Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2012

Cari pasal.

Hmm..aku tak tau sejak bila amarah aku makin membuak-buak. Betul org kata, diri kita adalah pengalaman kita. Makin banyak pengalaman kita, makin banyak kita belajar, makin banyak kita rasa, makin banyak perkara yg kita tau atasi. Tapi bagi aku, ada satu perkara yg aku tak boleh handle, iaitu emosi. Cepat sangat emosi ni mempengaruhi aku. Pantang jadi apa-apa, mula nak melenting, mula nak menangis, mula nak cakap/fikir bukan-bukan. Serius, aku dah jadi Aina yg lain. Bukan Aina yg dulu yg senang percaya orang.
Sekarang, semua benda kalau cari pasal dgn aku, aku nak mengamuk. Kalau time drive lagi lah, jgn lah ada org nak mencucuk-cucuk or bagi high beam, memang aku kejar balik. Punya bahaya sampai mcm tu sekali emosi aku main peranan. Kalau gaduh pun, mula aku nak tekan minyak kuat-kuat.
Haih. Tapi saat aku menulis ni, tiba-tiba ada anjing lalu. Aku tak tau kenapa, aku tgk binatang, mcm kucing/anjing, hati aku seronok, even kalau aku nampak babies, sejuk balik hati aku. Sebab tu kalau b…

Tipah tertipu.. (kisah mangsa scammed company)

Hello and Assalamualaikum semua org. First sekali, cerita yg akan aku sampaikan nanti ni adalah cerita benar dimana aku sendiri dah experience benda ni dalam bulan March baru-baru ni. Macam bukak pekung sendiri, rasa malu pun ada, tapi sebagai pengajaran utk yg lain la kan supaya tak terjebak jugak.
Al-kisahnya, aku ni bekas student TESL UiTM, tapi awal tahun ni, I've decided to quit studying. Sebab? Asyik repeat literature,so takut tak boleh bawak, aku quit. Quit dgn harapan nak sambung study, tapi course lain lah kan. Dalam masa nak sambung study balik,ada banyak masa sebelum intake baru, let's say new intake in July/Sept, ada 5-8months free time. So baik kerja kan?
Pergi interview sana sini, lepas tu mintak tolong Angah dptkan kerja kat AIA. Company insurance. Alhamdulillah company ni telus. Bagi basic dlm RM1500++ mcm tu, ok la utk diploma mcm aku. Baru nak start kerja betul-betul kan. Tapi tau la kan, kerja sales, utk budak yg tau komputer ni je, nak menjual-jual memang …
Dear Bakal Suamiku,

Terlalu banyak mimpi kita,
Terlalu banyak impian kita.

Tapi sebanyak itu juga la halangan yang menimpa kita,
Dari orang ke-3, keluarga dan jugak keadaan sekeliling.

Alhamdulillah, 8 bulan berjaya jugak kita tempuh.
Kasih tak pernah pudar, semakin hari semakin aku menanam impian menjadi yang halal bagimu.


Sayang akan cuba untuk sentiasa bersama abang walau dalam apa jua keadaan sekali pun. You will always have me.