Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2013

Semakin hampir...

Ya Allah. Rasa tak percaya baby dlm perut ni dah berusia 35 minggu. Lebih kurang 5 minggu je lagi sebelum due date. Tadi baru lepas set appointment untuk first check-up dekat Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM). Sebelum ni decide nak beranak dekat Hospital Bersalin Razif, tapi jalan nak ke sana, adoi, merunsingkan. Service pun nampak mcm biasa je walaupun private. Lebih baik ke hospital kerajaan. Sah-sah free sebab husband kerja kerajaan kan.
So far, sangat-sangat puas hati dgn servis hospital/klinik kerajaan. Maklumlah diri sendiri ni pun lahir kat hospital kerajaan jugak. Walaupun ramai mengadu lambat, nurse garang, tapi alhamdulillah, saya tak jumpa lagi nurse garang yang suka marah-marah ke apa. Kalau marah pun maybe utk kebaikan kita and baby. Bab masa tu memang tak dinafikan, tapi rasanya biasa lah kan, orang ramai, mana cukup tangan. tapi check-up yang detail memang sgt puas hati sebab kalau di klinik swasta, check-up ala kadar je, setakat check urine and blood pressure. …

Surat untuk anak #1

Assalamualaikum anakku, rasanya ini kali pertama ibu menulis surat utk mu. Pada saat ini, sudah 8 bulan ibu mengusung awak ke sana-sini. Perut ibu makin membesar dan pergerakan awak makin ibu rasakan setiap hari. Indahnya perasaan itu. Setiap kali awak bergerak, ibu tersenyum. Kadang-kadang ibu menjerit memanggil ayah supaya dia turut sama melihat aksi awak. Ibu tak pasti awak menendang, menyiku atau menumbuk perut ibu. Ambillah peluang ini, sebab lepas awak lahir, ayah pasti takkan izinkan semua tu berlaku ke atas ibu lagi. J Anakku, ibu nak awak membesar dgn sihat dan sempurna. Ibu harap awak bahagia dlm ruang perut ibu yg sempit dan serba kekurangan. Tapi Allah Maha Mengetahui, Dia lebih tahu keadaan awak dan ibu hanya mampu berdoa semoga semuanya selamat. Bila ibu terasa sakit, ibu takut awak nak keluar dah. Sabar syg, tunggu sekurang-kurangnya 5 minggu lagi ok. Masa tu awak dah cukup matang. Tapi tidaklah ibu menidakkan takdir yg dah tertulis utk kita. Kalau ditakdirkan awak kel…