Skip to main content

.tak ada istilah anak yang sempurna.

Hai, sekarang, merujuk kepada jam laptop aku pukul 10:16pm. Malam masih muda lagi sebenarnya. Tapi sebenarnya, FYI baru sekali aku lepak dgn kawan dari kul 9 till 12pm. Dan aku akan laju je pulang ke rumah sebab takut abah aku marah. Padahal kawan-kawan aku yang lain boleh balik rumah dgn relax, tak perlu rush nak sampai rumah or fikir nak bagi alasan apa.
Justify Full
Well, people, my life is different. kalau korang tgk aku ramai kawan dkt facebook, and i'd love to hang out with every single of them, but i couldn't. Sebab, pertama, most of them melepak malam-malam. Biasa lah, teenage kan. Tak remaja lah kalau lepak siang-siang. Humm memang lah aku tak remaja, tgk muka aku pun korang akan cakap aku matured.

My life's sucks. Sucks dari segi sosial. Aku nak tanya, kenapa perempuan lain boleh balik lewat sedangkan aku tak boleh? Apa kesalahan aku? Aku tak pernah minum, aku tak pernah smoke, i have very good friends, with different attitudes, tapi that are just them being themselves. They never imitate to be someone better. They're just them. but my parents doesn't see that. I am a grown up girl, yang akan berusia 21 tahun tak lama je lagi.

I just want my parents, to atleast, bagi peluang utk aku membuat kesalahan dalam hidup. Bagi aku belajar betapa kesalahan itu akan mengajar aku menjadi manusia in the future. Bukan semua yang nampak sempurna dpn ibu bapa itu real. Some are fake. They're being nice in front, belakang kau tikam parents kau. Sebab tu lah terjadi macam-macam kes, buang anak, khalwat sana sini. Kenapa? Ibu bapa tak nak paham apa yang anak nak. hanya paham apa yang mereka nak. Apa yang mereka nak anak jadi. Lepas tu anak depressed. Bila jauh dgn family, mula buat bukan-bukan.


Ada jugak yang sanggup tak mahu anak belajar jauh. Okay. sayang anak. Last-last anak kau jadi lost in life. Tak pernah tahu ni, tak pernah tahu tu. Jakun sana sini.

GIVE YOUR CHILDREN CHANCES TO DO MISTAKE.

Macam bila buat homework, salah, lepas tu kena buat correction. Benda tu yang akan melekat dalam kepala otak sampai bila-bila. Bukan benda yang sentiasa betul. Jawapan yang betul kau takkan ingat pun berbanding dgn jawapan yang salah.


Sekarang, beritahu aku mcm mana nak luahkan semua ni kat mak abah aku.


Comments

Popular posts from this blog

Tipah tertipu.. (kisah mangsa scammed company)

Hello and Assalamualaikum semua org. First sekali, cerita yg akan aku sampaikan nanti ni adalah cerita benar dimana aku sendiri dah experience benda ni dalam bulan March baru-baru ni. Macam bukak pekung sendiri, rasa malu pun ada, tapi sebagai pengajaran utk yg lain la kan supaya tak terjebak jugak.
Al-kisahnya, aku ni bekas student TESL UiTM, tapi awal tahun ni, I've decided to quit studying. Sebab? Asyik repeat literature,so takut tak boleh bawak, aku quit. Quit dgn harapan nak sambung study, tapi course lain lah kan. Dalam masa nak sambung study balik,ada banyak masa sebelum intake baru, let's say new intake in July/Sept, ada 5-8months free time. So baik kerja kan?
Pergi interview sana sini, lepas tu mintak tolong Angah dptkan kerja kat AIA. Company insurance. Alhamdulillah company ni telus. Bagi basic dlm RM1500++ mcm tu, ok la utk diploma mcm aku. Baru nak start kerja betul-betul kan. Tapi tau la kan, kerja sales, utk budak yg tau komputer ni je, nak menjual-jual memang …

Review: Snow Bear Breast Pump

Hai korang. Haha dah lepas dkt 3 bulan jadi ibu baru la nak review breast pump ni. Org lain sibuk nak Medela FS, aku cukup la dgn guna Snow Bear ni. Yang penting nawaitu nak susukan anak tu ada dan kena yakin susu tu ada. So far alhamdulillah, seronok sangat pasal pump ni. Sebabnya tak sakit langsung during suction. SB ni ada 3 mode; express, natural & gentle. Aku biasanya guna natural, sebab natural mimik baby sikit. Melimpah-limpah kalau pump masa miss b tgh penuh. In less than 10 minutes pun dah boleh penuh satu botol 5oz tu. 
However, the trickiest part of this breast pump is the valve. Kena make sure valve tu dimasukkan betul-betul. Sebab I've read some comments from other review yg pump ni cannot suck the nipples, tak pun suction tak kuat walaupun dah highest level of suction. It happened to me, and mase tu stress gila tak dapat nak pump. ingatkan dah rosak ke apa, then adjust sana-sini, terus ok. 
And the best is, it can be operated by battery mode. Bunyi SB ni takda …
Dear Bakal Suamiku,

Terlalu banyak mimpi kita,
Terlalu banyak impian kita.

Tapi sebanyak itu juga la halangan yang menimpa kita,
Dari orang ke-3, keluarga dan jugak keadaan sekeliling.

Alhamdulillah, 8 bulan berjaya jugak kita tempuh.
Kasih tak pernah pudar, semakin hari semakin aku menanam impian menjadi yang halal bagimu.


Sayang akan cuba untuk sentiasa bersama abang walau dalam apa jua keadaan sekali pun. You will always have me.