Hello. Hi. Assalamualaikum.

Hari ni 26 Ogos. Lagi 5 hari nak menyambut Hari Kemerdekaan negara kita yang ke-53. 1 Malaysia Menjana Transformasi. Okay. Selalunya, bulan kemerdekaan di sambut dari 16 Ogos - 16 September. Tapi tak nampak pun ada kereta yang mengibarkan Jalur Gemilang. Kalau dulu, ramai je. Like in the 9Os, tak pun early 2OOOs. Ada satu ketika, kalau aku ke pasar malam, I'm proud to be a Malaysian. We live in harmony. Cina beli makanan Melayu, Melayu beli sayur dekat tokey Cina. I didn't see anything wrong in that. In fact, I believe that foods really bond us. And Indian foods? Kita semua makan. Chinese foods, Melayu kena la pilih yang halal. Bukan takda kan. Malay all time favorite food? I think, satay. Fuhh sedap.
Bila time nak sambut bulan kemerdekaan, dan hari raya, aku rindu Yasmin Ahmad. Ye la, selalu tunggu advert Petronas dkt TV. Selalu advert Petronas time-time premier. Macam masa Buletin Utama ke kan. Dok tercanguk depan TV tunggu. How time flies. Semua advert arwah, melekat dalam hati aku. And I believe in all Malaysians's heart too.
Apa yang paling aku kesal, bila semua benda dipolitikkan. Entah lah.
Aku suka tengok semua kita bersatu.

Comments

  1. tah la...tp wat masa skang ni rasis perlu ada..bangsa lain dah melampau atas tuntutan hak hak bumiputra..2 yg xsedap 2.. x mcm tahun 90'an,yg dikra aman la juga slps 13/5/1969.. tp skang setelah isu perkauman di mainkan oleh simpolan-simpolan, 2 yg jadi kecoh skang...

    ReplyDelete
  2. umm payah kan. hidup dlm negara pelbagai kaum ni memang lah sgt seronok. dan tak semua cina tu jahat, melayu itu bagus. maybe masih wujud muhibah itu, cuma kita je yg tak nampak.

    ReplyDelete
  3. memang betul xsemua cina jahat, tp kebanyakkan.. 2 yg geram.. lagi2 bab agama, jgn main2.. kalo nak tgk wujudnye muhibbah leh tgk kat area utara cam kedah..sane masih da lg muhibbah..kat ipoh nie susah nak nampak

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tipah tertipu.. (kisah mangsa scammed company)

Review: Snow Bear Breast Pump