Skip to main content

Hello. Hi. Assalamualaikum.

Hari ni 26 Ogos. Lagi 5 hari nak menyambut Hari Kemerdekaan negara kita yang ke-53. 1 Malaysia Menjana Transformasi. Okay. Selalunya, bulan kemerdekaan di sambut dari 16 Ogos - 16 September. Tapi tak nampak pun ada kereta yang mengibarkan Jalur Gemilang. Kalau dulu, ramai je. Like in the 9Os, tak pun early 2OOOs. Ada satu ketika, kalau aku ke pasar malam, I'm proud to be a Malaysian. We live in harmony. Cina beli makanan Melayu, Melayu beli sayur dekat tokey Cina. I didn't see anything wrong in that. In fact, I believe that foods really bond us. And Indian foods? Kita semua makan. Chinese foods, Melayu kena la pilih yang halal. Bukan takda kan. Malay all time favorite food? I think, satay. Fuhh sedap.
Bila time nak sambut bulan kemerdekaan, dan hari raya, aku rindu Yasmin Ahmad. Ye la, selalu tunggu advert Petronas dkt TV. Selalu advert Petronas time-time premier. Macam masa Buletin Utama ke kan. Dok tercanguk depan TV tunggu. How time flies. Semua advert arwah, melekat dalam hati aku. And I believe in all Malaysians's heart too.
Apa yang paling aku kesal, bila semua benda dipolitikkan. Entah lah.
Aku suka tengok semua kita bersatu.

Comments

  1. tah la...tp wat masa skang ni rasis perlu ada..bangsa lain dah melampau atas tuntutan hak hak bumiputra..2 yg xsedap 2.. x mcm tahun 90'an,yg dikra aman la juga slps 13/5/1969.. tp skang setelah isu perkauman di mainkan oleh simpolan-simpolan, 2 yg jadi kecoh skang...

    ReplyDelete
  2. umm payah kan. hidup dlm negara pelbagai kaum ni memang lah sgt seronok. dan tak semua cina tu jahat, melayu itu bagus. maybe masih wujud muhibah itu, cuma kita je yg tak nampak.

    ReplyDelete
  3. memang betul xsemua cina jahat, tp kebanyakkan.. 2 yg geram.. lagi2 bab agama, jgn main2.. kalo nak tgk wujudnye muhibbah leh tgk kat area utara cam kedah..sane masih da lg muhibbah..kat ipoh nie susah nak nampak

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tipah tertipu.. (kisah mangsa scammed company)

Hello and Assalamualaikum semua org. First sekali, cerita yg akan aku sampaikan nanti ni adalah cerita benar dimana aku sendiri dah experience benda ni dalam bulan March baru-baru ni. Macam bukak pekung sendiri, rasa malu pun ada, tapi sebagai pengajaran utk yg lain la kan supaya tak terjebak jugak.
Al-kisahnya, aku ni bekas student TESL UiTM, tapi awal tahun ni, I've decided to quit studying. Sebab? Asyik repeat literature,so takut tak boleh bawak, aku quit. Quit dgn harapan nak sambung study, tapi course lain lah kan. Dalam masa nak sambung study balik,ada banyak masa sebelum intake baru, let's say new intake in July/Sept, ada 5-8months free time. So baik kerja kan?
Pergi interview sana sini, lepas tu mintak tolong Angah dptkan kerja kat AIA. Company insurance. Alhamdulillah company ni telus. Bagi basic dlm RM1500++ mcm tu, ok la utk diploma mcm aku. Baru nak start kerja betul-betul kan. Tapi tau la kan, kerja sales, utk budak yg tau komputer ni je, nak menjual-jual memang …

Review: Snow Bear Breast Pump

Hai korang. Haha dah lepas dkt 3 bulan jadi ibu baru la nak review breast pump ni. Org lain sibuk nak Medela FS, aku cukup la dgn guna Snow Bear ni. Yang penting nawaitu nak susukan anak tu ada dan kena yakin susu tu ada. So far alhamdulillah, seronok sangat pasal pump ni. Sebabnya tak sakit langsung during suction. SB ni ada 3 mode; express, natural & gentle. Aku biasanya guna natural, sebab natural mimik baby sikit. Melimpah-limpah kalau pump masa miss b tgh penuh. In less than 10 minutes pun dah boleh penuh satu botol 5oz tu. 
However, the trickiest part of this breast pump is the valve. Kena make sure valve tu dimasukkan betul-betul. Sebab I've read some comments from other review yg pump ni cannot suck the nipples, tak pun suction tak kuat walaupun dah highest level of suction. It happened to me, and mase tu stress gila tak dapat nak pump. ingatkan dah rosak ke apa, then adjust sana-sini, terus ok. 
And the best is, it can be operated by battery mode. Bunyi SB ni takda …
Dear Bakal Suamiku,

Terlalu banyak mimpi kita,
Terlalu banyak impian kita.

Tapi sebanyak itu juga la halangan yang menimpa kita,
Dari orang ke-3, keluarga dan jugak keadaan sekeliling.

Alhamdulillah, 8 bulan berjaya jugak kita tempuh.
Kasih tak pernah pudar, semakin hari semakin aku menanam impian menjadi yang halal bagimu.


Sayang akan cuba untuk sentiasa bersama abang walau dalam apa jua keadaan sekali pun. You will always have me.