Posts

Showing posts from August 14, 2011
Semua orang ada impian perkahwinan. Bila tgk video wedding yang ala-ala fairy tale yang mesti kena ada lagu Taylor Swift tu, mesti rasa macam, "Awwhhh aku nak wedding macam ni". Tak pun mesti kata "Awwhh sweetnya dorang". Kadang-kadang over sangat sampai diri sendiri termenangis jugak masa tu sebab moments tu sangat sweet & indah. Tapi bila fikir balik, budget utk perkahwinan seindah itu, bagi yang betul-betul mampu, takpa lah. Tapi bagi yang suka bersederhana, walau dalam apa jua keadaan sekali pun majlis itu, apa yang penting adalah kebahagiaan yang dirasai oleh insan-insan tersayang. Biarlah majlis kecil, tapi kedua belah keluarga gembira, sanak saudara mendoakan keberkatan majlis. Ada terbaca, yang ucapan-ucapan seperti "Semoga bahagia hingga ke akhir hayat" dan "Semoga sampai ke anak cucu" tak digalakkan diucapkan untuk pengantin baru. Ye lah. Takkan lah lepas hayat, habis dah kebahagiaan? Takkan lah sampai ke anak cucu je kegembiraan t…
Susah gila tahu tak nak cari duit. Senang gila tahu tak nak habiskan duit. Argh. Tekanan pulak aku. Bila bercakap soal ni, memang aku buntu. Bukan apa, kalau mak abah aku kaya, tak apa. Ni kami pun hidup sederhana je, bukan nak bermewah bagai.
Macam ni kalau nak berjimat. Malam-malam toksah lah nak pergi melepak yg bukan-bukan dgn member. Lepas tu KURANGKAN MEROKOK. Dan yg paling penting kita kena sentiasa bersyukur dgn apa yang ada. Bila ada rasa tak bersyukur tu, mula lah rasa nak semua benda. Bila tak dapat, jadi tension. Padahal tension tu kita yang cipta sendiri. Benda semua boleh bersyukur. Awak ada MyVi, bersyukurlah sekurang-kurangnya boleh memiliki kereta, yang tak mampu tu? Awak takda iPhone4, bersyukurlah dgn hp yg awak ada sekarang ni, jimat byk tau tak. Takda baju raya? Hari raya bukan untuk bermegah-megah dgn baju-baju baru. Baju awak dlm almari tu pun tak terpakai saya tengok. Banyak Baju Melayu awak yang cantik-cantik.
Abang, kadang-kadang bukan apa yang kita nak tu ak…