Skip to main content

Long-term Planning

Bila aku kata long-term, it does mean long okay. Okay. Aku sebenarnya bercita-cita nak bukak business sendiri. Nak bukak cafe. A boutique cafe with performances. Amacam? Okay tak? Mcm dekat Ipoh ni, memang lah ada a few cafes yang ada live performance semua tu, but utk budak-budak memang kurang sgt. So, aku ingat nak bukak cafe mcm Lepaq Cafe tu kat Ipoh. Ada one day tu aku lepak dkt vanggey, ada org dtg main gitar. So, mcm mengganggu orang lain lah kan. Tak appropriate kalau tiba-tiba dtg main lagu tepi orang tgh sedap makan nasi. This idea comes up bila semalam I was having a chat with my besties, Nad. She knows music well, and memang ramai contact. Plus we intend to sell vintage stuffs. At least orang-orang seni kat Ipoh ni ada tempat nak melepak. Share idea, bagi kritikan membina untuk new songwriter kan. Tapi mcm aku cakap, LONG-TERM. Ni just cakap-cakap remaja baru nak masuk umur 21 tahun, tapi tak salah rasanya cita-cita ni. It takes time and knowledge. Aku nak kena study lebih utk buat proposal for loan semua tu. Tapi kalau jadi, memang bahagia sgt becoz this is one of my interest. Art. Vintage. Simple foods.

art cafe in Dubai

As for the theme, biar lah ia oriental. More to our culture kan. Oh please make my dream comes true. For those investors yang ada terbaca blog aku ni, please contact me if you want to invest. I'll prepare the proposal. Thanks.

Comments

Popular posts from this blog

Tipah tertipu.. (kisah mangsa scammed company)

Hello and Assalamualaikum semua org. First sekali, cerita yg akan aku sampaikan nanti ni adalah cerita benar dimana aku sendiri dah experience benda ni dalam bulan March baru-baru ni. Macam bukak pekung sendiri, rasa malu pun ada, tapi sebagai pengajaran utk yg lain la kan supaya tak terjebak jugak.
Al-kisahnya, aku ni bekas student TESL UiTM, tapi awal tahun ni, I've decided to quit studying. Sebab? Asyik repeat literature,so takut tak boleh bawak, aku quit. Quit dgn harapan nak sambung study, tapi course lain lah kan. Dalam masa nak sambung study balik,ada banyak masa sebelum intake baru, let's say new intake in July/Sept, ada 5-8months free time. So baik kerja kan?
Pergi interview sana sini, lepas tu mintak tolong Angah dptkan kerja kat AIA. Company insurance. Alhamdulillah company ni telus. Bagi basic dlm RM1500++ mcm tu, ok la utk diploma mcm aku. Baru nak start kerja betul-betul kan. Tapi tau la kan, kerja sales, utk budak yg tau komputer ni je, nak menjual-jual memang …

Review: Snow Bear Breast Pump

Hai korang. Haha dah lepas dkt 3 bulan jadi ibu baru la nak review breast pump ni. Org lain sibuk nak Medela FS, aku cukup la dgn guna Snow Bear ni. Yang penting nawaitu nak susukan anak tu ada dan kena yakin susu tu ada. So far alhamdulillah, seronok sangat pasal pump ni. Sebabnya tak sakit langsung during suction. SB ni ada 3 mode; express, natural & gentle. Aku biasanya guna natural, sebab natural mimik baby sikit. Melimpah-limpah kalau pump masa miss b tgh penuh. In less than 10 minutes pun dah boleh penuh satu botol 5oz tu. 
However, the trickiest part of this breast pump is the valve. Kena make sure valve tu dimasukkan betul-betul. Sebab I've read some comments from other review yg pump ni cannot suck the nipples, tak pun suction tak kuat walaupun dah highest level of suction. It happened to me, and mase tu stress gila tak dapat nak pump. ingatkan dah rosak ke apa, then adjust sana-sini, terus ok. 
And the best is, it can be operated by battery mode. Bunyi SB ni takda …
Dear Bakal Suamiku,

Terlalu banyak mimpi kita,
Terlalu banyak impian kita.

Tapi sebanyak itu juga la halangan yang menimpa kita,
Dari orang ke-3, keluarga dan jugak keadaan sekeliling.

Alhamdulillah, 8 bulan berjaya jugak kita tempuh.
Kasih tak pernah pudar, semakin hari semakin aku menanam impian menjadi yang halal bagimu.


Sayang akan cuba untuk sentiasa bersama abang walau dalam apa jua keadaan sekali pun. You will always have me.