Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2011
Entah kemana my 30days task has gone. Haha forget it. By the way, I miss him.

Day 2 - Ketika Cinta Bertasbih

Cerita yang banyak mendorong aku untuk mencintai Allah sebelum aku bisa mencintai makhlukNya yang lain. Memberi pengajaran supaya lebih redha dan sabar dengan ujian hidup apatah lagi dalam menyusuri arus-arus dan liku dalam percintaan. Membuka mata ku supaya lebih sedar bahawa cinta pada yang Esa lagi bererti.
Dan aku menunggu nadiku berdenyut merdu, ketika cinta itu bertasbih.

Day 1 - KepadaMu Kekasih

KepadaMu KekasihAku berserahKerana ku tahu Kau lebih mengertiApa yang terlukis di cermin wajahku iniApa yang tersirat di hati, bersama amali
KepadaMu KekasihAku bertanyaApakah Kau akan menerima ku kembaliAtau harus menghitung lagi segala jasa dan baktiAtau harus mencampakku ke sisi tanpa harga diri
Hanya padaMu Kekasih aku tinggalkanJawapan yang belum ku temukanYang bakal aku nantikanBila malam menjemput, ku lena beradu
KepadaMu KekasihAku serahkan jiwa dan raga jua segalanyaApakah Kau akan menerima penyerahan iniApakah Kau akan menerimaku dalam keadaan begini
Tension sangat bila tiba-tiba account hotmail kena freeze sebab kononnya bagi banyak email spam. Dah jadi satu hal pulak nak reset email tu balik. Dah lah alternate email adalah email yang bertahun tak bukak. Password pun dah lupa tahu tak.
"Email: greenwall_gojes@yahoo.co.uk"
Argh. 6 tahun dulu feeling-feeling nak gorgeous lah KONON. Dah lah email address ni ada influence dgn email ex-boyfriend dulu. Nak sehati-sejiwa lah ye? Dah lama mampus cinta tu Aina oi.
Okay fine lah kan, nak verify Hotmail, kena terjah inbox Yahoo ni dulu. So nak log-in, confirm lah invalid password, sebab dah lupa kan. Tekan lah "Forgot my password" tu, lepas tu keluar lah soalan cepu emas tu. Untuk verify yang kita ni betul-betul owner.
Question 1: "Where did you spend your honeymoon?"
Aku macam... "Haaa?"
Argh. Umur belasan tahun masa create email ni. Honeymoon pun aku tak tahu agaknya.
At last, aku give-up. Aku cuba godek-godek balik Hotmail. Haa. Ada pun. So just isi f…
Semua orang ada impian perkahwinan. Bila tgk video wedding yang ala-ala fairy tale yang mesti kena ada lagu Taylor Swift tu, mesti rasa macam, "Awwhhh aku nak wedding macam ni". Tak pun mesti kata "Awwhh sweetnya dorang". Kadang-kadang over sangat sampai diri sendiri termenangis jugak masa tu sebab moments tu sangat sweet & indah. Tapi bila fikir balik, budget utk perkahwinan seindah itu, bagi yang betul-betul mampu, takpa lah. Tapi bagi yang suka bersederhana, walau dalam apa jua keadaan sekali pun majlis itu, apa yang penting adalah kebahagiaan yang dirasai oleh insan-insan tersayang. Biarlah majlis kecil, tapi kedua belah keluarga gembira, sanak saudara mendoakan keberkatan majlis. Ada terbaca, yang ucapan-ucapan seperti "Semoga bahagia hingga ke akhir hayat" dan "Semoga sampai ke anak cucu" tak digalakkan diucapkan untuk pengantin baru. Ye lah. Takkan lah lepas hayat, habis dah kebahagiaan? Takkan lah sampai ke anak cucu je kegembiraan t…
Susah gila tahu tak nak cari duit. Senang gila tahu tak nak habiskan duit. Argh. Tekanan pulak aku. Bila bercakap soal ni, memang aku buntu. Bukan apa, kalau mak abah aku kaya, tak apa. Ni kami pun hidup sederhana je, bukan nak bermewah bagai.
Macam ni kalau nak berjimat. Malam-malam toksah lah nak pergi melepak yg bukan-bukan dgn member. Lepas tu KURANGKAN MEROKOK. Dan yg paling penting kita kena sentiasa bersyukur dgn apa yang ada. Bila ada rasa tak bersyukur tu, mula lah rasa nak semua benda. Bila tak dapat, jadi tension. Padahal tension tu kita yang cipta sendiri. Benda semua boleh bersyukur. Awak ada MyVi, bersyukurlah sekurang-kurangnya boleh memiliki kereta, yang tak mampu tu? Awak takda iPhone4, bersyukurlah dgn hp yg awak ada sekarang ni, jimat byk tau tak. Takda baju raya? Hari raya bukan untuk bermegah-megah dgn baju-baju baru. Baju awak dlm almari tu pun tak terpakai saya tengok. Banyak Baju Melayu awak yang cantik-cantik.
Abang, kadang-kadang bukan apa yang kita nak tu ak…