Skip to main content

Pengalaman Melahirkan Meor Muhammad Haqimi. (Part 1)

Ya Allah. Anak dah nak masuk 7 bulan baru nak update entri? Haha. Sebagai seorang first timer, biase la eh kalau benda2 mcm ni kite post lambat-lambat. Anak diutamakan.

Back to the story, the whole pregnancy, to me, takde masalah besar sgt. Cuma awal-awal tu biase la HB rendah, doc kasi iron, makan then ok dah lepas tu. Kencing manis pun Alhamdulillah takda walaupun kena minum air gula tu 2 kali. *__*

Cuma darah tinggi. Hmm darah tinggi dorang detect bila kandungan dah 36 minggu masa tu, meaning exact 9 months. Monthly checkup jumpa doc dkt KK Meru, doc tgk tinggi dari biase. Doc kata not a good sign, they have to refer to the hospital. Saya mcm tak percaya, sebab takde rasa ape-ape pun, seriously, pening ke nak pitam ke, pucat ke apa, memang takda. Cuma maybe letih la kot sebab memang keje, pegi check-up semua sendiri je. So penat la jugak drive tu dgn kandungan 36 minggu, tapi gagah lagi ok. Siap cakap kat doc, kalau saya drive sendiri pegi hospital boleh tak? Haha sebab doc suruh naik ambulans, memang seumur hidup tu je la kali pertama naik ambulans. Laju weii.

Call husband, ckp yg doc nak refer ke hospital. Which hospital? Tengku Ampuan Rahimah Klang. Haha then husband and MIL tanya tak boleh ke dorang hantar ke PPUM terus sebab takut doc suruh beranak kan, then doc cakap tak boleh. Gigih la pi jugak Hosp. Klang tu naik ambulan. Sampai sana, doc check CTG semua, check balik blood pressure, semua ok, tapi ikutkan dorang still nak admitkan ke ward. Tak nakkk. Saya dgn husband memang tak nak hospital tu, then sign surat apa ntah sebab dorang tak nak tanggung risiko if anything happen to me masa nak ke PPUM later.

Husband la paling kelam kabut. Dia dgn naik motor dari ofis kat KL, balik amik keta, parking dkt Hosp. Klang dah la memang azab gila, boleh mengamuk kot. Balik rumah ambik bag sume, then terus pi PPUM. Mase tu dah ptg pukul bape tah. The problem was, kitorang baru set first appointment utk check-up kat PPUM, tu pun ikutkan minggu ke-38. Nasib baik dorang still terima...

Lepas nurse discussed apa semua, dorang pun suruh la masuk wad. Mase tu masuk wad High Density Unit (HDU) maybe sebab kes darah tinggi kan. Aaa nervous. Mase tu dah fikir dah, aku nak beranak dah ke ni..adoii..Doc dtg, buat VE, adoi..first time..haha awkward gilaa rasa, nasib baik ok je. Ngilu sikit la. Doc kata bukaan baru 1cm. Minggu ke-36 bukaan 1cm tapi tak rasa ape2, hehe. Tapi memang takde contraction lagi pun. Doc just nak monitor darah tinggi lagi ke x, berisiko utk baby katenye.. and kencing agak kotor, dorang bagi antibiotic. Lepak la 2-3 hari masa tu. ....
 
36w 4d. Baru lepas discharge masa ni. Hehe rinduuuuu


To be continued...

Comments

  1. Assalamualaikum kak, macam kecik je perut 9 bulan. heheee. 2-3 hari lepak, pastu terus bersalin ke? nanti sambung lagi ye ~~~

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tipah tertipu.. (kisah mangsa scammed company)

Hello and Assalamualaikum semua org. First sekali, cerita yg akan aku sampaikan nanti ni adalah cerita benar dimana aku sendiri dah experience benda ni dalam bulan March baru-baru ni. Macam bukak pekung sendiri, rasa malu pun ada, tapi sebagai pengajaran utk yg lain la kan supaya tak terjebak jugak.
Al-kisahnya, aku ni bekas student TESL UiTM, tapi awal tahun ni, I've decided to quit studying. Sebab? Asyik repeat literature,so takut tak boleh bawak, aku quit. Quit dgn harapan nak sambung study, tapi course lain lah kan. Dalam masa nak sambung study balik,ada banyak masa sebelum intake baru, let's say new intake in July/Sept, ada 5-8months free time. So baik kerja kan?
Pergi interview sana sini, lepas tu mintak tolong Angah dptkan kerja kat AIA. Company insurance. Alhamdulillah company ni telus. Bagi basic dlm RM1500++ mcm tu, ok la utk diploma mcm aku. Baru nak start kerja betul-betul kan. Tapi tau la kan, kerja sales, utk budak yg tau komputer ni je, nak menjual-jual memang …

Review: Snow Bear Breast Pump

Hai korang. Haha dah lepas dkt 3 bulan jadi ibu baru la nak review breast pump ni. Org lain sibuk nak Medela FS, aku cukup la dgn guna Snow Bear ni. Yang penting nawaitu nak susukan anak tu ada dan kena yakin susu tu ada. So far alhamdulillah, seronok sangat pasal pump ni. Sebabnya tak sakit langsung during suction. SB ni ada 3 mode; express, natural & gentle. Aku biasanya guna natural, sebab natural mimik baby sikit. Melimpah-limpah kalau pump masa miss b tgh penuh. In less than 10 minutes pun dah boleh penuh satu botol 5oz tu. 
However, the trickiest part of this breast pump is the valve. Kena make sure valve tu dimasukkan betul-betul. Sebab I've read some comments from other review yg pump ni cannot suck the nipples, tak pun suction tak kuat walaupun dah highest level of suction. It happened to me, and mase tu stress gila tak dapat nak pump. ingatkan dah rosak ke apa, then adjust sana-sini, terus ok. 
And the best is, it can be operated by battery mode. Bunyi SB ni takda …
Dear Bakal Suamiku,

Terlalu banyak mimpi kita,
Terlalu banyak impian kita.

Tapi sebanyak itu juga la halangan yang menimpa kita,
Dari orang ke-3, keluarga dan jugak keadaan sekeliling.

Alhamdulillah, 8 bulan berjaya jugak kita tempuh.
Kasih tak pernah pudar, semakin hari semakin aku menanam impian menjadi yang halal bagimu.


Sayang akan cuba untuk sentiasa bersama abang walau dalam apa jua keadaan sekali pun. You will always have me.