22.7.13

Semakin hampir...

Ya Allah. Rasa tak percaya baby dlm perut ni dah berusia 35 minggu. Lebih kurang 5 minggu je lagi sebelum due date. Tadi baru lepas set appointment untuk first check-up dekat Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM). Sebelum ni decide nak beranak dekat Hospital Bersalin Razif, tapi jalan nak ke sana, adoi, merunsingkan. Service pun nampak mcm biasa je walaupun private. Lebih baik ke hospital kerajaan. Sah-sah free sebab husband kerja kerajaan kan.

So far, sangat-sangat puas hati dgn servis hospital/klinik kerajaan. Maklumlah diri sendiri ni pun lahir kat hospital kerajaan jugak. Walaupun ramai mengadu lambat, nurse garang, tapi alhamdulillah, saya tak jumpa lagi nurse garang yang suka marah-marah ke apa. Kalau marah pun maybe utk kebaikan kita and baby. Bab masa tu memang tak dinafikan, tapi rasanya biasa lah kan, orang ramai, mana cukup tangan. tapi check-up yang detail memang sgt puas hati sebab kalau di klinik swasta, check-up ala kadar je, setakat check urine and blood pressure. Takda pun check hemoglobin, MGTT and ATT. Maybe ada tapi tempoh checkup dgn klinik private sangat sekejap, so tak rasa la semua tu kan.

Bila pindah dok Meru, decide utk continue monthly check-up dekat Klinik Kesihatan Meru (KK Meru) sebab sangat dekat dengan rumah. Selalunya seawal 7:30 dah datang sebab nak no awal, boleh habis awal. Selalunya dlm 2jam / 2 jam 1/2 dah settle. Ok la. Tak ada isu pun bagi saya hal-hal masa ni. Kita yg decide nak kat sini, so kena tanggung la kan. And disebabkan ada asthma, once in a month kena jumpa pakar.

Husband memang jarang teman, sebab tak nak menyusahkan. Lagipun selesa pergi sendiri. Hehe

4.7.13

Surat untuk anak #1


Assalamualaikum anakku, rasanya ini kali pertama ibu menulis surat utk mu. Pada saat ini, sudah 8 bulan ibu mengusung awak ke sana-sini. Perut ibu makin membesar dan pergerakan awak makin ibu rasakan setiap hari. Indahnya perasaan itu. Setiap kali awak bergerak, ibu tersenyum. Kadang-kadang ibu menjerit memanggil ayah supaya dia turut sama melihat aksi awak. Ibu tak pasti awak menendang, menyiku atau menumbuk perut ibu. Ambillah peluang ini, sebab lepas awak lahir, ayah pasti takkan izinkan semua tu berlaku ke atas ibu lagi. J
Anakku, ibu nak awak membesar dgn sihat dan sempurna. Ibu harap awak bahagia dlm ruang perut ibu yg sempit dan serba kekurangan. Tapi Allah Maha Mengetahui, Dia lebih tahu keadaan awak dan ibu hanya mampu berdoa semoga semuanya selamat. Bila ibu terasa sakit, ibu takut awak nak keluar dah. Sabar syg, tunggu sekurang-kurangnya 5 minggu lagi ok. Masa tu awak dah cukup matang. Tapi tidaklah ibu menidakkan takdir yg dah tertulis utk kita. Kalau ditakdirkan awak keluar awal, ibu dan ayah sentiasa bersedia.
Kelengkapan awak sudah ibu sediakan dlm kereta sejak awak berusia 7 bulan dlm kandungan ibu lagi. Ada juga saat-saat awak tido lama sgt, sampai ibu tak dapat mengira pergerakan awak dan memaksa ibu utk pergi ke hospital. Pengalaman dlm wad bersalin sgt indah. Ibu mendengar suara bayi-bayi menangis yg baru dilahirkan. Tak lama lagi ibu dapat dengar tangisan anak ibu. Tak sabar rasanya ibu dan ayah utk menyambut kehadiran awak. Minggu depan kami akan beli katil utk awak. InsyaAllah syg, ibu dan ayah takkan buat awak rasa kekurangan.
Harapan ibu dan ayah, supaya awak menjadi hamba Allah yg mendengar perintahNya, anak yg baik terhadap ibu bapanya, terhadap orang lain dan juga terhadap makhluk dan ciptaan Allah yg lain. Doakan ibu dan ayah utk akhirat nanti. Kita akan bersama selamanya di syurga. Ibu harap apa-apa yg jadi antara ayah dan ibu selama awak di dalam kandungan ibu, tidak memberi kesan kepada awak. Ambillah yg baik-baik saja ya syg.


Salam sayang dari Ibumu.

My precious.

Dilated Cardiomyopathy Part 2

So i was changing wards for three times. From surgical ward - medical ward - first class ward when my condition was a bit stable. Staying i...