Posts

#majorthrowback

Ratusan purnama berlalu..tapi cinta tak pernah berlalu..walau kau usir aku dari hidupmu..tapi cintaku tetap diam..
Kau memori terindah tak ku duga kini engkau datang lagi..andai kan minit bisa berhenti..waktu tak berjalan ..maka dari itu dengar, lihat..waktu kita tak banyak..andai ini kesempatan terakhir kita nikmati..
.. ini adalah antara bait-bait OST bagi Ada Apa Dengan Cinta 2 (AADC2). Gigih bawak Hana masa tu semata-mata filem ni. So far, cerita ni OK la. Banyak straight forward. Tak ada konflik yang melampau. Banyak throwback. Tapi ye la. Lepas 14 tahun kan. Dalam cerita tu, Cinta & Rangga dah break 9 tahun. Dorang bercinta selama 5 tahun macam tu la. Cuma yang buat Cinta benci sangat si Rangga ni sebab dia break pakai surat je. Takda explanation apa-apa. 
Sebab tu la Cinta confess, "Rangga, apa yang kamu ke aku itu, JAHAT."
Tapi tu lah kan. Who would've know what will happen. 
Tapi bait lagu Jangan Ajak-Ajak Dia ni agak memberi kesan jugak dlm diri aku. I have been…

What happen in a year?

Hi.
It's been a year since I wrote my previous post. I do have time, I do have the ideas but when I started writing, they were all gone! 
Too many things happened in a year. Let's sum everything in one post. Okay?
I just gave birth to my second child, a beautiful baby girl on January 8th, 2015 at 8.43pm. It was on Thursday night. Thought of holding the pain much longer cause I want both my children be born on Friday. But I just can't. The second one, the pain were much more stronger. I was induced at 1.00pm and started to feel the contractions one hour later. Keep going back and forth to the toilet. At 5.00pm I had to call for any nurses or doctors to check the opening. Only 3cm. Then at 6.00pm, the pain was no longer bearable, and Alhamdulillah they took me to the LR. One minute in there feels like one hour. Sakit gila! At 7cm opening I already pushed my baby girl out and thank God I did that, because once she's out, she's already poop. Trust mother instinct, eve…

#MyKindDeeds

Hi. I feel like writing today, after quite a long time of being hiatus. Today is our national mourning day, the final arrival of MH17, we Malaysians, feel and share all the pains with their family members and friends. Al-Fatihah. And today, my pregnancy just turns 20 weeks. Wee. It means that I have go through half of the journey. Pheww. So many ups and downs during this one. With a one year old who always in seek of attention (well ibu understands that you want to manja before your new baby sister/brother arrive kan?) But today I wanna share with you guys what kind of good deeds that is easy to be done. Feeding stray cats and dogs. Its either you want to keep a small amount of pet food in your car, or if there's any 7Eleven nearer to you, you can buy a small pack of pet food and give to them. I was at a clinic, and I saw a dog. There's no 7Eleven, just a pharmacy which sold breads. I feel pity to that dog, so I just bought a bread and hoping for the dog to eat it. And yes, …

Persiapan Raya 2014

Image
Alhamdulillah. Dah 10 hari puasa. Last year memang tak dapat puasa penuh sebab tengah sarat mengandung. Anak dalam perut pun dah start dok makan. Dengan keluar masuk hospital. Tapi Ramadhan kali ni pun apa kurangnya, pregnant jugak, walaupun baru 3 bulan, tapi terasa jugak sebab baby baru nak membentuk. I hope you're doing fine dalam tu baby. Back to cerita persiapan raya tahun ni, sangat sangat lah susah. Ada satu weekend tu, pergi la area Seksyen 7 tu, cadangnya nak cari la baju raya, masyaAllah, ramai sgt manusiaaaa. Semua dok pulun nak shopping hari tu. Sempat pi Calaqisya tapi tak dapat pun jubah sebab warna pilihan sold out. Terasa sgt buang tenaga and masa kat situ. Dengan Haqimi sejak nak jadi abang ni memang takmo berenggang langsung. Nak berkepit dengan mak dia je. So decide nak pi hari lain. Hari Rabu, kebetulan ade appointment dengan specialist, doc kasi MC. Gunakan peluang ni untuk shopping. Ye, memang suke shopping sorang. Senang. Tak payah fikir sibuk orang lain ke…
Astaghfirullahalazim..
Banyak sgt kejadian yang melibatkan kanak-kanak dan bayi..
Dunia ni mcm dah tak selamat sgt dah..
Semoga syurga milik aanak-anak yang jadi mangsa kekejaman dan kelalaian manusia..

Satu kes yang meruntun hati last week, kes kanak-kanak 2 tahun yang dipenggal..
Bila tau pulak yang ibunya seorang gelandangan, lagi la rasa sedih..
Aku selalu terfikir, anak-anak yang tidak bernasib baik ni, bagaimana makan pakainya, tempat tidurnya..
Banyak kali, bila rasa down sebab duit tak cukup, nak beli ini tak boleh, beli itu tak dapat, aku cuba renung balik, dan insaf, betapa ramai lagi insan yang langsung tak punya apa-apa..
Walaupun ada hari aku dan suami naik motor ke pejabat, meredah lebuhraya sejauh 60km setiap hari,
tetapi ada antara kita yang langsung tak punya pekerjaan dan sumber pendapatan yang tetap..

Sesungguhnya manusia tidak pernah puas..

Some People...

Some people are just plain rude. They want to be respected but do not want to respect other people at all. Contoh, seorang budak, not even twelve years old yet, post a picture of her in facebook. Then suddenly 'this' type of people commented something negative, and what do you expect for the other party to reply?

Batas Pergaulan di Pejabat

Aku memang ada masalah dgn org yang tak reti jaga pergaulan masa kat pejabat. Hubungan dkt pejabat, stays in office. Once bawak balik rumah, it becomes one of my problems too. Bayangkan, dkt office confirm kau kena selalu berkomunikasi, ni nak sambung berkomunikasi dkt rumah pulak. Ni especially yang whatsapp group ni. Aku memang tak boleh nak faham, isteri-isteri orang yang giat aktif berbual dlm group tu dengan suami-suami orang. Pergh. Banyak kali jugak aku dgn suami bertekak soal ni. Kadang-kadang, kita ni percaya suami kita, tapi perempuan lain aku memang tak percaya, unless dia (suami) kenalkan aku dgn kawan-kawan perempuan dia. Baru la make sense. Ni tak, main hentam dorang bersembang. Acah-acah macam scandal pulak. Bukan la suami aku, tapi ahli-ahli dlm group whatsapp tu.