30.11.09

Bak Mai Entri Jiwang Sikit.

Dear Mr. Raksasa,

We know each other for almost 1, 2 years.
We started our friendship like a stranger;
tak kenal langsung, and tak pernah jumpa pun kat campus.
Jumpa kat MCPA, and Fatin handed me to you,
awak kena take care saya, ingat kan?
Sampai sekarang, we have to thank her, sebab she made 'us' happen.
I still remember, I held your bag pack, and your towel where I call it 'fufi' now.
You love hardcore band, saya perempuan, jarang dengar lagu yg mcm awak dengar, but the differences tied the bond.
Lepas tu, I had to go back early coz I got some 'leaking'. Urgh.
But you never contacted me though, since then.
Dekat campus, when you saw me, you wink wink. HAHA. Comel oke?
And masa tu I was like "errr apa mamat ni? tak cakap apa pun"
Kita contact each other bila ada gig je. Awak ajak pergi sekali.
Bittersweet yang tak berapa nak sweet tu dtg Segamat, and kita jadi crew.
Crew murtad, orang lain buat kerja, kita pi mana?
KFC, makan snack plate, but you took my chicken. That is you, spontaneus and friendly.
You never care what others will talk bout you.
And 1 day, on April 2008 rasanya, kita pergi gig dekat the Annexe, Central Market.
Awak jaga saya. Awak teman saya at the back sebab tgk ada mamat kelantan nak approach saya. Tiba-tiba ada polis, and tah pape kan, organizer event tu. *sigh*
Esoknya kita ada paper BEL, haha suka hati je enjoy.
We were late, kita naik bus pukul 8 rasanya. Oh mati, matiiii. Macam mana nak jawab dgn pakgad.
Hehe tapi we were enjoying that trip, like sembang-sembang lepas tu you showed me your GFs pic, and saya tgk,"hmm cunnya gf awak".Okay.Titik.
Start dari malam tu, we spent so much time together.*oh my God,I'm crying*
Dinner together, tgk Man U vs Chelsea.
KFC, then dessert at McD, french fries with choc sundae dipping.
First time awak suap saya kat KFC, first time awak pegang tgn saya dalam kereta bila saya menangis.
dan on 8th of May 2008, last paper utk sem tu, kita decide utk declare because we know we will miss each other so much.

Banyak sangat obstacles utk sampai tahap 18 bulan ni, I cheated him. I am so sorry sayang. I guess experiences had taught me. Hm he is someone yang sangat bersabar dgn apa yang saya buat, apa yang saya lakukan, apa jugak kesalahan, dia maafkan, he knows how to teach me. Dia memang ganas, garang, hot tempered, tapi he's caring, loving, he has everything to complete me. When we argue, he just needs some time. Sepanjang hubungan ni, I admit, I make most of the mistakes, dia takkan mengamuk kalau saya tak buat salah. Semua pun macam tu. Bila you've found someone yang betul-betul your missing rib bones, kau cari la sejuta laki lain pun, dia takkan dapat melengkapkan kehidupan you. I mean, melengkapi tu macam apa yang dia suka, you tak suka, and vice versa. Cuba awak bayang, kalau awak and that guy, punya interesting yang sama, apa awak suka, dia suka, apa dia suka awak suka, takkan ada yang akan menegur sebab kesalahan pun suka buat yang sama. Macam Farhan, he completely different, dan dia akan tegur bila saya buat salah, and itu me'manusia'kan saya. Manusia ni, kadang-kadang jarang dengar ckp parents sendiri. Bukan nak membelakangkan family, kita pun in the future akan hidup dgn orang lain. To Muhammad Farhan bin Esa, I love you okay. InsyaAllah, walaupun it will take 5 or 6 years, I'll be waiting.

Farhan Esa with Dewata

Penat.

Hidung merah. Bersin tanpa henti. Boleh bayang tak sakit gila dada nii. Tapi penyakit ni penghapus dosa kecil. Dari Penang sampai Ipoh selsema. Tu la sapa suruh pergi pantai malam-malam. Kan dah kena. Nak balik Ipoh pulak memang trafiic gila jammed. Highway pun sama. Mau lebih dari 10km punya jammed. Adoii. Sungai Dua - Jawi - Parit Buntar - Taiping - masuk highway - Changkat Jering - Kuala Kangsar - Sg. Siput - Tanjung Rambutan - Tambun - finally Ampang. Lega gila dah sampai rumah.,

Waitt.
Mana ada lega.

Rumah penuh dgn budak-budak age between 7-14. Main kejar-kejar naik tangga sana sini, jerit jeritt adoii selsema ni takkan okay kott. Macam cerita Taubat Nasuha tu, yg tu sedih.

Later, nak mengamuk jap ni. Daa!

27.11.09

Selamat Hari Raya Aidiladha

Hikmat Ibadat Korban

Amalan menyembelih korban merupakan satu ibadat sunat yang dikerjakan pada setiap Hari Raya Aidiladha atau lebih dikenali dengan Hari Raya Korban yang dilakukan pada 10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah.

Islam mensyariatkan ibadat korban ini sebagai satu ibadat untuk mendekatkan diri kepada Allah subhanahu wata’ala, di samping mengekalkan ingatan kita akan kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail Alaihissalam sebagai satu ujian dari Allah subhanahu wata’ala kepada hamba-hamba-Nya yang taat.

Di antara fadilat korban yang disebutkan di dalam hadis yang diriwayatkan oleh Al-Imam At-Termidzi, daripada Aisyah Radiallahuanha bahawasanya Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang maksudnya:

"Tiada ada suatu amalan yang dikerjakan oleh anak Adam pada Hari Raya Haji yang lebih disukai oleh Allah Subhanahu Wata’ala dari menumpahkan darah. Bahawasanya ia (korban itu) datang pada Hari Kiamat dengan tanduk-tanduknya dan bulu-bulunya dan kuku-kukunya dan bahawasanya darah (korban itu) mendapat tempat yang mulia di sisi Allah subhanahu wata’ala sebelum darah itu tumpah ke bumi, oleh kerana itu hendaklah kamu berkorban dengan hati yang bersih."

Jelaslah kepada kita bahawa ibadat korban adalah merupakan suatu ibadat atau amalan yang disukai oleh Allah Subhanahu Wata’ala dan yang setentunya mendapat kemuliaan di sisi Allah Subhanahu Wata’ala di hari kiamat kelak. Melakukan ibadat korban itu akan menambah lagi amal kebajikan yang kita lakukan di samping ianya sebagai penebus dosa-dosa kita sebagaimana sabda Rasulullah sallallahu alaihi wasallam yang bermaksud:

"Wahai Fatimah! Pergilah kepada korbanmu dan saksikanlah, sesungguhnya bagimu keampunan daripada Allah terhadap dosa-dosamu yang telah lalu dengan bermulanya titisan darah korban itu. Fatimah berkata: Wahai Rasulullah! Adakah ini khas untuk ahli bait (keluarga Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam) sahaja atau untuk kita semua dan seluruh umat Islam? Nabi sallallahu alaihi wasallam menjawab: Bahkan untuk kita semua dan semua umat Islam." (Riwayat Al-Imam Al-Bazar dan Al-Imam Ibnu Hibban).

Melaksanakan ibadat korban dengan menyembelih binatang ternakan bukan sahaja sebagai tanda mensyukuri nikmat Allah subhanahu wata’ala yang telah melebihkan rezeki kepada kita, tetapi di dalamnya ada rahsia hidup bermasyarakat. Daging korban itu akan menghubungkan talian kasih sayang yang sangat rapat di antara si pemberi dengan si penerima, khususnya yang mempunyai kemampuan dan kurang mampu.

Selain mengeratkan silaturahim sesama Islam, ibadat korban dapat merapatkan jurang antara yang kaya dengan yang miskin. Ibadat korban dapat mengikis sifat bakhil dan terlalu sayangkan harta. Sifat-sifat yang buruk ini boleh menjerumuskan manusia untuk melakukan perbuatan keji seperti penindasan, rasuah, penipuan dan lain-lain sifat keji yang patut kita hindarkan.

Jelaslah kepada kita umat Islam bahawa ibadat korban itu dapat membersihkan jiwa manusia dari sifat keji, di samping menggilap kembali sifat kemanusiaan yang murni, kerana berkorban benar-benar berkehendakkan keikhlasan dan kemurahan hati. Bukan senang untuk mengorbankan harta, kalau hati tidak bersih daripada sifat bakhil atau sayangkan harta. Dan boleh juga menyemaikan benih kasih sayang dan timbang rasa sesama manusia di mana ia boleh merapatkan yang jauh dan mengeratkan yang dekat.


Sumber: www.brunet.bn

19.11.09

Jom la tumblr-ing pulak

Yang suka bangunan dan architecture tu, boleh la jenguk-jenguk siniii. Mesti ada kan yang nak inspirasi deko deko dekoooo.


Kalau korang suka fashion, meh datang tgk 'rupa buk' ni, sumpah nanti awak rasa mcm nak je pakai semua baju tu walaupun awak tak boleh.



And kalau ada yg suka merudum perasaan, rasa tertekan, rasa mcm nak bunuh diri lepas tgk diri kalah dalam Mafia Wars, boleh tgk rahsia org kot la sama dgn problem korang kann.


Hah selaku peminat kucing tegar, boleh tgk jugak pics kucing yang cute gylaaaa kat sinii, kau jgn cakar screen pulak tgk kucing tu. Takda 18sx kat situ.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ni la fav past time sayaa. Hehe





18.11.09

Hanya mampu mengesat air mata

I guess my wrong doings dah buat saya punya lips zipped. Only tears dropped. And I hope my heart recovered. Sorry 'hati', your owner just doesn't have enoough courage to speak.

17.11.09

I AM

  • Wah padan muka saya la kan kenapa tak apply degree awal-awal hari tu. Cakap besar nak kerja semua kumpul aset la ape la. Haihh. Now mati kau kebosanan dok rumah.
  • I'm not into mood of working rite now. Plus saya rasa I need rest; a lot of rest.
  • I have noooo money. Seriously. Pfttt.
  • I'm so not in the mood of doing any house works now.
  • My hair is a mess.
  • I keep on watching Alvin and the Chipmunk; only to see how cute Theodore is.
  • I miss mom's cooking (especially sambal ikan)
  • I wanna live in a new-old place. I wanna live at kampung and bukak tingkap ala-ala iklan Adabi.
  • I am a bad person. I admit it. So what?
  • I'm having my period pain and its killing me. Monsta had warned me to buy those pink pills, but yes, I'm nenek kebaya, I've forgotten.
  • Si Santik dan Si Buruk rupa ni cerita pasal apa? Ada mcm cerita Zati dan Mawas tu ke?
  • My kitty is a bite-er.

I wanna be in JB. Meet monsta.

15.11.09

Malam yang happy yeah yeah yeahhh

IM dgn Monstaa, had a talk with him, then when he texted me, I know I am forgiven.
He is seriously far far away from me. I gain anxiety when we fight.

But now he's back, and I'm glad.
Syukur.

ps: Can someone flew me to JB, like err now?

13.11.09

No title.

Sorry? Am I forgiven?
Chance? Do I deserve it?
Try again? Am I really sure that I'm not going to repeat those silly, idiot mistakes?

He corrects me from wrong, every time.
Yes, he made my day.

But that was it. He MADE.
He no longer wants to make it for me.

Those were my fault.
This 20 year old girl still immature.
All she knows is cry. She'd never talk.
Coward.

And now,
She is losing him.
And she wants him to forgive her. Please.

Bye , love.
I know I'll miss and love you, like always and forever.

I was married and had 4 kids.

But now they're gone.

5.11.09

Sorry la.

Sorry, tak update cerita baru. Haha mcm mana nak update, sibuk ja dok tgk 'Nur Kasih", khayal betul tgk Adam. Eh bukan, tgk Nur dgn Adam. Ni pun ada masa sebab terstreaming episod 14 dulu, supposedly episod 13 sebab now tgh tgk episod 12. eh pening dah ayat. Apa yang best pasal Nur Kasih ni, tgk Adam berubah dr jadi setan tu someone yang completely opposite. Lepas tu tgk Nur peeping Adam yang tgh buat kerja. Aww. And she likes Adam dari zaman sekolah lagi. Macam dulu-dulu minat budak kat sekolah conteng-conteng kertas "Aina <3 _ _ _ _ _ ". Tersenyum je sorang-sorang tgk cerita ni. Hehe memang la sorang-sorang sebab saya sorang-sorang dok rumah layan cerita ni. Takpe la kan, cerita ni, bukan cerita Maria Ozawa. HAHA.

Bila awak dah taubat nasuha, tolong lah, jgn ulang kesalahan lama. Jgn mintak awak jd mcm dulu. Jgn kata, normal la lover mintak mcm tu, mcm ni. Saya tak suka. Long distance r/ship is better. Lebih rela tak jumpa.

Kucing saya tinggal 2 ekor je, memey and jokerina@manjalara. lagi 4 sudah mati oh. sedih gila. tapi nak buat mcm mana, dah ajal.

2.11.09

Entri ni paling sedih

Kucing ke-empat. Nama "adik". Nazak. Sekarang pukul 1.10am. Tapi ia menangis, menjerit mintak nyawa. Sedih. Sebab ia kucing yang suka sembang dan pandang mata saya. Bila saya panggil, ia mesti menyahut. Kalau saya luah perasaan, mata ia berkedip mcm ia paham apa saya cakap. Now bila ia dah nak pergi, saya masih bersembang, tapi dengan ego yang kuat depan mak, saya tahan air mata. Masuk bilik air, bukak air kuat-kuat, tapi padahal menangis. Bila saya keluar bilik air, ia masih belum pergi. Ia masih menjerit dan memey masih menjilat badan ia seperti ia masih hidup. Sata tahu memey susah nak terima. Anaknya tinggal seekor. Daripada empat. Memey bukan lah kucing yang sihat. Kakinya capik, ia tiada 'siku'. Kaki depannya tak dapat dibengkokkan. Dan kadang-kadang nafasnya pendek. Saya tahu mungkin ini antara punca anaknya dapat hidup sebulan lebih shj. Bila saya naik bilik, saya menangis. Mengadu pada raksasa. Dia suruh saya mendoakan kucing tu. Agar kucing tu pun mendoakan saya. Saya manusia yang gagal memelihara makhluk ciptaan Allah. Saya obses dgn kucing. Saya tak peduli kucing itu kurap, buruk or ape-ape je lah, saya tetap suka. No matter what. "Adik, siape nak sembang dgn saya lagi? Nak sembang dgn Manja? Ia buas yg amat." Tatkala saya menaip entri ni, ia masih lagi menangis meminta nyawa. Saya berdoa pd Allah, permudahkan lah ia pergi. Saya tahu, mungkin ada antara yang baca ni akan ckp,"Kucing je pun, bukan orang". Biar lah, cakap lah ape pun, saya tak peduli.

Masa ni, saya terfikir, kucing pun sayang anak and tak sanggup bila anak mati, kenapa manusia pandai buat anak, tapi buang merata? Dan tak rasa perikemanusiaan langsung. Jangan cakap kucing, apa jua jenis binatang pun akan sedih. Saya dengan adik, maksud saya, my sister, memang sangat sygkan haiwan. Kami akan sedih kalau nampak kucing atau anjing tepi jalan, fikir kat mana mereka tidur dan makan.

Ada jugak manusia yang busuk hati, mereport pasal anjing-anjing liar, lepas tu anjing-anjing tu ditembak mati. Tak rasa apa-apa ke bila tgk dorang mati macam tu? Byk cara lain selain tembak anjing-anjing tu yang sememangnya tak sempurna akalnya seperti manusia.

Kalau saya kaya, memang saya nak bukak shelter untk kucing and anjing liar. Adik pun bercita-cita nak jadi doktor haiwan. I hope her dream comes true. I really hope. Buat masa ni, korang boleh membantu dgn klik nuffnang saya. Like seriously, saya akan guna untuk kucing dan anjing liar kat SPCA, or mana-mana centre.

Dan doakan saya semoga satu hari nanti, dpt jadi seorang owner yang dapat bagi sepnuh perhatian dkt kucing-kucing saya.

ps: Pagi nanti (ISNIN) ada presentation dkt UiTM Sri Iskandar. Doakan saya.

ni "kakak", paling ayu dan sopan.. dah tiada.
ni 'adik'. sobs. :( paling kurus, tapi paling byk sembang dan rajin menegur.

Dilated Cardiomyopathy Part 2

So i was changing wards for three times. From surgical ward - medical ward - first class ward when my condition was a bit stable. Staying i...