Tipah tertipu.. (kisah mangsa scammed company)


Hello and Assalamualaikum semua org. First sekali, cerita yg akan aku sampaikan nanti ni adalah cerita benar dimana aku sendiri dah experience benda ni dalam bulan March baru-baru ni. Macam bukak pekung sendiri, rasa malu pun ada, tapi sebagai pengajaran utk yg lain la kan supaya tak terjebak jugak.

Al-kisahnya, aku ni bekas student TESL UiTM, tapi awal tahun ni, I've decided to quit studying. Sebab? Asyik repeat literature,so takut tak boleh bawak, aku quit. Quit dgn harapan nak sambung study, tapi course lain lah kan. Dalam masa nak sambung study balik,ada banyak masa sebelum intake baru, let's say new intake in July/Sept, ada 5-8months free time. So baik kerja kan?

Pergi interview sana sini, lepas tu mintak tolong Angah dptkan kerja kat AIA. Company insurance. Alhamdulillah company ni telus. Bagi basic dlm RM1500++ mcm tu, ok la utk diploma mcm aku. Baru nak start kerja betul-betul kan. Tapi tau la kan, kerja sales, utk budak yg tau komputer ni je, nak menjual-jual memang fail. Lagi guna phone binding service. Kerja kau call org je lah. But as long company bagi basic, alhamdulillah. Memang telus AIA ni, 10 hari kerja pun dorang byr. Even after I've quitted, they still pay me commisions, dlm rm30++ mcm tu. HAHA. Kerja kat AIA tak sampai sebulan, start 20/02/2012 sampai mid march mcm tu. Then dapat kerja as ADMIN ASSISTANT dkt REAL INGENIOUS SDN BHD (REAL lah sangatttt kan)

Satu hari tu, tak tau kenapa rasa down sgt bila tak dapat sale, mula lah hati nak cari kerja lain. Ye la, team leaderasyik dtg tempat tanya "Aina, berapa sales dah?". Adoi Megan, I suffer nak call customer, semua customer dah own more than 2 policies. Lagi dpt yg suka nak hentam, kalau tak nak cakap je tak nak, boleh closed contact terus. Dah rasa mcm tu, lantas aku pun beli la paper byk-byk. Cari dkt ruang perkerjaan tu, cari punya cari, haa jumpa, Admin Assistant, gaji RM2100-RM2300; Admin Executive, gaji RM2100-RM2900. Banyak kan? Utk org yg mata duitan mcm aku ni, aku pun gigih call, dorang set kan interview esoknya. PAdahal sebelum tu aku dah gi interview dgn Standard Chartered bank.

Esoknya, aku pi lah interview dkt Menara UOA Bangsar. Gah betul aku dapat kerja kat sini. Bangunan dia kemain lagi canggih.Yg interview aku Chinese, Amy name dia, petite, suka pakai blazer & skirt. Bajet good-good gitu. General Manager la ni.Awal-awal tanya parents aku buat apa, aku cakap la kerja kerajaan. Lepas tu dia tanya sikit-sikit pasal finance, sinceaku memang mata duitan, aku cakap aku tau je la, at least ada la sikit knowledge. So lepas interview, aku pun balik la,tak menaruh harapn apa-apa pun, cuma berharap aku dpt kerja yg tak payah buat sales, itu sajo.

Tak silap aku, hari Rabu aku interview, Jumaat petang dorang call, cakap aku dapat kerja tu. PERMANENT lagi yoo, bukan contract. Tapi lama aku tunggu utk dia panggil aku start kerja, takda exact date, sampai aku yg kena call berulang kali,dek tertarik dgn perkataan permanent tu, aku reject offer dari standard chartered, sebab dorg offer contract position je.Bangang jugak la.

Aku nanti akan ditempatkan under perempuan nama Diana. Aku call banyak kali la Diana ni tanya betul ke dapat kerja ni, berhari-hari la aku tunggu kat rumah tak buat apa-apa lepas berhenti AIA. Aku naik LRT gi Bangsar. Memang convenience location office dia, betul-betul turun LRT tu sampai la office. First day, under Diana ni ada 2 lagi budak. Nama apa aku tak ingat. Yg aku tau last-last tinggal aku sorang je. Yg sorang sebab bpk dia ragu-ragu dgn FOREX, haa ye lupa nak cakap, Real Ingenious(R.I) ni servicing company utk FOREX. Illegal lah tapi.Tapi masa tu tak tau lagi. Gigih jugak a pergi training apa semua sampai 8 hari. Dok ulang alik. Bila tanya bila dapat offer letter dia cakap bila training habis. Puihh la penipu. Ok takpa, aku stay dulu. Dok buat-buat pandai analyse graph apa semua.

Dari Diana, sampai Amy sampai ke laki cina nama apa tah aku pun tak ingat dok pujuk aku suruh pujuk family invest. Yg akutak faham kenapa beria sangat nak family aku yg invest, ohh sebab kebanyakan family members aku kerajaan, so senang nak buat loan, aku masa tu ye ye je yakin, ye la, nak tolong family itu ini, nak bagi dorg senang, aku try jugak la ckp dgn mak. Mak pun mcm tu je la, buat endah tak endah je, anggap tu semua kerja aku. Yg aku rimas, setiap kali aku dtg keje, tanya mcm mana dgn family, dorg tak tanya direct tau, alasan just nak aku bagi family faham FOREX tu mcm mana, sampai ada masa aku nak mengamuk jugak la explain. Aku cakap yg ye aku faham FOREX ni mcm mana, tapi ingat senang ka aku nak tgk family aku buat loan berhutang apa semua, tak gheti bahasa dorang ni nak push-push aku. Kalau betul aku kerja as admin assistant, and kalau betul sebagai admin assistant aku kena analyse graph je, bagi aku dok diam-diam analyse graph la lepas tu aku bagi la analysisgraph aku kat korang. C*laka betul.

Lepas hari ke-7 aku dah hilang sabar, sebab mula-mula dia kata training dlm 7 hari, and mungkin tak sampai kalau aku cepat. Disebabkan aku bab-bab teknikal, analyse graph apa semua memang cekap, dlm 3hari aku dah faham semua tu. Uptrend, downtrend,two-way market, apa jadah semua tu memang aku dah mahir la kan. So aku keep on tanya, where's my offer letter. First day lagi si Diana dah cakap ada renumeration apa semua, bonus la, company trips la, celaka semuanya menipu. on the 8th day, dekat-dekat nak habis office hour, si Diana ni panggil aku masuk bilik kaca, yg konon-konon private la discussionnya. Nak bagi aku offer letter. Jantung aku dup dap rasa ada benda tak kena. Baca punya baca, yes memang ada yang tak kena, tak stated pun berapa renumeration aku. So 8 hari aku dtg tu bodoh-bodoh je la. Aku question, where's my basic? Why it is not stated? Diana ni cakap once aku handle at least one account, baru aku dapat. Gila ke, nak bukak satu account, at least kena ada orgsanggup invest USD150,000 / RM420,000. Kau hado ke? Jumlah ni nak suruh family aku buat?

Aku memang hampir tertipu and hampir menipu family aku dgn semua ni. Bayangkan kalau aku tak sedar and still mata duitan? Tak mustahil ramai yang benci aku. Dah mana pulak aku nak cari duit nak ganti semua tu. B*bi punya REAL INGENIOUS. Konon 1 point movement dapat USD50, puihh la. Ni aku tergerak nak cerita sebab aku tgk ramai yg terkena. Memang dah lama benda ni cuma dorang keep on tukar nama company, aku syak nama dorang pun tak betul. Beria je nak celebrate April babies masa tu, kek Baskin Robbin, jamuan semua. Padahal masa training makan sendiri-sendiri. Masa aku AIA, AIA bagi 3 days free meal masa training, okay la tu.
Pengajaran yg aku dapat, JGN MATA DUITAN, buat kerja sebab tanggungjawab, no easy money.

Alhamdulillah, sekarang aku dapat kerja yg ikut bidang aku. Aku rasa aku tak boleh lari dari sains & komputer. So here I am as a software developer.

Syukur Ya Allah, for the experience.

Comments

  1. hi aina, geramnyaaaaa baca post awk ni. sbb saya pn one of the victim. tp sy awal sket dr awk..bulan 1 kot. masa sy dlm training period tu, diorg ni ada la buat company annual dinner ke apa tah. kitorg yg bodoh2 br masuk ni xdpt la join. poyo nak mampos ada lucky draw ke apa tah. manager sy tu dpt hadiah scarf LV. puiiiii nk kaburkn mata org dgn brg2 branded diorg la konon. yg sorg manager tu makeup mcm tepong gomak pkai bag LV. eii menyampahnya! mcm kite2 yg mata duitan ni of course la rs distracted sket kn. mesti la nk cmtu gak..huhu btol la awk ckp tu..jgn mata duitan. tp tym tu sy pn mmg desperate sgt cr keje..tu yg terjebak. btw, congrats for ur new job. alhamdulillah life sy pun dah tak miserable skrg. n dpt keje yg mmg sy nak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korang boleh juga ke, http://sepahitgula.blogspot.com/2012/05/hampir-tertipu-scammed-company-yang.html...

      Delete
    2. http://sepahitgula.blogspot.com/2012/05/hampir-tertipu-scammed-company-yang.html

      Delete
    3. alahai.. i baru je col real ingenious.. esok i ada interview.. ermm nmpaknya company sama dgn betchmark titan sdn bhd and gourgeous bhd.. suma mcm sama je dgn company ni.. aq pernah g raining tp selama satu hari je.. huuhuh... npa la banyak sangat company mcm ni..

      Delete
    4. hai....dulu ade la seorg hamba ALLAH ni,tdesak nk crik keje,,,then terjumpe la,,,jawatan MANAGEMENT TRAINEE(tpaksa dicapslockan nk beri penegasan),,,kompeni kat Megan Avenue,,,wah,,bukan calang2 tempat,,,mesti gempak keje kat situ :-),,pegila,,,pastu dtg intview,,,bos tu explain pasal Metal/gold trading,,,aie,,,ok2,buat2 paham je haha,,,so kalau nak join kompeni ni,,,g training la dulu,,,atas sebab tdesak nak keje ni,,,join la training,,,dtg2 sorg je training,,,second day,,,bos bg surat perlantikan jawatan,,,,nak tau pe....hamba Allah ni dtg la intview MNGT TRainee,,,,then dlm tu letak BUSINESS CONSULTANT!!hei ,bl mase plak jd bisnes consultant,,,kalau sape2 nk tau,,kompeni ni lbh kurang jual emas,,,secara online la,,,,pusat servis katenye,,,dr negara kat kutub selatan tu,,,keje punye keje,,,tiap mgu asyik tukar polisi je,,,ntah pe2,,EPF/socso x de,,just basic,,,bg cash,,,x gune bank ok,,,dah lbh kurag 2 mgu lebih hamba Allah ni keje kat situ,,,rase ragu2 kat kompeni tu,,,,especially bab2 melibatkan hukum syarak,,,kalau dah syubhah,,,baik x pyh buat,,,pernah bos dea org kate,,,"pegi haji dgn wang loteri tu makruh"! sentap mak oi!!!,,,mazhab ape plak ni...n byk la lagi cite x sedap d dgr,,,,so hati2 la yg nak join tu k....

      Delete
    5. Beb.. I ada interview isnin ni..tempat yg sama..i search gofgle utk cari tempat tpi tgk blog u i bc.. Nsib la sempat bc kat sni. Thanx beb for info. U dah mnyelamatkan yg lain2

      Delete
    6. Buat pengetahuan admin, syarikat ini sama seperti syarikat JALATAMA(Level 20, Menara Standard Chartered. 30, Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur, 50250, Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur
      03-2117-5090).laman web dia www.jalatama.com.
      Cerita admin sama seperti cerita saya. Jika dapat pekerjaan macam ini, jgn pergi klu bab2 investment. HATI-HATI. Tgk je company JALATAMA @ R.I ini dsbnya adlh contoh2 mereka mnjalankn pkrjaan yg serupa. xpercaya boleh google jalatama ini kt internet @ lowyatt forum. Byk kisah2 org yg mintak krja kene tipu termasuklah saya suatu ketika dahulu.

      Delete
    7. BOleh cek di sini untuk senarai company yg seperti admin kena termasuklah saya..
      http://www.mdanif.com/2012/08/melabur-itu-bagus-tetapi-berhati-hatilah.html#axzz2E3XynqnO

      Delete
    8. Lagi satu company JALATAMA ini sesenang hati je nak saman2 org melalui post2 terbuka ataupun forum2 yg kita siarkan kisah dan pengalaman kita kena tipu di internet. Saya sendiri menyaksikan dgn mata kepala saya sendiri surat akaun dan aduan kertas report dari polis tergantung pada satu sudut tersembunyi dinding tepi. Mungkin syarikat REAL INGENIOUS ni pun sama mcm ni seperti komen2 yg menyalak2 di bawah ini

      Delete
    9. Hati2 kpd sape2 yg dipanngil utk interview n dipujuk utk invest.. Dorang akan cakap semua komen kt blog2 hanya yg 'negatif' dipaparkan, yg 'positif' admint tak siarkan.. Itu pembohongan dorang!! Kalau ada yg remove tu pun sebenarnya author sendiri yg remove,korang boleh cuba komen sendiri kt blog2 n tengok pe yg jadi..

      Delete
    10. PREMIER PODIUM SDN BHD, Midvalley.. Korang invest tunggu masa je untuk loss..!!! Mcm kami yg dah loss berjuta2.. Dorang buat forex jalan kotor, sbb nak komisyen..

      Delete
  2. ish3x kutuk org bukan main...u tak buat,,u salah kan org lain plak...mane u tau company tipu...all this is real ..sekarang nie bukan duit yg cari kite tp kite mmg kene cari duit.. anyway u dh tak de peluang tu...all the best in your world...tp ape yg u tulis nie mmg la teruk...bye

    ReplyDelete
    Replies
    1. i will not say such things kalau tak ada prove or any other related experiences. some of the victims ada yg dah kena tipu. they managed to look for investors, the investors invested that amount of money and suddenly kena margin call which the investment has to stop. hilang duit client, hilang trus. imagine 150k USD lesap macam tu je? do u want this to happen to org lain? or are u one of those people? if u feel like u wanna try, go for it, no harm for u since u said this is real. banyak lagi cara lain. and I believe rezeki tu dari Allah. if that was not meant for me, banyak lagi peluang lain. if u think u wanna grab that chance, pergi je la Real Ingenious tu. I can give u their phone number, pergi la interview, buat la semua kerja tu, ok? Thanks & bye

      Delete
    2. Hahaha mesti yg komen tu one of d staff kt company celaka 2.kalau x xkn menggelabah smcm je.xpe aina pdulikan anjing2 yg menyalak 2.ramai yg support u.nsb baik I google dlu company ni klu x confirm I pun terjebak skali g interview.syukur alhamdullilah..thanks for d info!

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. cara orang yang backup ni cakap macam diana je

      Delete
    5. Waaa 'Diana' tu name yg dia tipu kite semua..! Nama betul die Erni Syafrina...binti Kamaruzzaman..bak kata pengomen kt bwh tu mmg kelas artis ko jah ade nama glamour,kalo dah penipu pembohong penyangak mcm diana ni semesti nye pakai nama samaran kaburi kejahatan di mata rakyat jelata....clap,clap,clap..

      Delete
    6. Erni Syafrina Kamaruzaman yg tolol,wat muka tebal nak kebas duit org lain plak...hati2 semua..

      Delete
  3. Ini semua betulll mmg betul penipu dasar makan duit haram u olsss...aku one of the victim..smpi sekarang kene tanggung..mcm kurang hajooo ni sume amy n shazlin ounye pasal....korang tak taw ke korang makan rezeki haram..klu umur pendek jwb la dlm kubur....huhhhh

    ReplyDelete
  4. aku pn da kena..leby kurang maya duitan la jgk aku ni..huhu..aku keje bwh miss diana jgk..aku keje hampir 2bln takde gaji..aku tahan jgk sbb aku pk maybe ini sacrifice aku tok dapat gaji lebih byk..huhu..at last i got investor..sebenarnya manager2 tu semua tak reti pn nak analyze forex market..senang2 je naik pangkat...diorg punya pasal la duit investor aku kena margin call..then tak mampu nak tambah lg..hilang camtu je..bodoh gler..aku mmng tak halal..skrg ni investor aku terpaksa tanggung kerugian..masa training diorg cakap la..b4 buat keputusan nak sell or buy and decission sume berbincang ramai2..tp hakikatnya tak pn..kita n client yang bodo taktau ape2 kena buat keputusan n diorg main lepas tangan je..bengang gler..pastu bg analisis pn salah manager ape camtu..manager makan duit haram..

    pastu masa training diorg ade mention gak kita akan dapat gaji once kita ade handle account..tp dalam kes aku ni..aku da handle account kot tp account aku da close..still gak diorg tak bg aku keje..kena buang bodo2 camtu je..mmg sial la diorg ni..

    kepada Miss Diana..aku memang takkan maafkan dunia and akhirat..ko da buat hidup aku bertambah susah..ko aniaya aku..aku doakan ko dapat balasan yang teruk..amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Babi na na na tu bukan ada ilmu analisis sgt pun, tapi die saiko kepala otak kwn aku pemegang akaun suh ikut cara die..gatal nak nasihat akaun org pasal duit la.. confident level ngan menipu je yg melampau-lampau babi ni..

      Delete
  5. Yes..agree.. "Pengajaran yg aku dapat, JGN MATA DUITAN, buat kerja sebab tanggungjawab, no easy money." Amalkan idup berwasatiah n xkan ada kejayaan tanpa berusaha..

    ReplyDelete
  6. aina..i igt nak cakap ngn u sket la pasal RI ni..boleh tak u bg email u nnt i email u..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh. email i ayna(dot)aadnan(at)gmail(dot)com

      Delete
  7. company2 ni da GCSB dan RISB da kena blacklist ngn bank negara da..
    http://www.bnm.gov.my/documents/2012/Financial_Consumer_Alert_listEN.pdf
    tgk la jap lagi tukar la nama baru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la. kena hati-hati. modus operandi dia semua sama kot.

      Delete
    2. Terima kasih ayna..terselamat i dri pergi interview tmpt tu

      Delete
  8. Real Ingenious ape jadi dengan company ni skg?aku nak tahu sangat tambah2 tentang si diana tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. this company has been blacklisted by BNM, but however i dgr ada orang yg still dorg panggil utk interview. Pasal diana memang i tak amik tau dah. Meluat ada Melayu mcm tu.

      Delete
    2. Diana makin hot skrg mcm goreng pisang panas u! Nak no fon pakwe die x? aumm... kasi hidup dia lg gempak n fantastic!

      Delete
  9. Aku akan pasti si Diana sial ni merana seumur hidup!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mek Na ni mmg babi...bersekongkol dgn babi2 cine yg kaut untung, dia jadi tali barut..

      Delete
    2. mmg melampau-lampau tahap dewa perangai bdak diana ni..ntah2 nama dia pun dia tipu..

      Delete
  10. huhu.. iyeka? thanx miss aina.. sy pon mata duitan jugak nie.. br je lepas call ingeniuous tu.. dieorg dah set kan 30 ogos interview.. nseb baik sy google crik pasal company nie.. pastu terbaca blog awk nie.. nmpknye mmg sy x nk pegi lah inteview esok.. thanx alot.. =)

    ReplyDelete
  11. Jahat piang company ni..mmg target dorang nak loss kan akaun client..aku rasa dorang ni main lompat2 company ni..si Diana ni hanjing Cine..ntah2 lepas ni pakai nama lain plak si sial ni..

    ReplyDelete
  12. Baru je tgk t jobstreet..sekarang da brani publish kt jobstreet da..tutup pon tak..aku da suruh bapak aku ambushed so all the bukit aman poice da dtg..but they cant do nything cz ri ni tak amek duit...kunun2 kate kite invest atas kite..bkn dorang yg paksa..padahal mmg dorang paksa...ckp klu tak dpt tak dpt gaji..mmc cm haremmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Dear, boleh give me your email address, some of the victims wanna contact u.

      Delete
    3. Nur_farrahanie@yahoo.com

      Delete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana u dapat tahu nama sebenar die?

      Delete
    2. xpun brayan...lps ni dorang akan rombak nama dorang besar-besaran...haha..

      Delete
  14. laki cine, bos diana tu yg kasi kot..huk2..lol..keje tikam2 blakang memang hobi korang kan,diana? normal la tu laki cine nak kasi ...

    ReplyDelete
  15. Sial betul..i bru je p interview last week. Masa interview mmg pelik sgt soalan. byk kali tnya psl family kerja apa. sampai kena ulang banyak kali. hurm nasib baik terjumpa blog nie. thanks so much. ramai malay kt R.I ni. aku x tau la camna diorang keje spai sgup nak jatuhkan bangsa sendiri.melayu oh melayu.

    ReplyDelete
  16. Eeeii..baru je dpt kol from this company lunch hour td..offer admin ass/admin exec. Naseb reject since dia nak urgent but I can only work there after 1 month notice. Dia ckp dpt contact number from Jobstreet. Haiyoo, x selamat jugak Jobstreet pon.

    ReplyDelete
  17. menggelabah cam diana je org yg bertanya tu..hihi.. ex bf diana kasi..kuang3..

    ReplyDelete
  18. haih.. aku plak baru je pi interview dia pg td.. memule masuk, mmg bangga je tgk.. laki aku la suggest sbb dia tgk dlm the star... hati mmg x sdap, tp kuatkn gak smangat pg.. dah smp sana, punya rmai yg pi interview. ada la dkt 15 org utk jwatan admin exec ngn hr exec. pdahal cmpany x pna dgr nama, pelik gak org bepusu2 pi..
    rupanya x sdap ati aku ada sbb, pas bace komen ni, baru aku rasa lega.. bohong upanya.. yg x bley blah, siap mamat cina tu kta yg aku nk mtk rm2800 pun boley. byk beza dr aku mtk.. aku mtk rm2200.. aku dah suspek msa dia kta cmtu..
    dia kta yg ada training 7 hari sbb cmpany tu nk expand lg.. besar sgt ke? aku tgk 1 tingkat
    se-coit jer..
    alhamdulilah, aku tergerak hati nk search.. so, gudbye la ko yg x berapa nk real tu...~ muka bumi allah ni luas, insyallah ada rezeki kt tpt lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Confirm mmg kecik je tmpt tu...mmg leh dapat 2800 klu dapat menjana duit utk company tu..pastu kite rugi dorang sepak cm hanjing...standard ah cina..time aku keje sana aku la tukang buat advertisement..nama sume nak nama melayu je..taknak cina or christia. Pasal nanti otg takot nak apply..bodoh gilerr tp tym tu mmg naive aku ikotkan aje...pastu aku tgk ade sorang minah cina ni masuk..sehari je..den pas habeh training ni die panggil masuk bilik..nxt day cina tu takde da...aku tanya mana pg cina tu?dorang ckp die kene further study..tp mmg aku mcm rasa tak kena..tp tym tu mmg da invest..apa nak lari..telan air liur tggu ahh den mmg btolla tak lama margin call kene..aku pon lost...bye2 ah duit rm200k...now kene keje utk byr blk rm200k tu..dorang ade offer utk msk management..tp nak buat apa???menipu..smpi mati pun kira kot..so sapa yg tgh keje kt sana n baca bende ni bwk2 la bpk..anda tgh lalu jalan yg salah..pulangla ke pangkal jalan..ALLAH itu maha pengampun...buat yg da termasuk duit dlm acoun world focus giler tu...i rasa bwk kua je...mmg boleh..bia ah rugi rm20k pon klu yg da invest tu rm200k..tak rugi mana pon dr rugi habis habuk pon tarak...kwn akuu smpi kene gadai tanah kot utk byr blk duit rugi tu kt org2..pk2 ah

      Delete
  19. thanks aina.. aku bru tadi dapat panggilan dr diorg.. diorg soh dtg interview besok.. alhamdulilah.. aku tergerak ati nak taip nama cmpany ni.. thx dear.. fuhhh

    ReplyDelete
  20. Nama si diana no erni syafrina..tp aku nak taw jugak nama btol si shazlin nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih dasyat dari pelacur perangai bdak ni...diana claim die keje secara profesional...nama pun ko dh tipu profesional celah mane.. Malu ada melayu mcm ni...

      Delete
    2. pasni dorang kan buat rombakan nama besar-besaran...tak pakai dah name diana tu..tak laku..

      Delete
    3. Erni Syafrina Kamaruzaman tu pompuan Diana tu eh..malu la perangai tak semengah ko tu..harap mak bapak ko sedar ko tengah makan duit haram.

      Delete
    4. Nama betul Shalin adalah Afirah...siap ada gambar lagi...follow link kat bawah

      http://perempuansialafirah.blogspot.com/

      Delete
  21. I dh sent email kpd bnmtelelink@bnm.gov.my utk complaint knape Real Ingenious Sdn Bhd masih beroperasi walaupun dh kna raid ngn polis & dh masuk dlm list of unapproved company by bnm. I complaint sbb my family members dh invest nearly RM 400k through sorang ahli keluarga yg baru lps grad & keja ngn company ni & skang duit tu floating sbb rugi. Reply dari BNM adalah supaya email pada alamat email diatas segala maklumat berkaitan pelaburan yg telah dibuat. Segala agreement, resit transaksi dan bukti2 lain yg boleh digunakan utk proses pendakwaan di mahkamah. Kita mesti ingat pendakwaan tanpa bukti & saksi adalah sia2 shj. Oleh itu kepada sesiapa shj terutamanya bekas "admin executive" yg telah kerugian duit pelaburan hasil titik peluh ahli keluarga, ambil langkah berani untuk bersama2 beramai2 melaporkan kpd BNM pada alamat email spt diatas bersama bukti2 yg ada. Bila bukti mencukupi,baru tindakan undang2 boleh diambil. BNM telah melakukan tangkapan & pendakwaan kpd SCAM company yg glamer dlm 4 - 6 thn lepas spt PIPS yg beroperasi di Nilai & Swisscash di Amcorp Mall bila ramai orang membuat aduan. Saya telah menghubungi pihak berkuasa di New Zealand dan mereka mengesahkan bhw Worldfocus International Ltd tidak berdaftar dgn mereka utk berurusan dlm produk kewangan disana. Saya juga menyiasat alamat Worldfocus & mendapati bhw alamat tersebut adalah alamat untuk virtual office dimana company yg beroperasi di alamat tersebut menyediakan perkhidmatan kpd mana2 individu utk menggunakan alamat pejabat mereka utk bisnes masing2. Lebih kurang mcm sewa alamat. Mereka akan forward segala email, surat & panggilan telefon kepada penyewa tersebut. Mereka mengesahkan bhw Worldfocus baru saja menyewa alamat pada bulan Disember 2011 walhal Real Ingenious mengatakan bhw Worldfocus telah beroperasi sejak lbh kurang tahun 2006 di New Zealand. Semakan di laman web penyedia perkhidmatan webhosting menunjukkan bhw Worldfocus.co hanya didaftarkan dlm bulan Oktober 2011. Berdasarkan semua maklumat ni, kita boleh nampak bhw semua claim Real Ingenious adalah tak benar. Cuba bayangkan bhw headquarters Worldfocus di Auckland, New Zealand dimana Real Ingenious Sdn. Bhd. mengaku menjadi broker adalah cuma ofis maya tanpa staf. Orang yg masih berfikiran waras tanpa rasa tamak pasti dapat menghidu penipuan yg berlaku. Satu lagi, kononnya hq di New Zealand tapi admin executive ni perlu transfer duit pelabur ke akaun Worldfocus di HSBC Bank Hong. Mana ada logiknya nak kena transfer duit ke Hong Kong. Bank HSBC digunakan utk mengaburi mata pelabur bhw mereka berurusan dgn company yg international walhal sebenarnya menumpang prestij HSBC. Dh byk SCAM company yg pakai taktik ni. Kalau HSBC dpt report, diorang bleh freeze akaun Worldfocus ni spt SCAM company yg terdahulu dh kena. Jadi buatlah laporan berserta bukti kukuh supay semua SCAMMER ni ditangkap spt Bryan Marsden PIPS dan 2 org pengasas Swisscash. Ramai SCAMMER dpt lari dr dihukum sbb tiada bukti kukuh utk mendakwa mereka ini. I tak mahu perkara yg sama tejadi pd ahli keluarga saya berlaku pada org lain. Kesan emosi pasti amat dasyat,itu belum lg putusnya hubungan persaudaraan. Jadi sama2 kita war2 kan modus operandi syarikat penipu ni dlm laman2 sosial supaya orang ramai sedar dan tak terjebak dlm pelaburan penipu spt ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole dapat balik ke duit kita?

      Delete
    2. SAPE2 YANG ADE UPDATE TTG COMPANY2 KEPARAT NI SILA UPDATE K.THANX

      Delete
    3. tolong lah buat sesuatu..

      Delete
    4. boleh x sy nk tau alamat email or hp no person yg bwk kes ni ke polis tu? yg polis bkt aman wat serbuan tu.. sbb sy 1 of the victim.. nk pakat ngan die something..hehehe.

      Delete
    5. yg nak minx no hp bagai ni sbb 1 of the victim, ke nak cari victim? ke apa ni?
      sila search berikut utk maklumat tambahan berkenaan forex:
      http://www.zaharuddin.net/senarai-lengkap-artikel/3/993-muzakarah-jakim-berkenaan-hukum-forex-trading.html
      http://zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/649-hukum-labur-a-berniaga-forex-forex-trading.html

      Delete
  22. Aku baru tergerak hati nak search pasal real ingenious ni. Baru smlm pegi interview patut lah soalannye lelebih tanya pasal keje adik beradik sume. Geram pulak rase. Thanks alot 4 the info.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye, memang dorang interview guna soalan-soalan mcm tu. so siapa yg ramai ahli keluarga kerja kerajaan, lagi dorang suke. sebab dorang selalu pujuk buat loan.

      Delete
    2. aina..saya ada beberapa contact number mereka kat dalam company ni..member yang sama saya pun ada..nak warning tapi takut manager 2 yang konon caring sangat tanya dorang pasal saya..patut msg ke x??

      Delete
    3. mesej je...bukan dorang nak bunuh awak pun..kite org yg dh kene mcm2 ni pun hidup je sampai skrg..

      Delete
  23. boleh x sy nk tau alamat email or hp no person yg bwk kes ni ke polis tu? yg polis bkt aman wat serbuan tu.. sbb sy 1 of the victim.. nk pakat ngan die something..hehehe..

    ReplyDelete
  24. kalo korang nk tau ramai lg staff yg PENIPU BESAR kt company tu..IRENE,JULIA,IZZA,SOFIA,ILA..SHAZLIN & DIANA tu dh mmg famous la..kalah artis ko jah..kelassss ko shazlin & diana..BRYAN tu mmg kepala plg bsrla kt situ..die plg kuat kencing..

    ReplyDelete
  25. ok terima kasih banyak2...pakat buat beramai2..

    ReplyDelete
  26. Ok so what shud i do know?adakah email je kt bank negara malaysia??i masih simpan resit beserta bukti2 lain...adakah i kene forward n scan semua socument kepada bank negara atau report biasa je..sesiapa yg da kene jum buat reportt! Mana taw ada sinar dsana..insyaallah ALLAH maha mengetahui...

    ReplyDelete
    Replies
    1. u can email me, nanti saya boleh bagi email address dorang...

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. salam . berminat membaca keluhan semua yang terkena.ada simpan x ikhlan x? sebab sekiranya ada ikhlan di tangan puan, ini boleh diadukan kepada KPDNKK dimana-mana cawangan berhubung ikhlan yang mengelirukan. Can take action /kes to this matter.
      U can call 03-88825500 and ask for enforcement. buat aduan. Sama-samalah kita pastikan syarikat ini di bawa ke adilan dan tidak akan dapat menipu sesiapa lagi especially orang kita berbangsa Melayu. Terima kasih. Amin. Insyallah Allah maha mengetahui dan melindungi orang yang x bersalah dan teraniaya.

      Delete
    5. Iklan tak de..resit2 bank n semua ada la..transaction..tp bkn atas nama syarikat atas nama bank yg kunun2 authorized bak kata manager2 ni lah...boleh ke still nak sue mereka?

      Delete
  27. fuhhh thanks sgt sgt ade blog ni..hampir2 nk pegi interview kt sini tp tergerak nk google dulu sebab dulu pernah terkena dgn gorgeous chain might be yg same je modus operandi depa kan..
    nasibla..menyusahkan betul la company mcm ni..kite ni betol2 la nak keje tp dorg dok tipu2 org..menyussahkan org yg betol2 nakkeje....

    ReplyDelete
  28. saya seoorang dari mangsa compony nie...ble sy dpt kn emeil awak untuk bncg dgn lbih lanjut tindkn yg bleh diambil

    ReplyDelete
    Replies
    1. email saya ayna.aadnan@gmail.com. awk boleh email, tentang tindakan saya akan forward email awk dkt mangsa yg lain. awk boleh discuss dgn dorang

      Delete
  29. kepada sesiapa yg loss under IRENE,JULIA,IZZA,SOFI,ILA..boleh tak anta email address pd aina aadnan?saya perlukan korang semua tuk pakat something..sy 1 of the victim..

    ReplyDelete
  30. Senang sapa yg kene ngan semua la..leh buat pjumpaan ramai2...set tym...asal die dr RI ni..

    ReplyDelete
  31. smlm..sy br je gi interview company tu..yang pelik ye ramai sangat org masuk interview..
    sy di interview oleh mr bryan.. yang pelik ye.. kenape terus permenant eh.. biase ye kan akan contract dulu.. lastly..sy google gak sal company ni.. jumpe uols punye blog.thanks for the info.. xde ke sesape bleh buat aduan ke atas..supaya benda ne akan jd pengajaran kat kite

    ReplyDelete
  32. Company cina babi penipu n ajar melayu mcm mana nak menipu... Pastu Melayu pun makan Melayu.. Brayan babi.. Diana hanjing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'Diana'?...salah tu.. Erni Syafrina binti Kamaruzzaman hanjing,baru betul..

      Delete
    2. cm endon plak namanye..

      Delete
    3. endon punye nama lagi sedap..hahaha..

      Delete
  33. Sy baru je interview at 12 noon 6 sept. Rasa macam pelik juga. Dah lah dekat application form tu dia mintak kita tulis nama family members, NOMBOR PHONE, KERJA APA and GAJI DIORANG. Fehhhh. Sah sah family aku diorang cuba contact untuk jadi client nanti. Thanx aina for this post.

    ReplyDelete
  34. http://www.youtube.com/watch?v=Aj9NtUjGJnM&feature=youtube_gdata_player
    Doa orang teraniaya..Moga Allah s.w.t menimpakan balasan yg setimpal ke atas mereka..Ya Allah, Kau palingkan dosa2 kami kepada mereka & pahala2 mereka kepada kami...Kau masukkan mereka ke neraka jahanamMu yg tak terperi sakitnya.. InsyaAllah doa orang yg teraniaya ini dimakbulkan..Amin..

    ReplyDelete
  35. fuh...thanx a lot buat post ni..sy hampir nk pegi intebiu syarikat ni esok..masa dia call ckp dpt contact no. dr jobstreet, kna intebiu esoknye..terkejut gak..selalu jobstreet email pasal intebiu2 ni...tnye org tu bley email x detail pasal intebiu tu taapi cakap diorg x pki email ke ape ntah..mase tnye name company mcm takut2 je nk ckp..patutla xde rase nk gi intebiu esok..hehe.. btw, tqvm eh ^^

    ReplyDelete
  36. korg..betul ke semua ni...terus terduduk down...tak sangka lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nape?da jd victim ke?or da invest..klu da b4 its too late bwk keluar semua...rugi sket takpe jgn rugi bnyk...

      Delete
  37. sy dah g keja & situasi yg sama saya alami...rupanya Allah maha pemurah lagi penyayang tunjukkan sy sebelum terlambat...rugi beberapa hari pergi kerja tak apa..jgn rugi berjuta...

    ReplyDelete
  38. astaghfirullahalazim.. sy baru je balik interview dr company nie.. memang sgt pelik coz baru pg smalam sy apply melalui jobstreet then tengahari tu jugak dia da kol utk g interview.. padahal tgk status application dkt 5000 org jugak la y apply.. tambah peliknya interview dia byk sgt tanye pasal background family keje mana siap gaji suma bagai.. n interviewer dia siap kata expected salary sy y hampir mencecah 3000 rgt pun sy blh dpt.. mmg menimbulkan keraguan.. btw, interviewer sy td CIK IFFAH ye nama samarannya la kot..
    nasib baik tergerak ati nk google nama company nie n alhamdulillah terjumpa blog nie.. thanx a lot aina.. semua melayu sy tgk masa interview td.. baik y tukang interview mahupun y di interview.. sgt kesian bila tgk bangsa melayu ramai y jd mangsa..

    ReplyDelete
  39. 13/9/2012 10am.... Interview Cik.Diana.. Lawa gak.. TY anyways..
    edi90hoipun@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diana yg mane satu ea? Gigi cam berterabur skit tu ke..

      Delete
    2. Masa call die suh dtg interview refer dgn Cik Diana.. Diana la kot interview aku tu,xlawa plak aku tengok.. yg aku perasan gigi cam berterabur skit,sebut huruf 's' cam sopek skit..die suh tggu panggilan lau dpt.. Jom cari keje lain..

      Delete
  40. 1st i thought REAL ENGINEERS SDN BHD... But the real name is REAL INGENIOUS...thats y search nak g interview tak jumpa ur blog..tq2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la ..ak pun terkena igt real engineers sdn bhd rupa genious sgt..patut ak search tak dapat...huhu..

      Delete
  41. huuu..company ni still wujud kot..nme international...tp xpenah lak nmpk org putih kol ke kua masuk ke ofis dorg ni.

    ReplyDelete
  42. Ya ALLAH...yeke ni......nasib baik saya tergerak hati nk cari info pasal company ni harini, sebab saya baru pergi interview hari jumaat lepas, admin assistant jugak, now tgh tunggu result kalau2 dia call dapat kerja, tapi nasib baik saya takda bagi nombor my parents, tapi betul jugak, yang dia ada tny pasal family details, taktau pulak sape name chinese yg interview saya tu..terima kasih yer semua....

    ReplyDelete
  43. tak boleh buat pape ke kwn2 semua..mcmana nak bg benda ni tak berterusan...kesian mgsa2 selepas ni...masih wujud org yang tak bertangungjwb pada anak bangsa ni..tak tau lah..cuba nak fikir in +ve side...tp semua yg -ve comment yg diterima..mcmana nak trust comp. ni lagi...To all REAL INGENIOUS managers fikir lah!!!

    ReplyDelete
  44. bagi semua fresh graduates yg sedang mencari kerja tu, berhati-hatilah jgn jadi mangsa tipah tetipu. Kalau pegi interview tu make sure request for offer letter yang stated semua benefit yang sepatutnya, gaji dll. saya bersyukur kerana dpt google article ni hari ini cos sepatutnya saya start training esok. Anggok betul. Kepada semua BEWARE OF REAL INGENIOUS SDN BHD... MENARA UOA LEVEL 15.....BANGSAR.....


    ReplyDelete
  45. korang jgnla tertipu ngan kate2 manis dorang ni..janji mcm2,bile loss wat x tau je..izza (bkn nama sebenar) mmg penipu...

    ReplyDelete
  46. korang nk tau tak..aku 1 of the victim..skang aku nk tanye ape pendapat korang..samada situasi aku ni mmg dikategorikan DIANIAYA or TIDAK..sblm aku invest,manager aku ni bg mcm2 janji manis & akan tolong aku untuk dptkan profit..tp die tak cite pasal loss pun ngan aku..die cite semuanye profit..then aku pernah suarakan bende ni pd die..aku tanye account aku boleh loss terus tak? die jawab jgn risau,kite tak macam mini forex..takde loss..jgn pikir bkn2..aku pn ok la,percayekan kate2 manis die tu..at last,bile aku loss terus,die cakap die tak pakse aku invest..die cakap dlm investment mmg ade profit&loss..GILERRR TAK KORANG??? dh aniaya org,janji palsu mcm2 semate2 nk dptkan komisyen,konon boleh kaya dgn komisyen ko tu..pastu cakap taknak bertanggungjawab atas kerugian aku..nape dulu mase kitorang yg bodoh2 ni,taktau ape2 pasal forex..nape taknak cite pasal RISK??nape semuanye cite bgs2? takde pun cakap kalo loss kene tambah rm30k tuk activekan balik acc?? nape??? nape bile dh loss, baru nk cite?? ingat aku ni kaya dlm mase 3 hari nk dptkan rm30k tu?? tu pun die cakap die tak salah,tak aniaya aku..korang rase cmne? manager2 kite tu semua dh termakan dgn kate2 cina bukit kt situ..cina2 tu semua yg tentukan halal haram forex ni..bukan manager2 kite yang ISLAM TU YG TENTUKAN..HAHAHA...semoga Allah bg hidayah pd kite semua..amin..

    ReplyDelete
  47. ape2 yang bace blog ni..yg masih active account die & tak pernah loss..plsss bgtau aku..aku tabitttt springggla kt org tu..mgkn ade 2 sebab..samada cina2 bukit kt situ sayang kt korang,dorang jaga account korang betul2 smpai taknak korang loss dan nak korang terus keje kt situ,tolong dorang tipu org ISLAM yang lain,cari mangsa baru sbb korang pandai cari mangsa or pandai bg janji2 palsu kt org.. OR korang sendiri yg mmg pandai gilerrr handle account smpai tak penah rugi pun.. (YANG LAIN SETUJU TAK NGAN PENDAPAT AKU NI??)

    ReplyDelete
  48. Rasanya semua loss kot...dlm group aku tu semua aku tanya semua loss..bodoh gilerr tak bg minta no phone kwn2 takot dapat info yg salah...tu sume mmg bengong ahh mcmla tak jumpe kt bawah ke ape ke..nak suh tlg family la hapelaa

    ReplyDelete
  49. How they cheating investor money?
    1st, dorang nk fresh graduate sbb dorang tau fresh grad ni eager to make money, then xtau pape,sbb 2 dorang pilih umur 30 n below for intrview... Bila korang dh buka akaun, n akaun dah jalan baru dorang bg tau yg ada charge2 tertentu pd akaun yg korang handle, atau dorang tak kasi tau kt korang melainkan korang perasan sendiri n bertanya dgn dorang..meh2 aku nk bg tau.

    1. Usd500 = brokerage fee..mmg dorong akan bg tau yg ni.
    2. Usd 1500= bila tiap kali buat transaction equity ditolak.
    Dats mean 1500+500=2000usd.. My gosh, really big money to give them(broker). Kalau locking lagi r,tolak lg usd2000…dah 4000usd…this is really bullshit.. This is not risk management, but d risk that we take to lost all d money.. Dorang akan ckp mini forex tak ada risk mngment,tp actually ada..same je dgn World focus ni.. Yg bezanya fees WF 40point,mini forex 4point-6point je.. My gosh!!!36point beza.. Dorang punya auta mmg byk.. Dorang pun xde ilmu dlm dunia forex ni.. Kalau x msti dorang dh kaya raya xpayah keje.

    3. 100-200 point range market boleh bergerak dlm shari..but unfortunately,mrket doesn’t make sense sometime.. Nk capai target sgt susah dgn fees yg sgt tggi compare to registered n listed broker iaitu 4-6 point shj skali buat transaction. Beza byk tuh 40 n 4 point..byk gile WF amek untung.. No wonder la senior n above can make money.. Dorarg lg suka budak2 loss sbb dorang amek percent..argh dunia..

    4. Lagi 1.. Setiap hari kpd sesiapa yg ada acc,dorang yg xdpt nk setel2 lagi,nk setel takut market against.. Kalau against kena tolak lg usd 2k.. Hmm x setel xdpt profit n xdpt TF..hmmm cmne eh?hahaha.. Actually kene la pikir yg terbaik.. Tapi sume x baik pun.. Yg terbaik close acc sblm duit sume dorang sedut ckit2… Tp kalau nk close equity dah makin kurang..cmne nk dpt profit,nk dpt modal blik pun ssh…haha… Diana@Erni aku doakan ko tak selamat hidup kt dunia ni, hati gelisah sepanjang hayat..

    Berbalik pada acc,kalu x dpt setel die akn tolak usd65 tiap hari yg kite x buat settlement termasuk lah sabtu n ahad yg market close... Ingt senang ke nk setel… Kalau 2 mggu x dapat settle lagi,usd65 x 14day x 3.2 = rm2730 bg cm tu jek..byk woo… Tu kalu 2 mggu,kalu sebulan?Haa kire la sndri...
    Dah la fees tggi,cmne nk capai target???no wonder la diorg sume dah xda acc..sbb dorang pun loss jugak… Cuba tanya,knp dorang x jaga acc..msti dorang kelentong nye! Client sendiri yg jaga la,spupu jaga la,mak jaga la,sume la...hmmm..

    5. Last skali,they will teach us how to enter.. I mean,to do transction,how to predict,wat is locking system n how to lock d price, when d correct time to do locking, n so on.. This is totally rubbish!!!Predict market based on history? Are u insane? Think logically my dear,we cant just predict market based on history or previous mrket, we have to predict according to the future economy also.. All the resistance,support line n manager korang are nt helping,but destroying.. At last margin call/auto lock!! In 3 days if u not do d additional money,it will consider burn..

    Diana@Erni ko tak jujur, aku tak pernah lupa benda ni semua.. Moga ko betul2 diazab Allah kt dunia ni lagi..

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum

    Thanks Aina for your post here. I sepatutnya ade interview dengan company ni this morning. Tapi tergerak hati nak google pasal company ni sebab die ade mention tak perlu search kat internet sebab nama company ni memang takde katanye. Well, since yesterday dah rasa macam tak sedap hati. So after Subuh tadi, I google for the company information. Yes, at first I thought Real Engineer, till i found ur blog here , it's REAL INGENIOUS SDN BHD!Tingkat 15 kan?

    Alhamdulillah. Thanks Aina for your help. You dah tolong ramai orang dari tertipu dengan company camni. Well, there's one cmpany yang I rasa was-was jugak. Biasa dengar tak Premier Podium? Office die kat Northpoint, Mid Valley. I found their job advertisement dekat Jobstreet and seriously, iklan die sebijikmacam iklan Real Ingenious ni. Postion as Admin Executive, gaji from 1900-3000 tak salah. Ade bonus, annual dinner, travel luarnegara. Lagi menarik! I tengok yang apply almost 5000 kot. And yeah, I've been selected for the interview session. Office die memang cantik. I rasa confident la. Office dekat Northpoint pulak kan. I kena interview dengan sorang staff nama Elly. It's a simple interview. And mmang die ada tanya pasal parents keje mana, keje apa. Die ada cakap ni company finance. Hmm..Well, kalau you guys tahu pasal company ni, please let me know k?

    Thanks for the very useful information. Saya sangat bersimpati pada mereka yang dah terkena. InsyaAllah, Allah sentiasa menolong hamba-hambaNya yang teraniaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I belum pernah dgr lagi pasal Premier Podium. How was the environment look like? Sama tak mcm apa yg I cerita dlm post ni? Sebab modus operandi dia sama biasanya. If u're accepted to this Premier Podium, I cadangkan u pergi dulu and terus mintak offer letter. Kalau dorang tak nak bagi, maybe ada something fishy going on. Anyway I wish u all the best. InsyaAllah kalau ada yg baca post i ni and tau pasal Premier Podium, they will let us know k.

      Delete
    2. I didn't get that job I guess. Die cakap, dalam masa 2minggu, dorang akan bagitau result and akan panggil untuk briefing. I will wait till this Friday. So, kalau takde jawapan, maksudnye takdapat la. But bila hampir terkena dengan RI ni, buat i jadi trauma. Nak apply keje, mesti kena buat research their company profile dulu.

      Delete
    3. Tak dapat bukan pasal ape tu, dorang pilih yg senang buat laon utk invest n ada kemungkinan utk jual harta sedara mara utk invest dgn dorang..haha. Minah indon pun boleh masuk je keje situ..angkat call laju2, hari2 analisis graf yg tak kemana, meeting benda yg tak memberangsangkan otak.. Bila dah expert auta org boleh la naik jadi manager plak..

      Delete
    4. Hati-hati dengan PREMIER PODIUM,NORTHPOINT OFFICE,MIDVALLEY.. Sape yg dah terkena cuba pegi check, staff yg sama tak dengan yg keje kt Real Ingeniuos dulu..haha.. Mana tau kot babi2 hutan tu pindah kt sana plak..

      Delete
    5. if you get any call from Premier Podium, don't go. Aku dah pergi interview,dah dapat and went for training for a week. benda sama yang macam korang cerita,dia advertise for admin exec,meeting and sembang benda takde kena mengena,tanya mak bapak kerja apa,kena analisis graph mcm bangang. so if anyone ada contact to any authorities,please report this company jugak. aku gave up interview dekat MKLand sbb company,sebab diorg cakap aku dah dpt tempat diorg and then last2 rupanya scam. bodoh punya company. and aku pun bodoh sebab bulat2 percaya.nasib baik after a week,aku dpt petunjuk and firasat yg there is something wrong about this company and there you go,member aku bgtau mmg company ni tak listed dekat bank negara. so be careful all my friends.

      Delete
  51. PREMIER PODIUM plak ke.. Jahat mangkuk2 ni..

    ReplyDelete
  52. nonymous said...korang semua (mangsa lama & baru) tak kisahla group SHAZLIN / DIANA / SARAH / FUZAH (group belakang dekat ngan toilet) ataupun group depan dekat ngan pintu masuk utama.. group IZZA / JULIA / IRENE / SOFIA / ILA / YANA ( tak tahula kalau dorang dh tukar nama baru)..Korang tolongla kerjasama ramai2 kita pakat, bincang sama2.. camner nk settlekan kes ni, cmner nk halang dorang dari terus rosakkan masyarakat melayu..tolongla email pd zuraidahzainal79@yahoo.com..kalau korang tak beri kerjasama,RISB masih beroperasi & masih menipu org melayu kite..kesian kan?? kalau setakat puluh ribu ok la lagi..ni ratus ribu,juta2..

    ReplyDelete
  53. Salam,nasib baik i baca blog u mlm ni..i ade interview d'RISB & Premier Podium esok..hati da rase pelik bila baca benefits company2 tu tapi bila pk blom ad keje..buang jauh2 rase ati ni..nape la still boley advertise dlm news paper..?? makin ramai yg tertipu & buang mase :(

    ReplyDelete
  54. Guys,
    For your information, I'm one of the victim at Premier Podium, at Northpoint Office, Midvalley. Before that, I went for interview at Real Inginious. Then, I thought that the environment quite same and really same. A few days later, receivd a call from Premier Podium stating that I'd selected. I went for training 6 days. But Alhamdulillah, after I read this blog I realized that the modus operandi really same. They are actually will change name of the company every 4 months. There, I learned how to analyse chart, predict market, lunch together and we were not allowed to talk and discuss between trainees which new like me. They always observed and influenced us to tell family about this investment. All staff are Malay and they are such devil. Go to hell Nora Elina, Watie, Farah, Ema (not real name! U know, 2 times I asked them to state their real name but they didnt mention. Please guys,if u are selected please dont go! Never and ever! If not, u should bear the losses!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedih. Semua Melayu. Melayu menjatuhkan bangsa sendiri semata-mata nak hidup mewah.

      Delete
  55. korang semua jgn risau..skang ni kitorang yg dh jadi mangsa ni nk try bwk kes ni ketengah & kita same2 doa supaya org2 yg aniaya org islam ni semua akan dapat balasan yang setimpalnya..yg aku pelik,napela org2 islam kita sendiri yang sanggup jadi hamba cina2 tu semua tuk tipu org islam yg lain..dorang rase kerja dorang ni sah & halal ke? dgn cara tipu org,bg janji2 palsu,kaburkan mate org lain dgn profit yg tak kemana kayanya tu..tapi bab LOSS langsung taknak cerita..hide je smpai org tu dh loss baru nk cakap investment ni ade profit & loss..and kerja konon2 professional tp nama sendiri pn tipu..piraaaahhhhh..

    ReplyDelete
  56. company ni advertise kt jobstreet konon2 company construction,engineering..nk kaburkan mata org2 melayula tu..piraaaahhhh..ko takut ye bryan..ko takut org2 melayu semua dh tau kegiatan ko & taknak keje kt company penipu ni ye..hahaha..smpai bile ko nk tipu org melayu ha???? ko tipula bangsa ko sendiri, yg sama2 minum arak,makan babi,semua binatang pn makan..katak,ular..semuala..hahaha..JULIA KONON,IRENE KONON..SOFI KONON..BELAH LA..kaya dgn cara tipu org..pakai brg2 branded semua tu duit org melayu yg ko tipu tu..holiday overseas konon..piraaahhhh..

    ReplyDelete
  57. Demmmmmn entah2 yg mana tak nampak muka kt real ingenious or titan ke mana2 yg modus operandi Sama da bukak baru branch..maksudnyee duot2 yg da loss masih boleh dpusing2 buat modal yg cukup utk rent strategic location..mmg mampu la kan nak bayar sewa...duit org2 yg loss dambil...!owhh mmg demn

    ReplyDelete
  58. Sblm ni i dh bace this blog pasal real ingenious ni... Hari ni i pi interview igt kan real engineer so confident pegi. Jap lagi sampai je opiz terpampang beso real ingenious. Dlm hati sumpah diri sendiri apasal x check dulu ejaan name company. Damn...

    ReplyDelete
  59. sy mangsa paling baru...!!!!!!! benci sgt2..dengan company penipu..bukan maen lg ayat manis2..patutla...nasib tergerak hati nak search psl syarikat ni..tgk2 blog ni kua...nasib Allah bg petunjuk..patutla ashik mendesak suh masuk investment je..ingt kite bodoh..sebab tu aku ashik tanye je kat manager2 psl syrkt ni...muke pun cam gelabah and mcm bt salah..jangan ingt fresh graduate bodoh and nampak lurus je!!!!!!..tp hakikatnye..lain ok!!company BODOH PENIPU CAM SIAL!!....tgkla mati bsk korg camnela....tipu sesame org islam..

    ReplyDelete
  60. Anonymous said...
    sy mangsa paling baru...!!!!!!! benci sgt2..dengan company penipu..bukan maen lg ayat manis2..patutla...nasib tergerak hati nak search psl syarikat ni..tgk2 blog ni kua...nasib Allah bg petunjuk..patutla ashik mendesak suh masuk investment je..ingt kite bodoh..sebab tu aku ashik tanye je kat manager2 psl syrkt ni...muke pun cam gelabah and mcm bt salah..jangan ingt fresh graduate bodoh and nampak lurus je!!!!!!..tp hakikatnye..lain ok!!company BODOH PENIPU CAM SIAL!!....tgkla mati bsk korg camnela....tipu sesame org islam..

    ReplyDelete
  61. sorry guys,tapi i ada sorg kawan kerja kat sana i tgk dia mmg loaded la..patutla banyak gaji dia.. tak tahu pulak company ni macam ni,i tak sure dia mangsa ke apa tp i tgk dia mmg suka kerja dia..company ni still beroperasi sampai sekarang, i risaw jer risaw dia kena tipu ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Membe u da berape lama keje situ? Saya ada call company ni for interview.. Bila tanya company ape? Pmpuan tu ckp RISB.. I tanya RISB stand for ape? Die kata RISB je n company kite tak ada website..nampak benar takot org cari kt internet..ada lg manusia bodoh mcm tu tak nak org ramai explore status company..takot cz dorang salah ler tuu,keje x jujur.. I cam benar suara yg bercakap suara membe i Siti Afiqah Ibrahim.. Keje menipu org skrg ni minah ni, xda la die loaded mane lg baru berjinak2 kot...haha.. Mak ayah,family duk jauh da kene kelentong abes da tu..

      Delete
    2. Asalnya akaun family die loss gak tu, tp kekal keje kt situ pasal bersetuju bersubahat dgn cina2 kt situ, bile kawan awak tu da expert auta org pelagi pedaya org suruh invest la..dgn cara tu die cover blk duit mak bapak die yg da loss n die leh berhidup mewah hasil duit haram pedaya org tanpa bg tau cerita sebenar... Org lain kacau-bilau die dah tak kisah dah, die ambik percent bila akaun loss.. Kalau sorang, dua yg loss mungkin boleh kata risiko yg perlu diambil, masalahnya akaun yg dibuka kt situ jalan ceritanya akan loss n lingkup..sampai juta pun ada pasal mulut cibai 'diana' n konco2 syaitan kt situ..

      Delete
    3. sapa kwn u tu? shazlin ke?

      Delete
    4. bkn shazlin, mungkin betol jgk ckp korg, die mungkin dh invest duit fmily dia kt situ sbb die prnah cerita psl investmnt ni kat saya tapi saya tak berminat..mmg dia akan ckp dia bz tgk graph la, dia ckp kerja dia mmg relax jer and flexible boleh mntak cuti bila2 dia suka, dia ada ajak saya kerja sekali dgn dia, tp family saya tak bagi since my father don't believe in forex..tapi if dia invest duit family kat situ mmg kesian la family dia sbb dia pun bkn org sng sgt..tapi bila i tanya pasal company ni kat dia, she still deny yg company ni tipu org..

      Delete
  62. Loaded hasil tipu org wat pe,gelap mata dgn duit haram..skill dorang pandai pusing.. Asal2 mmg mangsa,pastu nk cover blk duit da rugi, die pulak biarkan diri bersubahat dgn org2 kt dlm tu perdaya org lain, hidup org lain kelam kabut die tak kisah dah.. Lama2 hati makin gelap.. Sok2 ko mati jawab la syg ye, ramai org yg ko pedaya n aniaya tu...

    ReplyDelete
  63. Brp lama da membe u keje situ? Ada tak die bz monitor market masa u jmp die? kalau da relax tu berbanding sblm ni, kemungkinan besar akaun yg dia buka(akaun parent,sedara mara n sape2)da lama lost, but dia terus keje situ utk cover blk duit (bg balik kt mak bapak die) dgn pekena org lain...mak die elok kasi duit kt die sblm ni, die bls blk kt mak bapak die dgn duit haram..

    ReplyDelete
  64. Terima kasih banyak2 sebab berkongsi kisah. Saya mmg mata duitan (dh xde duit kan,of cus la), so bila tgk dlm jobstreet td, saya click and tgk memang sgt2 lumayan benefit dia. Tapi saya was2 sebab gaji mahal walaupun experience tidak diperlukan. Plus,bila click,yg keluar cuma ad utk position tu, (aka advertisement cam lebih kurang je), xder header/logo company. and saya mmg selalu lurking kt jobstreet ni, and x salah saya,iklan ni macam biasa sy tengok..maksudnya sy cam tertanya2 la,kalau ni comapny elok,takkan org dok berhenti@sentiasa carik pekerja
    Nasib baik sy google dulu n baca blog ni. TQ bebanyak. Sy tulis komen ni pun dgn harapan dpt byk hits n org yg tergerak nk search psl company ni baca blog ni
    TQ again

    ReplyDelete
  65. Alhamdulillah.. Thnks Aina, untuk info ni. Esk org ade int kt tmpt dorg ni. Tp alamat sda tukar weyh, tingkat 11. So untuk korg yg cri keje. Hti2. Patutlah mmber heran asal syarikat ni asik buat iklan cri pkrja. Rupanya cri mangsa.. Alahailah donia~

    ReplyDelete
  66. Ok..saya adalah mangsa untuk hari ini..Minggu lepas dorang panggil interview and semalam Miss Sara kol cakap saya dah diterima bekerja. Ok lah..excited punya pasal sampai xingat langsung nak buat research pasal company ni.. Lagipun dengan security yang amat ketat, bangunan pulak cantik, x mustahil la company ni nak menipu.

    Masa datang tu, dia suruh tunggu dalam bilik kaca & bersembang sikit2. Dia cakap kena tunggu yang lain..saya da pelik la..xkan appoint admin exec ramai2..padahal company kecik je..tunggu punya tunggu, xsampai2..saya amik kesempatan tanya dgn Miss Sara tu..

    "Kenapa saya dipilih walaupun saya xde background in finance?" saya tanya.
    "Sebab awak memenuhi kriteria yang kita nak. Kita nak cari budak fresh since company tengah grow." die cuba meyakinkan.

    Dia tanya apa benefit yang kita expect dari company RI ni?
    Saya pon dengan yakin cakap medical, increment, bonus, allowance, ot,bla..bla bla..

    Dia bgtau, company xde support medical..Time ni saya macam dah pelik dah..
    "kenapa xsupport?" saya tanya lagi.
    "Sebab kita dibayar untuk bekerja sahaja" pompuan tu jawab..

    Apa ke bodoh sangat company xjaga kebajikan staff??? Time ni muka saya da ketat..dengar x dengar je dia membebel..Then dia bawak masuk dalam. Konon tempat bekerja dorang. Punya la terkejut...xmacam opis pon.. yang ada meja putih..kerusi 5buah and 1 telepon..Die cakap kita akan duduk disini as a team..Hah??dok reramai nak buat ape?

    "Then why u tulis admin position? why not as customer service since kite akan jawab segala pertanyaan client pasal investment dorang?" saya x puas ati..

    " Kalo kita tulis customer service, u nak apply x??"
    " Absolutely NOT!!!" marah dah ni..
    " Kenapa company ni xde website? Kata international business? tanya aku dalam hati..

    Selamber je dia bagi jawapan cmtu xde rasa bersalah...Ini dah boleh di konsider sebagai penipuan..Dalam bilik tempat reramai tu, adalah dalam 10 orang tengah sibuk analysis graph. Nampak macam expert. Konfiden level up semula.Discuss punya discuss, cerita semua apa yang tahu, Sara blah dengan sorg ni..sapa name die xingat..Tapi die dari Kepong..Asal Kuantan & nenek dia tinggal kat Ijok..Tu je aku ingt pasal dia td..hahaha.Xkisah la kan..Bila Sarah blah,Si Syazlin konon senior manager take over. Cakap kemain la. Kalo dengar memang korang akan dengar je cakap die..lepas tu Si Sara ni ajak g bilik n talk personally with me..

    "Ada pape nak tanya tak? Sara asked me.
    " Where is MY Job description?" saya tanya dengan serius..Sebab die ingat saya bole di perbodohkan lah macam yang lain..saya xkata yang lain tu bodoh. Maybe dorang still xperasaan lagi tipu muslihat company ni.
    " Job description awak just attend phone calling"
    Ok fine..aku memang da bengang sangat ni...
    Dah ler offer letter x bagi, JD pon xde, basic pon xleh decide lg..medical xcover, ot xde, elaun xde. byk lg benda aku pertikaikan..even surau pon xprovide..kena turun tingkat bper tah??aku tngok majoriti pompuan kt situ melayu islam bertudung lagi!..tapi sekor pon xturun g semayang..

    Balik tu Hati sangat xsedap..and tergerak pulak nak search company RI ni...Tapi syukur Ya Allah..aku jumpa entry ni. Thanks for those yang memberi komen..Semoga Allah membalas jasa kalian..

    And for RI staffs, Bertaubatlah..Korang memang pandai cakap. Kat akhirat nanti ada balasan masing2..

    Ini bukan fitnah @ tuduhan melulu, this is my opinion untuk membuka mata para pencari kerja sekalian...Kasihan la untuk mereka yang baru nak start keje and then trauma pasal ni..Aku pon trauma la jugak!



    ReplyDelete
  67. ooo..dah tukar tgkt 11 ke? nape tukar tgkt izza ooi..takut ke? takut kene serang ke?hahaha..izza2 (bukan nama sebenar)..izza,ko dh tak subahat ngan cino2 tu ke? ingatkan nk duduk bwk ketiak dorang smpai ko betul2 kaya..haha..skang ni tak kaya lagi kn? tak cukup lagi duit ko kumpul tuk bwk masok kubur tu..kumpulla lagi..duit tu kn nk bwk masok kubur..hahaha..

    ReplyDelete
  68. You all yg pernah kena tipu dgn si diana a.k.a erni syafrina bt kamaruzaman, bleh bgtau if u nk details psl si perempuan celaka ni..sy bleh bg no ic die, alamat rmh, no plate kete myvi & honda accord famili die, no ic bapak dia...pandai2 la u all nk buat apa dgn perempuan celaka ni...sy dpt info si celaka erni ni dlm ketakutan..dia x bleh lari ke mana2 pun..korang cari la die smpi dpt..

    ReplyDelete
  69. i pernah 'training' kat RI ni,mase i nk g interview adelah jg try google tp x dpt ape2 info adelah dlm 2 minggu keje ctu..hari2 push carik org tuk invest,then i usaha dpt lah org jg utk invest tp then i fikir blk knp dieorg punye offer ni mcm 2 good 2 be true..then,i x jd nk invest n blah dr company tu..rugi je masa n duit blanje pg sane 2 minggu tu,,puiiihhhh..

    my manager Ila tu,nmpk sopan sgt..very pmpn melayu terakhir kann..
    dieorg yg buat keje menipu n bersubahat ni x rase bersalah ke,x kesian ke dgn parents2 investor yg mestilah dah tue2 kan..maybe simpan duit utk g haji ke,buat simpanan hr tue ke kann..penyangak ni senang2 je songlap..bleh plak dieorg tido lena kan..

    apepon syukur sgt2 sbb x cepat gelap mate,kalo x mesti now dah jd bak kate pepatah dah jatuh d timpa tangga..silap2 kalo x kuat iman bleh bunuh diri kot..
    kesian dgn member i tu,dah lah baru kawen suh wife buat loan dgr2 korek duit org tue lg..
    alahaiii..i x berjaya nk warning die..

    kesimpilannye..jgn tamak kann..

    ReplyDelete
  70. sala,,im on of d victim,,nang celak je dorang ni,,1st day intrview dh blh nmpk mcm mne pmainan dorang,,tp nk sedapkan ati keje gak,,for 1 week sy phatikan gelagat dorang ni mmang pmbohong...sy bdk mascomm sy tahu org pnipu mcm mne,,so i dcide bhenti trus,,dh la xdpt offer letter...blh plak kwsp bg after 3mths,,

    ReplyDelete
  71. Salam dik,

    Just nak share something. Akak pun pernah juga kena tipu, kalu tak silap akak in year 2000. masa itu akak pun cari kerja mcm adik juga, dia panggil interview. Lepas 3 hari panggil dtg training. Dlm masa sebulan akak kerja free tuk dia org, pastu in between dia org suruh akak pujuk family invest. Nak dijadikan cite, sbb nampak $$$ so akak dp pujuk my mum invest RM15K. Tak sampai 3 hari, dia org kata duit invest tu dah lesap. Masa tu akak menyesal pun x guna, pengajaran utk semua. JANGAN PERCAYA PADA IKLAN YG MENJANJIKAN GAJI RIBU-RIBU, SELIDIK DULU BACKGROUND COMPANY ITU BARU TERIMA TAWARAN PEKERJAAN.

    ReplyDelete
  72. nmpaknye..i jadi org terbaru yg jadi mangsa la..modus operasi dia sama je kan time intview soklan same je psl family and evrythg..baru je interview smlm ..naseb bek google sbb xsdap hati tgok company tu..anyway..pls someone do somethg..sbb aftr i intview tu i tgok ramai lg yg dtg untuk intview..sian tgk fresh grads yg niat ikhlas nk cari duit mcm saya yg maybe akan kena tipu..

    ReplyDelete
  73. ASSALAMUALAIKUM SEMUA,
    SAYA JUGAK MANGSA TAPI SETAKAT INTERVIEW LA..CUMA NK MINTA TOLONG SESIAPA ATAU CIK AINA TUKAR BLOG NI KEPADA "REAL ENGINEER SDN BHD" ATAU PAPE NAMA YG BERKAITAN DGN SYARIKAT PENIPU DUIT INI.FIRST THING IS, I TRY SEARCH FOR REAL ENGINEER SDN BHD TAPI TIDAK ADA RUPANYA SAYA TERSALAH DENGAR NAMA. JADI SAYA RASA KALAU CIK AINA DAPAT TUKAR NAMA BLOG INI SUPAYA SESIAPA YG DAPAT INTERVIEW AKAN WAT HOME WORK UNTUK SEARCH DULU SEBELUM PERGI INTERVIEW. SO DIORG AKAN SEDAR DGN HAL INI.
    SAYA RASA INI SAHAJA CARA UNTUK MENGELAK LAGI RAMAI TERTIPU MALAH DENGAN BUANG DUIT PUN UNTUK PEGI INTERVIEW BOLEH KATA KL DUK DALAM KUALA LUMPUR UNTUK PERGI INTERVIEW AKAN PALING KURANG RM10. SEDANGKAN KITA DENGAN HARAPAN UNTUK PERGI INTERVIEW UNTUK MENYARA HIDUP WALAU PUN GAJI TIDAK SEBERAPA TIDAK DIBERI JANJI2 YANG MUSTAHIL UNTUK DITUNAIKAN.

    SAYA JUGAK PELAJAR FINANCE TAHU ITU FOREX ATAU PANGGIL SEBENAR FOREIGN EXCHANGE BERSERTA RISK MANAGEMENT. APE YG SAYA BACA DARIPADA ATAS CUKUP TIDAK BERSETUJU DENGAN MODUS OPERANDI DIORG DAN APE YG SAYA PAHAM MASA BELAJAR. PENDAPAT SAYA, SEBANYAK MANA DUIT DILABURKAN ADA MUSTAHIL UNTUK MENDAPATKAN KEUNTUNGAN SEBABNYA FOREX ITU TIDAK WUJUD DIPASARAN DUNIA EVEN DI WALL STREET INDEX. SELAIN ITU, ADA MUSTAHIL DENGAN PENGALAMAN YANG KITE ADA UNTUK HANDLE DUIT SEBANYAK ITU..LEBIH BAIK LETAK DUIT DALAM AMANAH RAYA CUKUP TAHU KEUNTUNGAN PUN PASTI DAPAT WALU PUN SEDIKIT.

    ReplyDelete
  74. hi aina, zura here.alhamdulillah Tuhan gerakkan hati ini untuk google pasal company ni.siang tadi i dapat panggilan untuk start kerja besok.under miss AFIQAH.dia suruh bawa buku nota and pakaian formal sebab ada discussion.i pergi interview hari khamis lepas.nasib baik i tergerak hati nak google.dah la i excited dapat kerja gaji besar.Thank you Allah sebab cepat2 buat i sedar.

    thank you sebab u blog kan pasal company ni.kalau tidak, i pun bodoh2 je habes duit semua.eiii menakutkan.nasib baik tak gosok baju etc lagi hehe.

    semoga Allah permudahkan urusan kita semua.kepada yang dah jadi mangsa, korang jgn down ok.insyaallah ada rezeki yang lebih baik.

    thank you aina :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum aina & all,situation saya sama mcm zura.dipanggil bekerja sepatutnya isnin ni tapi digerakkn hati saya untuk buat background research pasal company.terima kasih sebab war-war kn hal ni kalau tidak mesti lebih ramai yang terkena.

      Delete
    2. yuyun,

      kalau tak kita dah jadi officemate! haha :p

      Delete
  75. salam . berminat membaca keluhan semua yang terkena.ada simpan x ikhlan x? sebab sekiranya ada ikhlan di tangan puan, ini boleh diadukan kepada KPDNKK dimana-mana cawangan berhubung ikhlan yang mengelirukan. Can take action /kes to this matter.
    U can call 03-88825500 and ask for enforcement. buat aduan. Sama-samalah kita pastikan syarikat ini di bawa ke adilan dan tidak akan dapat menipu sesiapa lagi especially orang kita berbangsa Melayu. Terima kasih. Amin. Insyallah Allah maha mengetahui dan melindungi orang yang x bersalah dan teraniaya.

    ReplyDelete
  76. Hari2 staff dtg kul 9, trus stat job. Staff tak dibenarkan solat, mkn bersama without pic. Wth! Now i realised y these kind of things happend. Sbb dorg tkt bnde ni terbongkar. Tak faham y sgup tipu sesama Muslim. Hari2 dtg bertudung masing2. Sbb nk cver aurat or tnjuk baik? Sekor2 mekap tebal. Alhamdulillah dpt tahu bnde ni awl.everyday new staff kne tocer ngn pic. Wth!. Everyday ckp bnd sm, racun fkiran kaum sndiri. Everyday jd Tuhan,menghalalkan yg haram. Eh, takde agma ke haper dorg ni? Ee, ya Allah mntak bukakkanla pintu hati dorg tu. Stop buat kerja HAARAM, MKN DUIT HARAM KAUM SENDIRI. Citer SARAH tak tele lgsg dgn ap die wt. That is not the life org yg ad harta more stgh juta=7lot. Yes propa semata2. SHAZLIN tak hbis2 ckp org kolot. Bia kolot bisnes jgn kolot AGAMA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. elehh..si sarah tuh pon dh rugi jugak..aku sama group ngn die under shazlin..die rugi hampir rm200k juga..duit mak ayah n member die..die kerje situh sbb nk ganti blik duit member die...puas org nasihat die...mcm x de cr lain nk gnti duit tuh...sanggup makan duit haram semata2 nk ganti duit org lain...

      Delete
    2. yeke.... pum pang pum pang citer dgn kitowg die untung banyak.... tah pape... cian gilew si sarah tu... tp puas aty laa... dapat gak bg di makan maki aku sblom aku blaa... 9 ary keje amal kat cna... nonsense gilew.... nasib aku ade parent yg berknowledge about this... thanxx allah.... x kena tipu dgn si sarah... nad... n shazlin... tp aku bengang gilew dgn shazlin... dok hentam aku coz family aku x mau invest... sukaty aku laaa... duit family aku... bkn duit ko....

      Delete
    3. sama group dgn sara... u x invest ke??? sian si parent sarah.. parent dok bahau... kena tipu bulat33 dgn si sarah ni... kecian

      Delete
    4. Sara ni budak ukm..dak chemistry..dak perak..

      Delete
    5. sbb dh invest le sy brani ckp...byk gak rugi...rm200k..sedih gle...sblm msuk mcm2 si shazlin tuh janji...bleh jd manager. ler...kebutln mse tuh sorg je pekrja laki kt situh...die kte nak naikkan aku jd manager sbb nk rmaikn manager lelaki...puiih laa...janji tinggl janji....habes madu sepah dibuang...dh rugi aku kte nk keje lg ngn dorg...dorg bg seribu alasan...briant tuh pon sm....siap marah2 aku lg sbb lmbt invest...cilaka btoi...sarah tuh akaun die x lama pon tahan..1 bulan 2 bln je thn..pastuh lingkup...

      Delete
  77. Hi,

    I baru je tengok oklan dorg kat myStarjob.com..Stil offer admin asst/admin exec with high salary..knpe xde tindakan lg pasal company ni sedangkan da byk menipu org dan dorg mmg berleluasa menipu..pelik..harap2 la xde org apply kje ngan dorg..ni bukti dorg masih aktif cari org..

    http://mystarjob.com/job/default.aspx?pid=20644
    http://mystarjob.com/job/default.aspx?pid=20633

    ReplyDelete
  78. da ari kelima g keje snew! kne blja dluw katanya..bru sign offer letter! bl tnye, mnger ckp...LO da ade sbnarnye, cme tggu u da ready blum n da expert blum utk analisis tu! sume mlyu n pmpuan kt sne..pelik jugak sbb company xdew llki mlyu.. nk rehat xleh ngn mber2, kne adew mnger yg follow...scary gilew! bsok xmo g da..tp kcian kt kwan2 yg stay kt snew lg..T_T...xsmpt nk share gtaw dyeorg..n mnger2 sne ckp...klw fmily staff yg invest dpt kurgkn capital..xpyh kuarkn 150,000 USD...cm hareeemmmm! kcian kt bebudk mlyu yg dtg interview..ari2 xptus2 org dtg utk interview..bmkna, ari2 akn adew org yg kne tipuuuu! bru td adew sesi discussion ngn bryan n shazlin! huh!! kaki tipuuu rupanyeeee....pling xsgka si shazlin tu...!!!mke cun da, tp hampehhhhh! INVESTMENT YG XPNAH RUGI!!! naik untung, trun pn untung...ceh! rse nk lempang lju2 mke sorang2 mnger2 kt sne tuh!! saket ati....! 5 ari g sia2 jee!

    ReplyDelete
  79. pengajaran pada kita semua.. investment tu judi..kan..kan..
    saya dah kena lama dah.. sampai bertahun bayar hutang.. dan alhamdulillah berkat kerja sungguh2 dapat settle.. lega..

    klu sesiapa still nak cari kerja tu boleh contact saya. insyaAllah dengan usaha pasti Allah balas rezeki yg berkat.. 012-3342595 wan

    ReplyDelete
  80. sekarang ada nama company baru.. world focus limited.. based dekat new zealand katanya uols.. harammm sama jgk konsepnya dgn real ingenious ni.. office dia kt tingkat 15, menara uoa bangsar.. aku syak diorg tukar nama la.. person incharged tu ila.. apa yg korang cakap kat atas ni semua sama mcm world focus limited ni.. mmg xde bank negara punya cert.. lps tu kena jd middle person utk org invest in big amount.. nasib baik aku tak jadi keje situ.. fuhh alhamdulillah..

    ReplyDelete
  81. Hah..sarah tu aku sama ngan die kot group..tp time aku masuk dulu die da kunun2 assistant manager ahh...pakai handbeg koyak...aku pk ah..apsal die kene pakai handbeg koyak...takdela branded mana...syazlin ari2 makan kt san francisco kot bwh tu..kunun2 kaya padahal makan duit org...rezeki ko la syazlin kurus melidi pasal makan duit haram sume jd taik..bkn lg zat utk bdn ko...aku doakan ko senpatla bertaubat sebelum ko pejam mata nak jumpe allah...nak bg blk duit org yg ko da perdaya da tak dpt da...ko da jauh tsesat tu..tempat tu bkn tmpt kite org islam...tipu menipu bkn agama ada ajar...ni maksudnye mak bapak ko failed utk didik ko jadi manusia n generasi yg beguna...penat dorang besarkan ko bg ko jd cantik lawa mcm ko sekarang nie...tp apa ko buat utk dorang??cube ko pk..ko sememangnye layak tak ada dlm dunia ni klu ko membinasakan org dgn tipu helah ko...mak bapak ko pon malu kot ada anak macam ko dlm dunia nie...kesian mak bapak ko...serioussss...sarah pon sama ni didikan tak cukup solid la nie..membiarkan anak bkerja kt tmpt dmana duit itu levur semata2 nak menggantikan duit yg da lesap..kita bkn mengajak org supaya sama kene utk lepaskan tengkuk sendiri...kite selagi buleh avoid org utk jd mcm kita...tp korang mmg jz pengkhianat agama n bangsa...klu hukum hudud dlaksanakan korangla aku heret utk potong tgn..kerana pada aku korang pencuriii!!!bkn aje curi duit dengan berbohong..korang curi relationship org2 bila da loss bgaduhla..mana yg pinjam kawan gaduh ngan kawan..mana pinjam sepupu bgadoh sedara mara ko curi kebahagiaan org!!

    ReplyDelete
  82. actually i pnh interview ngn real ingenios ni dlu mse bln 5.kt uoa kan.tp i xpegi pangilan kje diorg.sbb currently i mmg da ad kje tetap.tp gaji xsemewah yg diorg bg a.tengss aina.br terjwb knp berat hati i.. last month ader interview kt premier podium.kt mid vally city.bnde dia explain,same je ngn yg kne explain mse kt R.I tu..company same ke tu eyhh? same gak xde dlm google search. and training 8ari xkne byr.

    ReplyDelete
  83. Premier Podium Sdn Bhd juga co penipu mcm RI. Sape2 yg baru keje kat sana cepat2 benti keje sblum korang kena paksa buka acc n LOSS!!

    ReplyDelete
  84. Warning dari Bank Negara

    http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=bm_press&pg=bm_press_all&ac=1977&lang=bm

    http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=103&pg=456&ac=550


    FAQ dari BNM (lihat no.3)

    http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_faqs&lang=en#00_04



    Diskusi dalam Bicara Jutawan

    http://www.bicarajutawan.com/forum/t24389/




    What Should You Do If You Are a Victim of such Scams?

    If you have any information pertaining to illegal deposit taking activities or illegal foreign currency dealings or are a victim of such activities or scams you can send details of such information or complaint together with the documents to Bank Negara Malaysia as follows:

    Address:

    Unit Penyiasatan Khas
    Bank Negara Malaysia
    Jalan Dato' Onn
    50480 Kuala Lumpur
    Fax: 03-26987467
    E-mail: upkinfo@bnm.gov.my

    We can also be contacted at the following telephone numbers:
    Tel.: 03-2691 5090 / 2698 4163 / 2691 0824 / 2692 6482 / 2694 2143

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergi mampos la dgn BNM ni... Semua kurang ajor, undang2 dunia tak bela yg teraninya.. Bunuh Cheah Ricky!

      Delete
  85. world focus yg dikatakan licesed broker by real ingenious 2 fake. world focus x berdaftr sebagai licensed broker di new zealand. die hanya berdftar bwh business. jd it can be clearly clarified that world focus cannot collect money. they are illegal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila refer kat link post di bawah

      http://ayna-aadnan.blogspot.com/2012/06/tipah-tertipu-kisah-mangsa-scammed.html?showComment=1346760652565#c3667353285162149960

      Dah ada penerangan tentang World Focus Limited yg Real Ingenious kata dia hanya broker kepada company tu......Virtual Office kat New Zealand je....sape2 pun boleh buat...tengok website kata..tak caya...check this out.Korang pegi website World Focus Limited kat www.worldfocus.co
      Pastu tgk alamat company kat Contact Us
      Alamat dia Level 4,369, Queen St, Auckland City
      Pastu korang pegi kat Google Map
      Search "369, Queen St, Auckland City"
      Kalu korang nak tengok bangunan ofs dlm 3D, tekan pada A kat map tu
      Pastu tekan "Street View"...baru nmpk real ofis tu
      Tapi kat sbelah kiri, korang akan nmpk "At this address"
      Korang tekan "Worldwide Business Centres Serviced Offices‎"
      Korang akan tengok alamatnya adalah kat Level 4....sama mcm World Focus Limited
      Nak pastikan lg, masuk website Worldwide Business Centres Serviced Offices‎"

      Website Virtual Office tu spt di bwh:
      http://www.worldwideoffice.co.nz/wawcs0139145/tn-home.html

      Korang bleh tgk bhg "Our Location". Centrally located at Level 4, 369 Queen St, Auckland City, which provides easy access to the motorway network.
      Aku dah contact phone number diorang dan secretary yg jawap bgtau World Focus baru register dgn diorang 1st December 2011.
      Contact person World Focus is Toni Chow.

      Conclusion for WF:
      Register website domain name www.worldfocus.co : 24.10.2011 (tapi dlm website diorang ckp dh established tahun 2005)
      Register Virtual Office : 01.12.2011

      Conclusion for Real Ingenious:
      Register with SSM : 23.12.2010 (ready made company...beli aja dokumen)
      Nature of business : General Trading, Investments and Properties

      Delete
    2. Aku ada contact Authorities kat sana.

      Mula2 contact Serious Fraud Office (SFO) New Zealand.
      Ni jawapan diorang.

      "RE: 2423- Complaint to the Serious Fraud Office
      I refer to your email of 29 May 2012.
      The Serious Fraud Office (SFO) is a small, highly specialised, government department that is permitted by law to investigate only those matters where there are reasonable grounds for suspecting that an offence involving serious or complex fraud may have been committed within New Zealand's jurisdiction.Further to your request regarding whether World Focus International Limited 'is one of the most prominent financial institutions in New Zealand'. The SFO is a criminal law enforcement agency and cannot undertake due diligence for members of the public. The Financial Markets Authority(FMA) maintains a list of authorised financial advisors and may be able to provide you with further assistance regarding your inquiries. Further information regarding the FMA can be located at: http://www.fma.govt.nz/about-us/.Your complaint relates to World Focus International Limited, a company that is registered in New Zealand but appears to operate offshore. Specifically, you have advised that you believe World Focus International Limited may not be a legitimate company.The appropriate authority to contact regarding such an allegation is the Police in the country that the company operates from . In this instance, you have advised that you were provided advice by an agency in Malaysia, however, we note that the director of World Focus International Limited has a registered address in Hong Kong.For your information, the criteria we consider in determining whether a matter may be one of serious or complex fraud includes:
      • The financial value of the alleged fraud (usually in excess of $2,000,000);
      • The strength of evidence to support the allegations made;
      • The number of victims impacted by the alleged fraud;
      • The factual, legal and financial complexity of the alleged fraud.
      Financial service providers in New Zealand must be registered on the Government Financial Service Providers Register, which can be found online at: http://www.business.govt.nz/fsp.
      While we will not be investigating your complaint we thank you for bringing this matter to our attention.

      Ni jawapan dari Financial Market Authority (FMA) New Zealand
      "Thank you for contacting us about the entity World Focus International Limited (“World Focus”).
      Firstly, FMA does not provide confirmations of reputation for any business, though we may issue public warnings in relation to businesses providing financial services where appropriate.By way of background, certain financial service providers with a place of business in New Zealand are required to register on the Financial Service Providers Register (FSPR) in order to legally conduct business. From our search of the FSPR, http://www.business.govt.nz/fsp, it does not appear that World Focus is on the register. We note World Focus’s website lists an office address in New Zealand, however, as mentioned in your message to SFO, you suspect that World Focus operates offshore.As indicated in letter from SFO, World Focus is incorporated in New Zealand. However, this does not mean the company or its directors are licensed or authorised by FMA.As this entity’s business activities are not monitored or supervised by FMA, unfortunately we are unable to pursue any investigations in regards to this matter.I trust this information is of assistance."

      Delete
  86. hahahha.sme la kita.
    tp sy gagah stay smpai 3 mggu tue.
    atlast lps manager bg offer later ptg td,first thing y sy cari basic salary.mmg xde.
    geram giler.mentor sy da sound awl2,ni cr sale punyer company bukan yer free2 servicing.sy pon time tu da kne brain wash ngn manager.manager lak nmpk humble giler.budget die wat ni demi famili die.bila mintak tgk real statement n real software,haram xtunjuk.
    n selama sy koje 3 mggu nih,sy xpenah tgk si manager sy g solat.( maaf yek mengumpat)
    sbb die dok asyik jg ktorg agar xberinteraksi antara satu smaa lain.
    si syazlin,ila ngn sarah tu,ade lg kt situ wei.manager sy sarah nme die.setiap mlm asyik kol sy da mcm bf sy dah.

    ReplyDelete
  87. All, bleh bukak link ini klu nak kenal siapa dia ERNI SYAFRINA BT. KAMARUZAMAN
    http://ernisyafrinapenipu.blogspot.com/2012/11/blog-ini-akan-menceritakan-kisah.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah pada korang yg dah kantoikan 'Diana'.. Mintak tolong kantoikan beberapa kerat syaitan kt RISB yg lain tu, boleh x?haha.. Kami lagi terseksa nama betul Si Penipu kami pun kami tak tau..

      Delete
  88. Thank you so much for this blog post. I'm supposed to go in for work tomorrow, but thanks to this I won't. I'll be sure to help spread the word. Thanks again and all the best to you.

    ReplyDelete
  89. Ya Allah. betul ke ni? besok i got an interview as admin executive tomorrow. hurm. thank you for ur info semua

    ReplyDelete
  90. x abis33 la real ingenious ni wat hal... sy mangsa keje 9 ary... cm bangaang.. kerna diowg aku tolak audit firm bodoooooooooo.... :"(

    ReplyDelete
  91. Sy satu hari... tp ade org nak bg client die kat sy... org tu lelaki...bile bf sy thu... trus die suh benti. Bukan sbb forex.. tp sbb jelous..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib ko baik sebab bf jelous ko brenti, bukan sebab loss beratus2 ribu.. Ada antara kami dh keje pungut tin dah..keluarga bercerai berai..

      Delete
  92. Perempuan Sial di RI, buka link ni..
    http://ernisyafrinapenipu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  93. sok sy ade interview kat sana...rase nk pergy la, cos nk kelentong dyorang hehe...nk tgk muke2 setan tu kat sana...

    ReplyDelete
  94. haha boleh x korang post muke sara, shazlin, nad n puak2 nye..curious la nk tgk muke dyorg....nk tgk muke2 penyangak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene buat keje, spent masa skit la nak cari gambar muka dorang,korek2 maklumat dorang...bukan senang gak ni kami menekori 'diana'..tp benda boleh dapat, nak lari ke mana sgt..

      Delete
    2. Muka Afirah@Fira@Shazlin...tengok kat blog ni
      http://perempuansialafirah.blogspot.com/

      Delete
  95. cube link kat FB bf die ni,, i knal die as FIRA kat GC, yg tipu duet i tue! Sial je! ni la SHAZLIN!!

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=379952672029200&set=a.379952668695867.90965.100000434104937&type=3&theater

    ReplyDelete
  96. hai. ni la FIRA a.k.a SHAZLIN!

    http://perempuansialafirah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  97. aku penah curi2 tgkp gmbr mase kt ofis RI. nnt aku try cari blek, ade lg tk.

    ReplyDelete
  98. Website baru yg kantoikan Shazlin@Fira@Nur Afirah binti Murtadza

    http://nurafirahmurtadza.blogspot.com/

    ReplyDelete
  99. kenali betina sial ERNI SYAFRINA BT. KAMARUZAMAN di blog ini:-

    http://ernisyafrinapenipu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  100. akhir ya... dpt jugak siarkan wajah sebenar FIRA@ SHAZLIN ni.. sy sebagai ADMIN Fira's Fan Club (wahh,peminat ke?), mengalu-alu kedatangan anda semua utk komen di blog sy.. ada ape2 maklumat tentang penyangak ni, sila share di blog sy..

    ReplyDelete
  101. nak dengar ceta terbaru?? Gorgeous chain macam dah tutup dan sekrg diorg mungkin cari lokasi baru...n nama company yg baru.. huhuhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni bukan cte terbaru la syg,, Gorgeous Chain mmg dh lameeeeeeee sgt tutup & diganti dgn Real ingeniuos.. lambat tol = =' huhuhu Fira dh siap tukar name jd Shazlin lg, Rina jd Diana,..adoi..

      Delete
  102. sila ke blog sy..FIRA nak jumpe mangsa2 yg pernah ditipunya

    ReplyDelete
  103. Anonymous12 December 2012 01:21
    Kami dah buat analisis base on previous & memang 95% analisis mmg betul. Feel free to call me Shazlin to discuss about it..This is my number 012-6656859. Actually, many of u got profit & risk is very low indeed...

    ReplyDelete

    Anonymous12 December 2012 04:42
    Saya hrp pihak admin menutup blog ini sbb ia menghina & mengaibkn sy..sy yakin sy di pihak benar..if u all tak puas hati, just call me utk kita bincang...jgn buat blog menghina saya atau sy akan ambil tindakan nnti..-SHAZLIN

    link: http://nurafirahmurtadza.blogspot.com/2012/12/siapa-rela-jumpa-fira-shazlin-utk.html

    Reply

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya Aini ada hubungi 3 kali nombor Firah 0126656859 untuk set masa berjumpa... Saya tanya "bila boleh set masa untuk jumpa"? Firah tanya "untuk apa"? Waa dia tak tau la wei.. Saya tanya, "ko ada komen dlm blog untuk discuss n berjumpa"? Shazlin kata, "saya tak komen pape dlm blog tu".. Saya kata, "aku dah kumpul lebih 200 org untuk berjumpa kau" Dia putuskan talian..saya call dia lagi dia dah tak angkat2.. So, whats ur guys think?? hahaha..drama king..

      Delete
  104. Dia tu mmg konfiden level tinggi. dia boleh buat bende salah nmpk mcm betul.

    ReplyDelete
  105. knape blog erni dh xde post...

    ReplyDelete
  106. PREMIER PODIUM
    UNIT 1 TINGKAT 11
    TOWER B NORTH POINT
    MIDVALLEY,,,
    spe2 nk try keje kt cni pg la,,puiiiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. PREMIER PODIUM
      UNIT 1 TINGKAT 11
      TOWER B NORTH POINT
      MIDVALLEY.

      Sape2 yg free tolong pegi check company ni..sape yg keje kt situ, sblm dorang mkn duit org Islam.. Ntah2 barua RI pindah ke situ..!! sblm ni pun dr GC, tak mustahil ke sana plak. Tolong pegi check plssssss..

      Delete
  107. Premier Podium,
    Unit 1 tingkat 11,
    Tower B NOrth Point,
    Midvalley,,
    try la apply kje c2,,puiiiiiiiii

    ReplyDelete
  108. Actually, many of u got profit & risk is very low indeed... hahahah..statement ahli neraka.
    spread smpai 30peeps. brokerage 10 peeps @ 500USD???? shari market bergerak bpe point??? hahhaha lwk la. ak tgk international spread utk brokerage fee yg listed mnggunakan Meta trade 4 sbgai platform plg tinggi pun just 10 peeps. bukan mcm comp ko shazlin. broker yg x berdaftar. daftar dkat new zealand sbgai business company. sepatutnye nk jd roker kat new zealand kene berdaftar under finance bukan business. buat system sendiri. kau mkn duit haram!! korang ak cabarpegi check kat central bank new zealand broker yg RI suggest 2 berdaftar ke x??????????????

    ReplyDelete
  109. ernisyafrinapenipu.blogspot.com.
    ok semua, diana ada upah hacker utk hack blog yg mendedahkan kegiatannya. tp admin n the team tak bodoh. kami ada simpan segala maklumat ttg dia. pada sesiapa yg penah ditipu oleh diana, rajin2 la jenguk blog pd link kat atas. blog ini akan di update dari masa kesemasa.

    ReplyDelete
  110. Premier Podium,
    Unit 1 tingkat 11,
    Tower B NOrth Point,
    Midvalley,,

    Nama2 - Elly, Zura, Maria, Emma, Nora, Nad..

    Company 100% tipu ! please be aware !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. elly 2 nme sbnar die musliza mohamad..ni facebook die..silela usha...haha

      http://www.facebook.com/musliza.mohamed

      Delete
  111. "Kami dah buat analisis base on previous & memang 95% analisis mmg betul. Feel free to call me Shazlin to discuss about it..This is my number 012-6656859. Actually, many of u got profit & risk is very low indeed..." This is all bullshit ! kata2 manis je, mmg laa dah desperate nak duit untuk ganti rugi.. ape2 pon siorg sanggup buat

    ReplyDelete
  112. dlu i pun traning kat RI. I under IZZA & JULIA. Rasa mcm bodo giler x buat reseach dlu psl this company. Bodo sama2 Melayu pun nak tipu. IZZA harap je pakai tudung tapi menipu. Aku x akan halalkan apa yang dah berlaku. Sanggup kasi makan ank2 duit haram. semua nama diorg tu samaran jer. Aku ada lagi no IZZA tu. Sapa yg cr kje skrg, hati2 ok. Xnk benda blaku lg pada org MELAYU, ISLAM

    ReplyDelete
  113. ble ak bace sume comment kat blog nih menambahkan pnas kat ati ak ni.. ak mmg rse mmg bodo gile arr xwat research psl kompeni ni sblom g intrview.. ak g interview ari isnin mggu lps (17/12/2012).. sblom g intrview ade la jgk trpk mcm plik je kompeni ni kan xde website kan.. name mcm bagos..rupenye habok pown tarakk..ak pown g la intrview ngn hrpn dpt la ak keje ni kan ble pk gaji pown bgos..da mate duitan punyer psl tula jdnye.. ak diinterview dek si shazlin (aka afira) tula.. muke cun melecun.. manes brtudung.. xsgke plak idop pkai dwet haram rupenye..ak dpt kol ari jumaat yg ak bley stat dtg keje ngn erti kate laennye 'job discussion' ari rabu ni (26/12/2012).. fuh gembiranye ak.. tp time tu ak xsedo diri lg nk g google psl kompeni ni.. alhamdulillah, arini (24/12/2012) membe ak gtau die google n jmpe psl blog ni gtau psl kompeni cilakak ni.. naseb baek la Allah msih syg ak n slamatkan ak dr dtg kompeni ni rabu ni.. fuh..smpai ke sudah ak xkn jejak kaki ak kat c2.. thanx sume sbb blog2 nila yg membantu ak slamatkan ak dr jd mgse sterusnye dek kompeni xgune ni..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Review: Snow Bear Breast Pump