Skip to main content

Congratulation to all winners of FFM-22

Saya tertinggal beberapa kategori di awal rancangan, tapi ini adalah antara yang menang;

  • Anugerah Penataan Bunyi Terbaik - Cicakman 2; Mohd Mohsin Othman
  • Anugerah Penyunting Terbaik - Setem; Faizul Mohd. Noh
  • Anugerah Skor Muzik Asal Terbaik - Papadom; Syed Ahmad Faizal
  • Anugerah Pereka Busana Terbaik - Cicakman 2; Shan Imagineering
  • Anugerah Penataan Seni Terbaik - Setem
  • Anugerah Penggiat Belakang Tabir - Omar Man (Anugerah Khas)
  • Anugerah Seniwati Veteran - Mariani Ismail
  • Anugerah Seniman Veteran - S.Shamsuddin
  • Anugerah Pengarah Harapan - Histeria; James Lee
  • Anugerah Pelakon Pembantu Wanita Terbaik - Bohsia; Salina Saibi
  • Anugerah Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik -Talentime; Mohd Shafie Naswip
  • Anugerah Lakon Layar Terbaik - Talentime; Yasmin Ahmad
  • Anugerah Cerita Asal Terbaik - Papadom; Afdlin Shauki
  • Anugerah Sinematografi Terbaik - Setem; Mohd Nor Kassim
  • Anugerah Filem Komedi Terbaik - Los dan Faun
  • Anugerah Pelakon Wanita Terbaik - Papadom; Liyana Jasmay
  • Anugerah Pelakon Lelaki Terbaik - Papadom; Afdlin Shauki

  • Anugerah Pengarah Filem Terbaik - Yasmin Ahmad
  • Anugerah Filem Terbaik - Papadom


Papadom menang majoriti anugerah yang tersenarai, walaupun belum ditayangkan lagi, tapi saya pasti dengan kemenangan ni, tak mustahil untuk filem ini manjadi box-office. Dan saya masih belum berpeluang utk menonton Setem. InsyaAllah, i will nanti. Dan tak sangka saya menitiskan air mata apabila klip Yasmin Ahmad dimainkan. Tambah sayu apabila beliau membuat film bukan untuk popular, tetapi sekadar utk menghiburkan ibu bapa. Sikap macam ini lah yang membuatkan film beliau unik dan menarik dan sgt majmuk.

Saya menati-nanti kehadiran pengarah hebat lain, seperti P. Ramlee, S. Sudarmaji,Khabir Bhatia, Allahyarham Yasmin Ahmad. Tidak lupa juga kepada Yusoff Haslam, Aziz M. Osman, antara pengarah yang awal 90an dulu banyak menerbitkan filem. Prof. Dr. A. Razak Mohaideen, Ahmad Idham dan Pierre Andre, serta James Lee, dan pengarah muda, Norliana serta pengarah filem Indie, Kami, semoga kalian bisa mengarah filem yang lebih asyik dan bagus.

Comments

Popular posts from this blog

Tipah tertipu.. (kisah mangsa scammed company)

Hello and Assalamualaikum semua org. First sekali, cerita yg akan aku sampaikan nanti ni adalah cerita benar dimana aku sendiri dah experience benda ni dalam bulan March baru-baru ni. Macam bukak pekung sendiri, rasa malu pun ada, tapi sebagai pengajaran utk yg lain la kan supaya tak terjebak jugak.
Al-kisahnya, aku ni bekas student TESL UiTM, tapi awal tahun ni, I've decided to quit studying. Sebab? Asyik repeat literature,so takut tak boleh bawak, aku quit. Quit dgn harapan nak sambung study, tapi course lain lah kan. Dalam masa nak sambung study balik,ada banyak masa sebelum intake baru, let's say new intake in July/Sept, ada 5-8months free time. So baik kerja kan?
Pergi interview sana sini, lepas tu mintak tolong Angah dptkan kerja kat AIA. Company insurance. Alhamdulillah company ni telus. Bagi basic dlm RM1500++ mcm tu, ok la utk diploma mcm aku. Baru nak start kerja betul-betul kan. Tapi tau la kan, kerja sales, utk budak yg tau komputer ni je, nak menjual-jual memang …

Review: Snow Bear Breast Pump

Hai korang. Haha dah lepas dkt 3 bulan jadi ibu baru la nak review breast pump ni. Org lain sibuk nak Medela FS, aku cukup la dgn guna Snow Bear ni. Yang penting nawaitu nak susukan anak tu ada dan kena yakin susu tu ada. So far alhamdulillah, seronok sangat pasal pump ni. Sebabnya tak sakit langsung during suction. SB ni ada 3 mode; express, natural & gentle. Aku biasanya guna natural, sebab natural mimik baby sikit. Melimpah-limpah kalau pump masa miss b tgh penuh. In less than 10 minutes pun dah boleh penuh satu botol 5oz tu. 
However, the trickiest part of this breast pump is the valve. Kena make sure valve tu dimasukkan betul-betul. Sebab I've read some comments from other review yg pump ni cannot suck the nipples, tak pun suction tak kuat walaupun dah highest level of suction. It happened to me, and mase tu stress gila tak dapat nak pump. ingatkan dah rosak ke apa, then adjust sana-sini, terus ok. 
And the best is, it can be operated by battery mode. Bunyi SB ni takda …
Dear Bakal Suamiku,

Terlalu banyak mimpi kita,
Terlalu banyak impian kita.

Tapi sebanyak itu juga la halangan yang menimpa kita,
Dari orang ke-3, keluarga dan jugak keadaan sekeliling.

Alhamdulillah, 8 bulan berjaya jugak kita tempuh.
Kasih tak pernah pudar, semakin hari semakin aku menanam impian menjadi yang halal bagimu.


Sayang akan cuba untuk sentiasa bersama abang walau dalam apa jua keadaan sekali pun. You will always have me.