27.8.11


Entah kemana my 30days task has gone. Haha forget it. By the way, I miss him.

16.8.11

Day 2 - Ketika Cinta Bertasbih



Cerita yang banyak mendorong aku untuk mencintai Allah sebelum aku bisa mencintai makhlukNya yang lain. Memberi pengajaran supaya lebih redha dan sabar dengan ujian hidup apatah lagi dalam menyusuri arus-arus dan liku dalam percintaan. Membuka mata ku supaya lebih sedar bahawa cinta pada yang Esa lagi bererti.

Dan aku menunggu nadiku berdenyut merdu, ketika cinta itu bertasbih.

15.8.11

Day 1 - KepadaMu Kekasih


KepadaMu Kekasih
Aku berserah
Kerana ku tahu Kau lebih mengerti
Apa yang terlukis di cermin wajahku ini
Apa yang tersirat di hati, bersama amali

KepadaMu Kekasih
Aku bertanya
Apakah Kau akan menerima ku kembali
Atau harus menghitung lagi segala jasa dan bakti
Atau harus mencampakku ke sisi tanpa harga diri

Hanya padaMu Kekasih aku tinggalkan
Jawapan yang belum ku temukan
Yang bakal aku nantikan
Bila malam menjemput, ku lena beradu

KepadaMu Kekasih
Aku serahkan jiwa dan raga jua segalanya
Apakah Kau akan menerima penyerahan ini
Apakah Kau akan menerimaku dalam keadaan begini
Tension sangat bila tiba-tiba account hotmail kena freeze sebab kononnya bagi banyak email spam. Dah jadi satu hal pulak nak reset email tu balik. Dah lah alternate email adalah email yang bertahun tak bukak. Password pun dah lupa tahu tak.

"Email: greenwall_gojes@yahoo.co.uk"

Argh. 6 tahun dulu feeling-feeling nak gorgeous lah KONON. Dah lah email address ni ada influence dgn email ex-boyfriend dulu. Nak sehati-sejiwa lah ye? Dah lama mampus cinta tu Aina oi.

Okay fine lah kan, nak verify Hotmail, kena terjah inbox Yahoo ni dulu. So nak log-in, confirm lah invalid password, sebab dah lupa kan. Tekan lah "Forgot my password" tu, lepas tu keluar lah soalan cepu emas tu. Untuk verify yang kita ni betul-betul owner.

Question 1: "Where did you spend your honeymoon?"

Aku macam... "Haaa?"

Argh. Umur belasan tahun masa create email ni. Honeymoon pun aku tak tahu agaknya.

At last, aku give-up. Aku cuba godek-godek balik Hotmail. Haa. Ada pun. So just isi few fields, tentang account Hotmail kita tu, then yeay I've got my inbox back.

Jadi, untuk kes mcm ni, aku ada tips sikit.

Tips utk email yang tak memeningkan.

  • Username email tu lagi mudah & formal kalau guna nama sendiri. Contoh: abu.ali@yahoo.com. Bila guna email mcm ni, confirm org senang ingat, dan receiver pun takda lah tertanya-tanya siapa ni, email apa, spam ke apa.
  • Password pulak guna lah password yang sama dgn account Facebook, Twitter korang. Senang. Takdalah nak ingat sampai berpuluh-puluh password. Kita ni manusia, bukan robot.
  • Jgn buka email yang ada unsur-unsur spam. Kelak nanti akan jadi mcm aku, account kena freeze, kena verify, dalam tempoh malas-rajin nak verify tu, dah banyak email penting tak baca & terlepas. So, berhati-hati eh.
  • Cuci la inbox tu sikit. Serabut dah sampai puluh-puluh ribu message. Semua notification dari Facebook & Twitter. Pergi dekat Facebook, check bahagian "Don't send me email"
  • Lagi ok kalau ada email khas utk Facebook or berlibur, which means kalau rasa nak subscribe apa-apa ke, guna email tu. Kalau utk hantar resume, assignments, guna email yang lain. So tak bercampur-aduk. Hidup pun senang nanti. Username tu biarlah sama ok. Contohnya, tadi abu.ali@yahoo.com kan, buat la jugak abu.ali@hotmail.com / abu.ali@gmail.com . Khususkan kegunaan satu-satu email tu.

OK.


14.8.11

Semua orang ada impian perkahwinan. Bila tgk video wedding yang ala-ala fairy tale yang mesti kena ada lagu Taylor Swift tu, mesti rasa macam, "Awwhhh aku nak wedding macam ni". Tak pun mesti kata "Awwhh sweetnya dorang". Kadang-kadang over sangat sampai diri sendiri termenangis jugak masa tu sebab moments tu sangat sweet & indah. Tapi bila fikir balik, budget utk perkahwinan seindah itu, bagi yang betul-betul mampu, takpa lah. Tapi bagi yang suka bersederhana, walau dalam apa jua keadaan sekali pun majlis itu, apa yang penting adalah kebahagiaan yang dirasai oleh insan-insan tersayang. Biarlah majlis kecil, tapi kedua belah keluarga gembira, sanak saudara mendoakan keberkatan majlis. Ada terbaca, yang ucapan-ucapan seperti "Semoga bahagia hingga ke akhir hayat" dan "Semoga sampai ke anak cucu" tak digalakkan diucapkan untuk pengantin baru. Ye lah. Takkan lah lepas hayat, habis dah kebahagiaan? Takkan lah sampai ke anak cucu je kegembiraan tu. Jadi seelok-eloknya, ucapkan lah "Semoga perkahwinan kalian mendapat berkat dariNya". Itu lagi afdal.

Kebelakangan ni, kerap sangat dah menonton sinetron Ketika Cinta Bertasbih. Rancangan religi yang paling menarik minat aku. Bukan apa, kadang-kadang terpaksa admit, yang rancangan seberang tu, acting aktornya lagi ikhlas donk. Apabila mereka hendak membikin sinetron berunsur religi, aktor-aktor yang dipilih juga bukan calang-calang. Bukan sekadar menghafal ayat-ayat Quran dan diterjemahkan semula, tapi benar-benar memahami isi tersebut. Ini pandangan peribadi. Apa yang dilihat di kaca televisyen, dapat dirasai di dalam hati. Bukan tidak mengagumi karya karyawan Malaysia, tapi pemilihan aktor itu harus lah tepat dan sejajar dgn jalan cerita. Bukan hentam keromo saja diambil sesiapa pun yang disangka ada persis seorang ustaz atau ustazah diambil berlakon. Ilmu itu harus ada.

Dan, disebabkan penangan cerita itu, wujud keinginan dalam hati utk segera menikah. Banyak membaca tentang hukum-hukum nikah. Termasuk nikah gantung. Apakah salah nikah gantung itu? Ianya hanya kelihatan aneh di mata masyarakat. Di sisi Allah, jika akad & nikah itu memenuhi syarat, maka pasangan itu sah sebagai suami isteri. Cuma masyarakat kita ini yang memandang serong. Sikit-sikit kalau nikah gantung tu, sebab terlanjur. Atau parents yang halang, kata mereka "Dah gatai sangat ka?"

Perkahwinan itu digalakkan, dan menjadi sunnah. Itu adalah salah satu jalan untuk mencari keredhaan Allah, dan aku dalam usaha menuju ke jalan itu. InsyaAllah. Amin.
Susah gila tahu tak nak cari duit. Senang gila tahu tak nak habiskan duit. Argh. Tekanan pulak aku. Bila bercakap soal ni, memang aku buntu. Bukan apa, kalau mak abah aku kaya, tak apa. Ni kami pun hidup sederhana je, bukan nak bermewah bagai.

Macam ni kalau nak berjimat. Malam-malam toksah lah nak pergi melepak yg bukan-bukan dgn member. Lepas tu KURANGKAN MEROKOK. Dan yg paling penting kita kena sentiasa bersyukur dgn apa yang ada. Bila ada rasa tak bersyukur tu, mula lah rasa nak semua benda. Bila tak dapat, jadi tension. Padahal tension tu kita yang cipta sendiri. Benda semua boleh bersyukur. Awak ada MyVi, bersyukurlah sekurang-kurangnya boleh memiliki kereta, yang tak mampu tu? Awak takda iPhone4, bersyukurlah dgn hp yg awak ada sekarang ni, jimat byk tau tak. Takda baju raya? Hari raya bukan untuk bermegah-megah dgn baju-baju baru. Baju awak dlm almari tu pun tak terpakai saya tengok. Banyak Baju Melayu awak yang cantik-cantik.

Abang, kadang-kadang bukan apa yang kita nak tu akan dapat je, sayang faham kalau dulu maybe abang ada someone yg selalu hadiahkan abg dgn itu ini, tapi where did she get those money she earned? Ingat tu.

Dan sayang sentiasa menghargai pemberian abg utk sayang. Bukan niat sayang utk memberi alasan, tapi utk hidup dgn abang kelak, ada peranan yang perlu sayang pikul. Bukan sekadar menurut semata-mata. I know. Duit abang, duit sayang jugak. Duit sayang, duit abang jugak. Sebab tu sayang menitik beratkan kemana duit tu pergi. Kalau kita ada duit beribu-ribu, takkan nak membazir utk gadget yang seronok sekejap je, abang pun tau abang cepat bosan dgn benda-benda mcm ni.

Abang, ingatlah, rezeki tu dtg dari Allah, mintak lah dariNya. Allah itu Maha Pemurah. InsyaAllah akan ada rezeki untuk kita. Betulkan niat. Bila sampai saat itu, apa saja yang abang nak, mungkin akan dapat, malah tak mustahil lebih dari tu. Banyakkan rasa bersyukur cinta ku. Hanya masa yang akan menentukan nanti. I love you.

Dilated Cardiomyopathy Part 2

So i was changing wards for three times. From surgical ward - medical ward - first class ward when my condition was a bit stable. Staying i...