalu

Yang tersisa
Rinai tawa mu
Di sudut benak ku
Seperti kau
Masih di sini
Larut di pelukku

Prahara menerjang
Kekasihku terhanyut
Menghilang
Ku semaikan duka
Kau tak pernah kembali

Oh... angin malam
Bawa laguku
Ungkapan rindu menggebu
Ku masih tetap bertahan
Kerna kenangan

Yang tertinggal
Hanya gambarmu
Di meja kamarku
Ditemani dua puisi
Tentang lara hati

Engkau adalah
Yang terindah
Sepanjang hidupku
Luka meruah
Semua telah berlalu

Changing

Okay. Now aku rasa mcm dah berubah sikit demi sikit. Kau tahu tak, yang previous post aku tu, bukan lah betul-betul dirasuk. Tapi MACAM dirasuk. Sumpah bai. Kau kalau ada masa tu memang takut. Meraung mcm mati laki, padahal baru gaduh je. Takde laah, aku ni emosional sikit. Lebih-lebih lagi bila aku payah nak jumpa boyf aku, lepas tu last moment je, time nak balik, kitorang gaduh, siapa yang tak bengang kan. Tapi kitorang dah okay dah. Dalam bus on the way balik ke Ipoh, aku menangis sebab rindu. Again, aku rasa mcm org gila. Then I keep asking him whether he's bored with me or not kan. Then he tried to clear things up. But I said, answer my question pls. Lepas tu,

;) , 11:20:50pm
Tade la..ad j bnd nk borak kn. Ni nak berangan lg.. Dh la, nk ajak sembang kau tduh aku bkn2 plak.

Me , 11:23:19pm
[start to clear things up with hopes that he'll forgive me; changing topics]

;) , 11:25:10pm
B x pham la baby ni. Mcm x pham bahase, lg siang td. B ok j, nk mengarut2 wt ape lg.



Lepas tu baru aku mcm tersedar. Duhh, I've spoiled our dates. Cepat-cepat aku istighfar and baca ayat Kursi. Betul-betul rasa mcm ada setan keluar dr badan. Kalau tak kepala aku ni tak boleh berfikir langsung. Nak lelap mata pun tak boleh. Gelisah yang amat. Ye aku baru je habis period masa tu, so no wonder lah kan. Perempuan sgt emosional. Memang tak boleh nafikan. And we can act stupid tanpa berfikir. Bahaya tahu tak. Macam suddenly aku rasa mcm nak stop bus kat Melaka, nak turun then patah balik ke Segamat. What IF I really did that? Kan dah menyusahkan ramai orang.

I wanna change. Being immature is fun, SOMETIMES. Bukan selalu. Bukan all the time. Aku ni kontra dgn boyf aku. He's the hot one, I'm the cool one. Tapi cool pun, kadang-kadang menggelegak. That's why, bila dua-dua amuk, my boyf akan jadi lagi panas. Jgn salahkan dia lah kalau tiba-tiba keluar yang bukan-bukan. He doesn't mean it pun. I know.

I love it when he comes to me and say sorry. And of course I'll forgive him. I do mistakes either. I think I did the most mistakes. He's just a man, lelaki bukan perempuan. Perangai lelaki bukan mcm perempuan. They take all things small. Tapi dlm hati diorang, byk secret yang diorang hold. Ego diorang tinggi. Just forgive them when the act uncontrollably. They need time to cool down.

To Farhan Esa, I love you tauu. One day with you at Melaka dah buat saya happy sangat. Tambah lagi tgk awk perform kan. I am so proud of you. And please don't quit. You have really a great talent.

He's my drugs ;)
Location: Zoo Melaka

1.2.10

Tips nak jadi girlfriend.

1. Ambil tahu perihal boyfriend tu.
Maksud perihal ni mcm kau ambil tahu la perangai dia, habit dia, likes and dislikes dia. Kalau bf kau hot-tempered, kau jadi la yang cool. Takkan kau nak jadi hot jugak, nanti minyak simbah kat api jadi apa? Besau kan? Kau ambil tahu ape favorite dia, apa dia suka buat, ape dia suka makan. Alaa, semua benda tu kalau kau tak tanya pun kau boleh tahu, selalu pergi dating takkan tak perasan kan?

2. Sabar
Yang ni penting. Sangat penting. Kalau kau nak r/ship berjaya, buat benda ni. InsyaAllah. Kau sabar dgn dia, dia pun sabar la dgn kau. Kita perempuan ni pun bukan la sweet sangat, annoying pun ada jugak. Macam aku ni, kdg-kdg mengada-ngada, lepas tu merajuk tak tentu pasal, kau ingat laki suka ke? No way. Tapi tu lah kan, kau sabar dgn karenah dia, dia pun akan sabar dgn karenah annoying kau tu.

3. Jangan jadi pembohong.
Jangan tak mengaku weh, aku pun pernah jugak. Tapi boyfriend aku maafkan, sebab ape, dia sayang aku and sabar dgn aku. Once boyf kau dpt tahu nanti, dari dia percaya kau 99.9999%, boleh merudum jatuh nombor tu jadi 0.009999% tauuu. Lepas tu pandai-pandai la kau nak bagi dia percaya kau balik. Payah weh. Alhamdulillah, aku dah okay, thanks bf sebab bagi aku peluang. I syg u lebey lahh.

4. Jangan nak suruh boyf ikut kehendak kau je.
Aku faham kita perempuan ni nak mcm-mcm, nak teddy la, nak bunga ros doblas kuntum, tak dpt nanti kau mula la sebek. Jangan mcm tu, boyf kau nanti buat muka menyampah dgn kau. Lagi-lagi kalau boyf kau tgh study, jgn la nak bebankan dia. Share-share la bila klua makan tu, tak salah pun. Takda istilah gentleman ke tak gentleman dlm r/ship ni,(bg aku la kan), kau dah kahwin esok pun kena share semua expenses kan, letih la boyf kau kalau semua dia byr. Kau hulur la jugak sikit-sikit. Nanti bebila boyf kau ade duit lebih, dia belanja la 'baby' dia.

5. Jangan cari pasal bila dia tgh amok, tgh letih.
Kau memang saje cari nahas kalau buat mcm tu. Dia tgh letih, lepas tu kau tanya dia "Siapa perempuan kat facebook you tu? Mcm nak flirt dgn you je". Nahhh silap-silap kau dapat anak oink oink sekor. Orang tu tgh letih, jgn la kacau. Kot ye pun nak kacau, bagi la hati dia sejuk, ape daa.

6. Ada sense of humor.
Lelaki memang suka perempuan yang ada sense of humor ni. Bukan kelakar yang karut-karut kau gelak sorang-sorang. Selalu orang yang buat kelakar ni, bila dia ckp, dia tak gelak, oarang lain yang berdekah-dekah. Ambil je lah contoh Johan dgn Zizan tu, spontaneous je kan. Kau jgn buat lawak mengutuk orang. Tak best.

7. Kurangkan mengumpat dgn boyf.
Kau nak mengumpat, jangan dgn boyf, pergi cari gossip girl korang. Sometimes je laki boleh dgr, selebihnya dorang akan "So?", danggg, padan muka kau boyf kau tak nak ambil tahu. So stop la eh. Aku pun nak stop mengumpat dgn boyf aku wpun kadang-kadang dia mula dulu. Bahahaha. Tak lahh, dah teruk sgt memang akan terkeluar la umpatan-umpatan tu. Jangan main gila eh, lelaki mengumpat lagi berbisa, kau tak boleh lawan. Baik diam.

8. Percaya.
Percaya boyf kau nescaya hati kau akan tenang. Betul. Kau takkan terfikir yang bukan-bukan. Kalau kau fikir bukan-bukan, mula la hati kau meradang, lepas tu nak nangis-nagis. Duhhh ni aku la ni. Tapi aku tgh reconstructing hati aku ni. Percaya lah weh. Boyf kau takkan larat nak layan 2 3 perempuan punya karenah.







To boyfriend-boyfriend orang; kau jaga la hati gf kau. Perempuan ni bila dah syg sgt, tu yang emosi mcm-mcm. Kau kena buat dia feel secure and rasa yang there's only her in your heart. Bye!

Dilated Cardiomyopathy Part 2

So i was changing wards for three times. From surgical ward - medical ward - first class ward when my condition was a bit stable. Staying i...