Skip to main content
Tertarik dgn satu entry tentang kahwin tanpa hantaran mahal-mahal. Ye aku sangat setuju. Aku seorang perempuan dan aku sangat-sangat setuju. Pernikahan bukan bertujuan utk membazir atau menunjuk-nunjuk. Orang kata, berkat tu ada pada pernikahan yg sederhana tapi cukup syaratnya. Aku dulu tak pernah fikir yg perkahwinan akan jadi satu isu yg sangat memeningkan kepala. Tapi bila betul-betul mengalami sendiri, ye, nak fikir hantaran tu hantaran ni, duit tu duit ni. Oi cari duit bukan senang. Lagi-lagi bagi seorang lelaki, tu semua dorang yang pikul tahu.

Bagi aku, cukup lah kalau perkahwinan tu disambut dgn kenduri yg ala-kadar, pengantin disambut dgn aluang gendang & rebana. Hantaran pun sekadar memenuhi adat. Aku tak nak menyusahkan bakal suami aku. Dia yang akan tanggung aku sampai aku mati. Kalau awal-awal aku dah nak perabih duit dia, mana dia nak cekau duit utk sara hidup aku bila dah kahwin nanti. Dah nikah kena fikir byk tanggungjawab. Lagi kalau kita kahwin ni nak zuriat cepat. Fikir anak lagi.

Tapi sebenarnya, alam perkahwinan ni indah kalau ada tolak ansur. Sebagai contoh, laki kau seorang yang panas baran, kau jadi la yang lemah lembut. Ye kadang-kadang perit bila kita terpaksa sentiasa bersabar je, tapi itu akan berbaloi suatu hari nanti. Bila dia akan sedar & nyanyikan kau lagu "Pada Syurga di Wajahmu" :')

Aku sendiri tak sabar nak jadi yg halal utk bakal suami aku. Tapi aku fhm situasi dunia sekarang, semua benda kena guna duit. Itu ini nak guna duit.

p/s: Abang, sabar lah ok. Syg yakin, pintu rezeki kita akan terbuka nanti, cuma masa yang akan tentukan. Syg percaya cinta abang. I love you.

Comments

  1. huhuhu..jeles nye aku..kalo la ada awek cam ni kan best..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tipah tertipu.. (kisah mangsa scammed company)

Hello and Assalamualaikum semua org. First sekali, cerita yg akan aku sampaikan nanti ni adalah cerita benar dimana aku sendiri dah experience benda ni dalam bulan March baru-baru ni. Macam bukak pekung sendiri, rasa malu pun ada, tapi sebagai pengajaran utk yg lain la kan supaya tak terjebak jugak.
Al-kisahnya, aku ni bekas student TESL UiTM, tapi awal tahun ni, I've decided to quit studying. Sebab? Asyik repeat literature,so takut tak boleh bawak, aku quit. Quit dgn harapan nak sambung study, tapi course lain lah kan. Dalam masa nak sambung study balik,ada banyak masa sebelum intake baru, let's say new intake in July/Sept, ada 5-8months free time. So baik kerja kan?
Pergi interview sana sini, lepas tu mintak tolong Angah dptkan kerja kat AIA. Company insurance. Alhamdulillah company ni telus. Bagi basic dlm RM1500++ mcm tu, ok la utk diploma mcm aku. Baru nak start kerja betul-betul kan. Tapi tau la kan, kerja sales, utk budak yg tau komputer ni je, nak menjual-jual memang …

Review: Snow Bear Breast Pump

Hai korang. Haha dah lepas dkt 3 bulan jadi ibu baru la nak review breast pump ni. Org lain sibuk nak Medela FS, aku cukup la dgn guna Snow Bear ni. Yang penting nawaitu nak susukan anak tu ada dan kena yakin susu tu ada. So far alhamdulillah, seronok sangat pasal pump ni. Sebabnya tak sakit langsung during suction. SB ni ada 3 mode; express, natural & gentle. Aku biasanya guna natural, sebab natural mimik baby sikit. Melimpah-limpah kalau pump masa miss b tgh penuh. In less than 10 minutes pun dah boleh penuh satu botol 5oz tu. 
However, the trickiest part of this breast pump is the valve. Kena make sure valve tu dimasukkan betul-betul. Sebab I've read some comments from other review yg pump ni cannot suck the nipples, tak pun suction tak kuat walaupun dah highest level of suction. It happened to me, and mase tu stress gila tak dapat nak pump. ingatkan dah rosak ke apa, then adjust sana-sini, terus ok. 
And the best is, it can be operated by battery mode. Bunyi SB ni takda …
Dear Bakal Suamiku,

Terlalu banyak mimpi kita,
Terlalu banyak impian kita.

Tapi sebanyak itu juga la halangan yang menimpa kita,
Dari orang ke-3, keluarga dan jugak keadaan sekeliling.

Alhamdulillah, 8 bulan berjaya jugak kita tempuh.
Kasih tak pernah pudar, semakin hari semakin aku menanam impian menjadi yang halal bagimu.


Sayang akan cuba untuk sentiasa bersama abang walau dalam apa jua keadaan sekali pun. You will always have me.