Review: Snow Bear Breast Pump


 Hai korang. Haha dah lepas dkt 3 bulan jadi ibu baru la nak review breast pump ni. Org lain sibuk nak Medela FS, aku cukup la dgn guna Snow Bear ni. Yang penting nawaitu nak susukan anak tu ada dan kena yakin susu tu ada. So far alhamdulillah, seronok sangat pasal pump ni. Sebabnya tak sakit langsung during suction. SB ni ada 3 mode; express, natural & gentle. Aku biasanya guna natural, sebab natural mimik baby sikit. Melimpah-limpah kalau pump masa miss b tgh penuh. In less than 10 minutes pun dah boleh penuh satu botol 5oz tu. 

3 suction mode & level of suction
During pumping
Less than 30mins, double pumping, 7oz
However, the trickiest part of this breast pump is the valve. Kena make sure valve tu dimasukkan betul-betul. Sebab I've read some comments from other review yg pump ni cannot suck the nipples, tak pun suction tak kuat walaupun dah highest level of suction. It happened to me, and mase tu stress gila tak dapat nak pump. ingatkan dah rosak ke apa, then adjust sana-sini, terus ok. 

I think the valve should be assembled this way
These are the parts of the breast pump. Tak banyak sangat kan since it is a single pump.


And the best is, it can be operated by battery mode. Bunyi SB ni takda la kuat sangat, tapi kalau tempat sunyi, boleh la dgr jugak kot. Kalau dalam surau ramai org, pump dalam kereta je. 

It only needs 4 AA batteries, so convenience. Depends on the performance of battery, it can last to 4-5 power pumping session.

I bought this dekat ekspo mom & baby yg dekat MidValley tu with the price 300++ including 10 storage bottles, plastic storage, cooler & pump bag. Kalau solely I think it is sold less than RM200 kan. So sangat la affordable and performance yg sangat menakjubkan. Yes. I am very satisfied with Snow Bear. 

It doesn't matter if u bought breast pump at steal or splurge, as long as you confidence and have the right nawaitu, insyaAllah ada. Kalau takda pun, formula milk is still good for your babies. 

Comments

  1. Assalamualaikum sis, ohh valve dia kena pandai adjust ya. thanks sis. sheila tengah sibuk baca review2 pasal snow bear ni.. nak beli.. doakan sheila pun berjaya macam sis ye. salam perkenalan, sheila follow sini ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Aah. Ade few times jugak rase mcm SB ni tak 'sucks' betul2, so check balik, adjust valve tu tgk2 ok balik. Dah 7 bulan dgn snow bear ni, Alhamdulillah result still memberangsangkan. InsyaAllah, goodluck ye ibu.

      Delete
  2. Replies
    1. Hehe minat boleh beli n try, insyaAllah ok..Yg penting yakin susu ade k..

      Delete
  3. tahniah la yea sis , sekali pump banyaknya dpt. sy ni dgn susahpayah . wlpn niat nak bf utk baby ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah usaha, tapi takde rezeki, jgn kecewa. insyaAllah lain kali ada rezeki. Entri ni last year, masa tu sy baru 2 bln start bf, now production dah drop sikit. Jgn stress. Tak semestinya tak bf, kite jd ibu yg xbaik. Ibu tetap yg terbaik bagi anak.

      Delete
  4. nak beli jugak yg ni...byk baca review ok... mekasih bg review..blh jugak buat rujukan pd newbie2 ni..hihi

    ReplyDelete
  5. Good review..Rsa mcm nk try..1st baby guna rumble tuff..tp rzki dia xbyk..smpi 4 bln lbh je..ni bru deliver 5 days ago..buka hri ni mcm prob plak bp rt sy tu..ingt nk bli yg ni je..mrh pn mrh..hihi

    ReplyDelete
  6. valve saya bentuk lain pulak..takde bentuk macam ni...-__-"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul lh..valve saya bentuk lain...

      Delete
    2. Samalh valve saya pun..mmg semua xsama ke?

      Delete
    3. Betul lh..valve saya bentuk lain...

      Delete
  7. ha ah nak adjust mcm mana valve dia tu sis.. bole send gamba tak kat wasap 01126685266 buntu sgt sbb x rasa suction langsung..tolong sis plsssss

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum, Show Bear sya chargernya rosak...saya cari charger lain tetapi bunyilah terlalu kuat xmacm yang original...ada2 sapa2 nk letgo charger je kat saya x..?hubungi sya 0129156714

    ReplyDelete
  9. Hi..blh share mcm mane detail nk adjust valve x?..sbb mcm lain je sy tgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok mcm sy punya SB, valve die mcm tertera dkt gambar tu..bila sy rase suction mcm xbetul, sy just check sama ade valve tu longgar ke or maybe position dia xbetul..adjust pusing2 valve tu je, n make sure valve tu terpasang elok, xlonggar

      Delete
  10. bole dapatkan snowbear di https://www.facebook.com/sayangibuenterprise

    ReplyDelete
  11. Oo..boleh check valve jap lagi..ingtkn dh rosak sbb suction x kuat dah.tq sis!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tipah tertipu.. (kisah mangsa scammed company)