Skip to main content

Kesal

Balik kampung ni, aku dapat tgk, lagi ramai org tak posa rupanya. Aku jaga kedai kat kg ni, so ada yang suruh anak-anak pi kedai belikan rokok. Anak disuruh posa, bapak boleh makan, kalau anak tak posa, bapak tibai. Dah jadi bapak org pun dok buat perangai lagu tu. Bukan bapak org ja, mak org pun ada. Lepas tu bila ada org Cina tegoq "Polan, lu bukan Melayu, lu Cina, pasat lu tak puasa". Tau pulak hang nak mengamuk lepas tu. Betul la, dah umur 35 tahun, takkan la tak boleh nak puasa. Kalau nak kata hang sakit, boleh pulak pi toilet hisap rokok. Bukan apa, sesetengah Cina pun ada yang boleh hormat Melayu puasa, ni aku duduk depan dia, dok makan roti dpn aku. Kalau masa aku tak boleh puasa, aku ingat dia pun sama, so makan ja la sama-sama. Ni aku dah habis pun, dia dok 'cuti' lagi. Apahal?

Seganlah sikit dgn budak-budak. Depa tu pun boleh puasa. Ni bila org tegur, hang cakap "Lu try la puasa satu hari, baru boleh tegur" . Haiyeee, org tu Cina, tak wajib pun dia nak puasa. At least uncle tu lebih berani dari aku nak tegur depan-depan. Aku? Macam biasa, kecut. Sebab aku dgn dia ja Melayu kat situ. Kalau bergaduh, kan dah sunyi sepi. Aku nak pi keja pun malas.

Hmm lantak hangpa la.

Comments

  1. fgfkdg;ds,gxcm vmds;fs

    ReplyDelete
  2. slamber jer eh tak pose...huhu

    ReplyDelete
  3. haish....
    ade gak ke org mcm ni?
    akal dah tua tapi x matang...

    ReplyDelete
  4. cik anon: mengapakah?

    ann: tu la pasal. dah tua kot. kena la beringat sikit. yg muda dok perati.

    nyze: manusia, mcm-mcm perangai ada.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tipah tertipu.. (kisah mangsa scammed company)

Hello and Assalamualaikum semua org. First sekali, cerita yg akan aku sampaikan nanti ni adalah cerita benar dimana aku sendiri dah experience benda ni dalam bulan March baru-baru ni. Macam bukak pekung sendiri, rasa malu pun ada, tapi sebagai pengajaran utk yg lain la kan supaya tak terjebak jugak.
Al-kisahnya, aku ni bekas student TESL UiTM, tapi awal tahun ni, I've decided to quit studying. Sebab? Asyik repeat literature,so takut tak boleh bawak, aku quit. Quit dgn harapan nak sambung study, tapi course lain lah kan. Dalam masa nak sambung study balik,ada banyak masa sebelum intake baru, let's say new intake in July/Sept, ada 5-8months free time. So baik kerja kan?
Pergi interview sana sini, lepas tu mintak tolong Angah dptkan kerja kat AIA. Company insurance. Alhamdulillah company ni telus. Bagi basic dlm RM1500++ mcm tu, ok la utk diploma mcm aku. Baru nak start kerja betul-betul kan. Tapi tau la kan, kerja sales, utk budak yg tau komputer ni je, nak menjual-jual memang …

Review: Snow Bear Breast Pump

Hai korang. Haha dah lepas dkt 3 bulan jadi ibu baru la nak review breast pump ni. Org lain sibuk nak Medela FS, aku cukup la dgn guna Snow Bear ni. Yang penting nawaitu nak susukan anak tu ada dan kena yakin susu tu ada. So far alhamdulillah, seronok sangat pasal pump ni. Sebabnya tak sakit langsung during suction. SB ni ada 3 mode; express, natural & gentle. Aku biasanya guna natural, sebab natural mimik baby sikit. Melimpah-limpah kalau pump masa miss b tgh penuh. In less than 10 minutes pun dah boleh penuh satu botol 5oz tu. 
However, the trickiest part of this breast pump is the valve. Kena make sure valve tu dimasukkan betul-betul. Sebab I've read some comments from other review yg pump ni cannot suck the nipples, tak pun suction tak kuat walaupun dah highest level of suction. It happened to me, and mase tu stress gila tak dapat nak pump. ingatkan dah rosak ke apa, then adjust sana-sini, terus ok. 
And the best is, it can be operated by battery mode. Bunyi SB ni takda …
Dear Bakal Suamiku,

Terlalu banyak mimpi kita,
Terlalu banyak impian kita.

Tapi sebanyak itu juga la halangan yang menimpa kita,
Dari orang ke-3, keluarga dan jugak keadaan sekeliling.

Alhamdulillah, 8 bulan berjaya jugak kita tempuh.
Kasih tak pernah pudar, semakin hari semakin aku menanam impian menjadi yang halal bagimu.


Sayang akan cuba untuk sentiasa bersama abang walau dalam apa jua keadaan sekali pun. You will always have me.