31.10.13

Review: Snow Bear Breast Pump


 Hai korang. Haha dah lepas dkt 3 bulan jadi ibu baru la nak review breast pump ni. Org lain sibuk nak Medela FS, aku cukup la dgn guna Snow Bear ni. Yang penting nawaitu nak susukan anak tu ada dan kena yakin susu tu ada. So far alhamdulillah, seronok sangat pasal pump ni. Sebabnya tak sakit langsung during suction. SB ni ada 3 mode; express, natural & gentle. Aku biasanya guna natural, sebab natural mimik baby sikit. Melimpah-limpah kalau pump masa miss b tgh penuh. In less than 10 minutes pun dah boleh penuh satu botol 5oz tu. 

3 suction mode & level of suction
During pumping
Less than 30mins, double pumping, 7oz
However, the trickiest part of this breast pump is the valve. Kena make sure valve tu dimasukkan betul-betul. Sebab I've read some comments from other review yg pump ni cannot suck the nipples, tak pun suction tak kuat walaupun dah highest level of suction. It happened to me, and mase tu stress gila tak dapat nak pump. ingatkan dah rosak ke apa, then adjust sana-sini, terus ok. 

I think the valve should be assembled this way
These are the parts of the breast pump. Tak banyak sangat kan since it is a single pump.


And the best is, it can be operated by battery mode. Bunyi SB ni takda la kuat sangat, tapi kalau tempat sunyi, boleh la dgr jugak kot. Kalau dalam surau ramai org, pump dalam kereta je. 

It only needs 4 AA batteries, so convenience. Depends on the performance of battery, it can last to 4-5 power pumping session.

I bought this dekat ekspo mom & baby yg dekat MidValley tu with the price 300++ including 10 storage bottles, plastic storage, cooler & pump bag. Kalau solely I think it is sold less than RM200 kan. So sangat la affordable and performance yg sangat menakjubkan. Yes. I am very satisfied with Snow Bear. 

It doesn't matter if u bought breast pump at steal or splurge, as long as you confidence and have the right nawaitu, insyaAllah ada. Kalau takda pun, formula milk is still good for your babies.