7.3.14

Pengalaman Melahirkan Meor Muhammad Haqimi. (Part 1)

Ya Allah. Anak dah nak masuk 7 bulan baru nak update entri? Haha. Sebagai seorang first timer, biase la eh kalau benda2 mcm ni kite post lambat-lambat. Anak diutamakan.

Back to the story, the whole pregnancy, to me, takde masalah besar sgt. Cuma awal-awal tu biase la HB rendah, doc kasi iron, makan then ok dah lepas tu. Kencing manis pun Alhamdulillah takda walaupun kena minum air gula tu 2 kali. *__*

Cuma darah tinggi. Hmm darah tinggi dorang detect bila kandungan dah 36 minggu masa tu, meaning exact 9 months. Monthly checkup jumpa doc dkt KK Meru, doc tgk tinggi dari biase. Doc kata not a good sign, they have to refer to the hospital. Saya mcm tak percaya, sebab takde rasa ape-ape pun, seriously, pening ke nak pitam ke, pucat ke apa, memang takda. Cuma maybe letih la kot sebab memang keje, pegi check-up semua sendiri je. So penat la jugak drive tu dgn kandungan 36 minggu, tapi gagah lagi ok. Siap cakap kat doc, kalau saya drive sendiri pegi hospital boleh tak? Haha sebab doc suruh naik ambulans, memang seumur hidup tu je la kali pertama naik ambulans. Laju weii.

Call husband, ckp yg doc nak refer ke hospital. Which hospital? Tengku Ampuan Rahimah Klang. Haha then husband and MIL tanya tak boleh ke dorang hantar ke PPUM terus sebab takut doc suruh beranak kan, then doc cakap tak boleh. Gigih la pi jugak Hosp. Klang tu naik ambulan. Sampai sana, doc check CTG semua, check balik blood pressure, semua ok, tapi ikutkan dorang still nak admitkan ke ward. Tak nakkk. Saya dgn husband memang tak nak hospital tu, then sign surat apa ntah sebab dorang tak nak tanggung risiko if anything happen to me masa nak ke PPUM later.

Husband la paling kelam kabut. Dia dgn naik motor dari ofis kat KL, balik amik keta, parking dkt Hosp. Klang dah la memang azab gila, boleh mengamuk kot. Balik rumah ambik bag sume, then terus pi PPUM. Mase tu dah ptg pukul bape tah. The problem was, kitorang baru set first appointment utk check-up kat PPUM, tu pun ikutkan minggu ke-38. Nasib baik dorang still terima...

Lepas nurse discussed apa semua, dorang pun suruh la masuk wad. Mase tu masuk wad High Density Unit (HDU) maybe sebab kes darah tinggi kan. Aaa nervous. Mase tu dah fikir dah, aku nak beranak dah ke ni..adoii..Doc dtg, buat VE, adoi..first time..haha awkward gilaa rasa, nasib baik ok je. Ngilu sikit la. Doc kata bukaan baru 1cm. Minggu ke-36 bukaan 1cm tapi tak rasa ape2, hehe. Tapi memang takde contraction lagi pun. Doc just nak monitor darah tinggi lagi ke x, berisiko utk baby katenye.. and kencing agak kotor, dorang bagi antibiotic. Lepak la 2-3 hari masa tu. ....
 
36w 4d. Baru lepas discharge masa ni. Hehe rinduuuuu


To be continued...

Labels: ,

1 Comments:

Blogger Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, macam kecik je perut 9 bulan. heheee. 2-3 hari lepak, pastu terus bersalin ke? nanti sambung lagi ye ~~~

March 7, 2014 at 3:20 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home