Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2014

Harta Ibu

Actually entri ni agak sedih. Sebab imbas balik gambar-gambar Qimi masa lahir kan. Rasa mcm dia kecik sgt dulu. Dia lahir 2.95kg. Tak bambam sgt. But its normal for babies. Masa lahir, I remember his hair, cacak2. And family pun ingat ni anak cina. Sebab mcm sepet je. Hehe kulit tak cerah, masa baby ingat Qimi ni hitam manis, but actually he is quite fair.



Now he is everyone's bambam! Haha kawan ibu ke kawan ayah ke, family Ipoh, family sini, semua panggil dia bambam. Subhanallah. He is a very good boy and sgt bijak. Banyak cakap. Tgh tido pun kadang-kadang dgr dia bercakap. Dia suka sembang dgn ayah. Suka belek-belek muka, kaki. (Are you going to be a doc, son?) Sukaaaa sgt senyum & ketawa. Semoga Allah panjangkan jodoh kita ye anak.

Pengalaman Melahirkan Meor Muhammad Haqimi. (Part 2)

37 Weeks ..hmm where were we? Okay..reached 37 weeks of pregnancy..and mcm biasa lepas 36 minggu, next check-up will be every week..since minggu lepas dah admitted to PPUM (refer to previous post), so minggu ni automatic check-up dekat PPUM la..parking berjalan semua, sampai-sampai dekat nurse, "Darah awak tinggi ni, saya rasa kena masuk wad". Masa tu beg semua memang dah prepare dalam kereta. Dah terer la kata kan. Haha. Lepas tu mcm, ok, redha je la masul wad lagi kan. Lagipun maternity ward dia ok. Tak crowded.. 4 orang je sebilik dgn 2 bilik air. Sgt selesa la walaupun tak husband friendly.. Masuk wad, tukar baju, rehat, doc dtg check blood pressure (BP).. Doc tgk BP yg high tadi tu dah rendah.. but still dorang nak monitor sebab in my case, takut bahayakan nyawa baby and ibu kalau darah terlalu tinggi.. Masa tu takda la rasa stress ke apa, maybe sebab dpt MC kan, so dapat la relax-relax sekejap dari berkejar2 ke office kat Cyberjaya tu. Masa ni if I'm not mistaken …

Pengalaman Melahirkan Meor Muhammad Haqimi. (Part 1)

Ya Allah. Anak dah nak masuk 7 bulan baru nak update entri? Haha. Sebagai seorang first timer, biase la eh kalau benda2 mcm ni kite post lambat-lambat. Anak diutamakan.
Back to the story, the whole pregnancy, to me, takde masalah besar sgt. Cuma awal-awal tu biase la HB rendah, doc kasi iron, makan then ok dah lepas tu. Kencing manis pun Alhamdulillah takda walaupun kena minum air gula tu 2 kali. *__*
Cuma darah tinggi. Hmm darah tinggi dorang detect bila kandungan dah 36 minggu masa tu, meaning exact 9 months. Monthly checkup jumpa doc dkt KK Meru, doc tgk tinggi dari biase. Doc kata not a good sign, they have to refer to the hospital. Saya mcm tak percaya, sebab takde rasa ape-ape pun, seriously, pening ke nak pitam ke, pucat ke apa, memang takda. Cuma maybe letih la kot sebab memang keje, pegi check-up semua sendiri je. So penat la jugak drive tu dgn kandungan 36 minggu, tapi gagah lagi ok. Siap cakap kat doc, kalau saya drive sendiri pegi hospital boleh tak? Haha sebab doc suruh …