Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2010

Kesal

Balik kampung ni, aku dapat tgk, lagi ramai org tak posa rupanya. Aku jaga kedai kat kg ni, so ada yang suruh anak-anak pi kedai belikan rokok. Anak disuruh posa, bapak boleh makan, kalau anak tak posa, bapak tibai. Dah jadi bapak org pun dok buat perangai lagu tu. Bukan bapak org ja, mak org pun ada. Lepas tu bila ada org Cina tegoq "Polan, lu bukan Melayu, lu Cina, pasat lu tak puasa". Tau pulak hang nak mengamuk lepas tu. Betul la, dah umur 35 tahun, takkan la tak boleh nak puasa. Kalau nak kata hang sakit, boleh pulak pi toilet hisap rokok. Bukan apa, sesetengah Cina pun ada yang boleh hormat Melayu puasa, ni aku duduk depan dia, dok makan roti dpn aku. Kalau masa aku tak boleh puasa, aku ingat dia pun sama, so makan ja la sama-sama. Ni aku dah habis pun, dia dok 'cuti' lagi. Apahal?

Seganlah sikit dgn budak-budak. Depa tu pun boleh puasa. Ni bila org tegur, hang cakap "Lu try la puasa satu hari, baru boleh tegur" . Haiyeee, org tu Cina, tak wajib pun di…

Hello. Hi. Assalamualaikum.

Hari ni 26 Ogos. Lagi 5 hari nak menyambut Hari Kemerdekaan negara kita yang ke-53. 1 Malaysia Menjana Transformasi. Okay. Selalunya, bulan kemerdekaan di sambut dari 16 Ogos - 16 September. Tapi tak nampak pun ada kereta yang mengibarkan Jalur Gemilang. Kalau dulu, ramai je. Like in the 9Os, tak pun early 2OOOs. Ada satu ketika, kalau aku ke pasar malam, I'm proud to be a Malaysian. We live in harmony. Cina beli makanan Melayu, Melayu beli sayur dekat tokey Cina. I didn't see anything wrong in that. In fact, I believe that foods really bond us. And Indian foods? Kita semua makan. Chinese foods, Melayu kena la pilih yang halal. Bukan takda kan. Malay all time favorite food? I think, satay. Fuhh sedap. Bila time nak sambut bulan kemerdekaan, dan hari raya, aku rindu Yasmin Ahmad. Ye la, selalu tunggu advert Petronas dkt TV. Selalu advert Petronas time-time premier. Macam masa Buletin Utama ke kan. Dok tercanguk depan TV tunggu. How time flies. Semua advert arwah, melekat dalam…

if you're meant to be the one, insyaAllah, you will.

Tanpa sepatah kata. You know who you are syg. Just pray for us. InsyaAllah, satu hari nanti. Tapi, bukan sekarang. Cukuplah saya menyakitkan hati awak. Cukuplah saya membohongi awak. Cukuplah dgn kesilapan-kesilapan kita yg dahulu. Berilah saya masa. Berilah kita masa. Bohonglah kalau saya kata saya tak sayang awak. Tapi, not now. You deserve a better person.


Love.

Nota-Nota Gila

Woh dah habis dah baca buku ni. Tapi nak baca lagi dan lagi dan lagiiii. Jiwa kacau dia sama dgn aku. Dan maybe sama jugak dgn korang. Suka gila.



Kegemaran aku! Thanks Jay. Buku awak ni gila-gila betul!

Dan sebab aku penerima pertama beliau melalui post, entri khas utk aku. Kelik sini.

Perkongsian Bersama.

Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan AYAH?

Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu?

Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahwa sekembalinya ayah dr bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang kau lakukan seharian?

Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil.Ayah biasanya mengajari putri kecilnya naik basikal .Dan setelah ayah mengganggapmu sudah boleh menunggangnya, ayah akan melepaskan roda bantu di basikalmu .Kemudian Ibu bilang : "Jangan dulu ayahnya, jangan ditanggalkan…

Cabaran,

Cabaran.
Diarrhoea yang melampau.
Bergetar dlm perut.
Berbunyi.
Paling teruk, tak kira masa dan tempat.
Hilang air yg banyak.
Keracunan makanan kah?
Sebab paling utama kenapa aku malas membeli di bazaar.
Mungkin karena cendol dkt bazaar rapat setia tu kot.
Atau penangan vanggey di tengahari?
Hello, aku perempuan, ada excuse.

Dah, perut bergetar lagi.

Korban Ramadhan.

I'm single now. No double double. I guess I am too buzy to be paired. Tons of work. Eventho I'll resign this job, still I have accepted other job, as the freelance database system analyzer. It's not easy, but since my current company now is a bit confusing, it's time to make a move. I feel like they used me for the fact that I'm a Malay. Senang nak dpt kontrak dgn kerajaan. Lepas tu bagi kerja yg byk gila, yg tak sesuai dgn kelayakan aku. Dengan gaji yg sikit. Bila aku cakap dgn kwn aku gaji aku RM700 ja, dia ckp, "Hang tipu ni, baik hang keja taiping ja gaji mcm tu". See. Isk. So, resign letter on its' way, sure gonna hit them right. And with this, I can't commit to him. That's why, our 2 years, has ended, last night. I'm very tired to pujuk. Takkan la everytime, pujuk, baik, then gaduh balik. Yeah, I know it was my mistake. I don't think I have the mood for any love anymore. Saying goodbye to you, is a new start for me. Kebahagiaan d…

Selamat Berpuasa!

Okay esok dah mula puasa dah. yeay yeay! Okay bila dah start puasa ni, cara yang paling baik utk kita yg senantiasa dilimpahkan dgn makanan tanpa henti, buka peti ais tgk ada makanan, balik rumah mak masak sedap, nak makan apa semua boleh ialah dengan meletakkan diri kita dalam situasi yg serba kekurangan. Letakkan diri kita dalam diri seseorang yg makan pun hanya sekali sehari, kadang-kadang mungkin tak makan langsung. Seseorang yang mungkin hidup dlm pondok usang, tanpa penghawa dingin, tanpa kipas pun. Seseorang yang mungkin tidur beralaskan lantai, atau paling enak pun, tikar mengkuang yg usang dan kita lena tidur atas katil dan tilam yg empuk. Aku yakin, ada je antara kita yg akan mkn besar apabila berbuka. Makan sana sini hari-hari. Padahal, org yg kurang mampu dari kita, nak cari sesuap nasi utk bersahur pun susah, apatah lagi utk berbuka. Jadi, apakah tindakan kita utk memuliakan lagi Ramadhan?

Entri Sebelum Puasa

Nasi Vanggey @ Nasi Ganja

Ni boleh dikira fast food jugak la, sebab laju je dah siap kan. Haha hari ni (3 Ogos), sambal dia mcm pedas sikit. Bangang aku ni pergi beli pulak air sarsaparilla A&W. Combo yang tak ideal langsung. Memang boleh buat muka mcm Aril vakum mamee pedas muka mcm monyet keluar asap kat hidung telinga semua. Org Ipoh yg tak tau makanan ni, memang bukan org Ipoh. Mak Pak aku suap aku nasi ni time kecik² dulu pi picnik dkt Taman DR. Rasa sama, harga je makin naik. Dulu aku rasa harga dia RM1.80 (kot?). La ni harga dia kalau yg package aku RM4.90. Aku nak komen jumlah nasi dia je, kenapa ntah makin sikit. -__- Ahh apa² pun yg bkn duduk Ipoh tu, kalau korang dtg sini, jemputlah mkn nasi ganja ni ye.