Skip to main content

Tips utk mengandung, eh bukan, tips utk mereka yang mengandung

Hari ni, lunch dgn mak, bersama-sama Kak Lia, Kak Gee, and Kak Farah, mereka ni semua ibu-ibu muda. Kak Farah baru nak dapat first baby kot. Hee byk la dgr tips dari dorang kan. Macam mak, mak lahirkan saya by operation. Walaupun tak normal mcm baby lain, tapi bersyukur sebab cukup sifat. Kesian mak, beranak secara operation ni bukannya tak sakit tau. Kena tunggu wound tu betul-betul pulih. Imagine needle dicucuk-cucuk ke rahim korang? Fuishh tadi pun saya dah pegang-pegang perut , konon-konon terasa. Mak kata, kalau nak beranak(secara normal) less sakit, ambil uri kucing yang baru beranak, keringkan dan sapu kat perut. Nanti beranak senang macam kucing. Lepas tu, kalau nak tau anak perempuan ke laki, tgk la siapa yang lompat kat kite, taktau nak explain mcm mane, maksudnya mcm, hmm contoh eh, saya mengandung, tetibe ada budak perempuan terkam saya(in manja way la kan), maksudnya saya dpt anak lelaki.

That's for now. Later kalau saya dgr tips lagi, saya bagitahu. Tapi tips utk mengandung, saya tade okeh. Harap maklum.

Comments

  1. fuh, mcm pakar sakit puan plak...
    blog kamu best so sy follow!

    ReplyDelete
  2. terima kasih ries lee.
    nanti saya baca blog awk pulak oke.
    baru tgk seimbas lalu sebab byk sgt tulisan,
    ehhee ;)

    ReplyDelete
  3. aku khuatir.

    kalau separa lelaki atau perempuan yang melompat pula?

    -.-"

    ReplyDelete
  4. mcm mana nak tau kucing tu senang je beranak?
    mana tau kot2 dia tgh setengah mati duk teran anak dia bg kua

    ReplyDelete
  5. haha kalau yg tu kurang pasti, ini semua kata bidalan org tua ja, Allah yang Maha Berkuasa tentukan segala. ;)

    ReplyDelete
  6. kucing tu senang je beranak sebab die senyap ja, takda mengeow mcm kucin meroyan, lepas tu takda byk darah pun, anak ia keluar dgn lancar. (nampak dgn mata sendiri)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tipah tertipu.. (kisah mangsa scammed company)

Hello and Assalamualaikum semua org. First sekali, cerita yg akan aku sampaikan nanti ni adalah cerita benar dimana aku sendiri dah experience benda ni dalam bulan March baru-baru ni. Macam bukak pekung sendiri, rasa malu pun ada, tapi sebagai pengajaran utk yg lain la kan supaya tak terjebak jugak.
Al-kisahnya, aku ni bekas student TESL UiTM, tapi awal tahun ni, I've decided to quit studying. Sebab? Asyik repeat literature,so takut tak boleh bawak, aku quit. Quit dgn harapan nak sambung study, tapi course lain lah kan. Dalam masa nak sambung study balik,ada banyak masa sebelum intake baru, let's say new intake in July/Sept, ada 5-8months free time. So baik kerja kan?
Pergi interview sana sini, lepas tu mintak tolong Angah dptkan kerja kat AIA. Company insurance. Alhamdulillah company ni telus. Bagi basic dlm RM1500++ mcm tu, ok la utk diploma mcm aku. Baru nak start kerja betul-betul kan. Tapi tau la kan, kerja sales, utk budak yg tau komputer ni je, nak menjual-jual memang …

Review: Snow Bear Breast Pump

Hai korang. Haha dah lepas dkt 3 bulan jadi ibu baru la nak review breast pump ni. Org lain sibuk nak Medela FS, aku cukup la dgn guna Snow Bear ni. Yang penting nawaitu nak susukan anak tu ada dan kena yakin susu tu ada. So far alhamdulillah, seronok sangat pasal pump ni. Sebabnya tak sakit langsung during suction. SB ni ada 3 mode; express, natural & gentle. Aku biasanya guna natural, sebab natural mimik baby sikit. Melimpah-limpah kalau pump masa miss b tgh penuh. In less than 10 minutes pun dah boleh penuh satu botol 5oz tu. 
However, the trickiest part of this breast pump is the valve. Kena make sure valve tu dimasukkan betul-betul. Sebab I've read some comments from other review yg pump ni cannot suck the nipples, tak pun suction tak kuat walaupun dah highest level of suction. It happened to me, and mase tu stress gila tak dapat nak pump. ingatkan dah rosak ke apa, then adjust sana-sini, terus ok. 
And the best is, it can be operated by battery mode. Bunyi SB ni takda …
Dear Bakal Suamiku,

Terlalu banyak mimpi kita,
Terlalu banyak impian kita.

Tapi sebanyak itu juga la halangan yang menimpa kita,
Dari orang ke-3, keluarga dan jugak keadaan sekeliling.

Alhamdulillah, 8 bulan berjaya jugak kita tempuh.
Kasih tak pernah pudar, semakin hari semakin aku menanam impian menjadi yang halal bagimu.


Sayang akan cuba untuk sentiasa bersama abang walau dalam apa jua keadaan sekali pun. You will always have me.